Header Overetengesproken.nl
Citroen tartelettes

Citroen tartelettes

 |  Geen reacties
91 Shares
Citroenen, ik heb ze standaard in huis en gebruik ze veel. Een paar druppels sap over een stukje gebakken vis of in een dressing. Om lemon curd te maken, gesneden banaan, appel en avocado mee in te wrijven zodat ze niet bruin worden en wat citroenrasp door cakebeslag geeft net even een beetje extra. En sinds kort heb ik een compleet kookboek met citroen in de hoofdrol in de kast staan: The Lemon Kitchen kookboek. In deze blogpost vertel ik je meer over dit mooie boek en ga ik aan de slag met het recept voor citroen tartelettes. Lees je mee?

The Lemon Kitchen kookboek – Jadis Schreuder

Als ik al niet overtuigd was van de veelzijdigheid van de citroen dan was ik het zeker geworden na het lezen van The Lemon Kitchen. In maar liefst 20 pagina’s vertelt Jadis zo ongeveer alles wat je maar wilt weten over deze citrusvrucht. Waar je op moet letten als citroenen koopt, hoe je ze het beste bewaart, hoe het zit met de zuurtegraad van diverse soorten citroenen, dat citroen een prima zoutvervanger is, wanneer je citroen het beste aan je gerecht toevoegt en ga zo maar door. Na het lezen ben je gegarandeerd onder de indruk van deze bijzondere smaakmaker.

Met alle opgedane kennis ben je klaar om aan de recepten te beginnen. Ingedeeld naar de seizoenen staan er 45 recepten in The Lemon Kitchen. Om er enkele te noemen: groene-tomatentartaar met krokante kappertjes en tomaat-citroendressing, zoete aardappelcakejes met gerookte paprika en pimientos de padrón, groene gazpacho met avocado en citroen, citroenkoekjes, limoncello, zoute citroenen, zalmceviche met passievrucht en citroen. Tot slot krijg je nog recepten voor 4 verschillende seizoensweckpotten met tafelzuur.

The Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboekThe Lemon Kitchen kookboek

Citroen tartelettes

Als ik alleen al denk aan lemon curd loopt het water me in de mond. Toen ik citroen tartelettes in het boek spotte wist ik dus gelijk: die ga ik maken. Het originele recept is voor 6-8 taartjes, ik gebruikte ⅔ van de aangegeven hoeveelheden en dat was prima voor 4 tartelettes. De citroenrasp in zowel het deeg als de citroencrème tilt de smaak niet alleen enorm op, het maakt ook echt een geheel van de tartelettes. Het deeg en de citroenvulling waren zo gemaakt en leverde weinig verrassingen op. De hoeveelheid citroenvulling was wat aan de ruime kant maar dat kan ook gelegen hebben aan de geringe diepte van mijn tartelettes. Ik goot de vulling in een potje en gebruik dat later bij wat scones, altijd lekker.

Voor de decoratie week ik af van het recept. Jadis gebruikt heel dun gesneden schijfjes citroen. Omdat ik toch nog wat schil over had maakte ik gekonfijte citroenschilletjes en garneerde daar de gebakjes mee. Een paar blaadjes citroentijm erbij had me zowel voor de kleur als de smaak wel leuk geleken maar helaas had ik dat niet in huis. Idee voor de volgende keer want dat ik ze vaker ga maken is zeker, ze zijn namelijk echt heel lekker.

Nieuwsgierig naar de andere recepten in het boek of wil jij meer weten over citroenen? The Lemon Kitchen bestel je heel makkelijk via bol.com. Wil je jezelf (of iemand anders) echt een cadeautje doen bestel dan een gesigneerd exemplaar en/of een gehaakte citroen boekenlegger rechtstreeks bij Jadis Schreuder.

Citroen tartelettes - Brosse gebakjes gevuld met een romige, friszure citroenvulling. Deze wil je proeven!

Citroen tartelettes

Brosse gebakjes gevuld met een romige, friszure citroenvulling. Deze wil je proeven!

Hoeveelheid 4 citroen tartelettes

Ingrediënten

Voor de tartelettes

  • 80 gr bloem
  • 35 gr kristalsuiker
  • 15 gr amandelmeel
  • 50 gr roomboter, koud
  • 1 ei, losgeklopt
  • zeste van ± ⅔ citroen, liefst biologisch
  • snuf zout

Voor de citroenvulling

  • 2 citroenen, liefst biologisch
  • 80 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 115 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • Voor de garnering
  • gekonfijte citroenschilletjes (zie recept gekonfijte sinaasappelschilletjes)

Extra benodigdheden

  • 4 tartelettevormpjes ø 9½ cm, ingevet
  • bakpapier
  • blindbakbonen

Aan de slag

Voor de tartelettes:

  1. Voeg bloem, suiker, amandelmeel, beste en een snuf zout bij elkaar in een kom. Verkruimel de roomboter tussen je vingers tot je een kruimeldeeg hebt, voeg ⅓ van het ei toe en kneed snel tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, voeg dan nog wat ei toe. Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

  2. Neem het deeg uit de koelkast, kneed nog even door en verdeel in vier stukken. Bestuif je werkblad eventueel met wat bloem om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Rol elk stuk uit tot een deeglapje van ± 3 mm. Bekleed de vormpjes met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul met blindbakbonen. Plaats de tartelettes in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven. Verwijder na 15 minuten de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog eens 5 minuten extra om de binnenzijde ook mooi te laten kleuren.

  3. Neem de tartelettes uit de oven, verwijder de vormpjes en laat afkoelen op een taatrtrooster.

Voor de citroenvulling:

  1. Rasp de zeste van 1⅓ citroen en leg apart. Doe de zachte roomboter alvast in een kom.

  2. Pers 80 ml citroensap en giet in een pannetje. Voeg de zeste, suiker en eieren toe en breng rustig roerend aan de kook tot de massa is ingedikt. Schenk de citroenmassa over de roomboter en mix gedurende 2 minuten tot een lichte crème.

  3. Schenk de citroencrème in de tartelettes en laat minimaal een halfuur opstijven in de koelkast.
  4. Garneer de citroen tartelettes naar wens en serveer bij een kop koffie of thee.

    Eet smakelijk!

Dit recept bevat een affiliate link en een toegestuurd product (kookboek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering