Chocolademousse met warme ananas
Al ver voordat de Spanjaarden Mexico ontdekten werd er door de Azteken veel chocolade gebruikt. Ze verwerkten de xocoatl tot een drank, de voorloper van onze chocolademelk. Om de xocoatl extra smaak te geven, voegden ze onder meer chilipeper toe. Als afsluiter van de Mexican Week op Overetengesproken.nl heb ik een dessert van chocolademousse met warme ananas. Want ja, guilty pleasure of niet, zonder chocolade is een Mexicaans etentje natuurlijk niet compleet.
Het lekkerst wordt de mousse als je goede, pure chocolade neemt. Witte of melkchocolade kan natuurlijk ook maar dan mis je de mooie cacao-smaak die pure chocolade nou eenmaal heeft. Voor een extra sterke smaak kan je chocolade nemen met meer dan 75% cacao. Hoe beter de kwaliteit van je chocolade, hoe lekkerder je mousse.
Chocolademousse met warme ananas
Ingrediënten:
- 50 ml volle melk
- 100 gr pure chocolade, in kleine stukjes
- 200 ml slagroom
- 20 gr suiker
- 1 verse ananas
- citroensap
Voor de garnering:
- chocoladeschaafsel
- poedersuiker
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de mousse:
- Klop de slagroom met de suiker stijf en zet tot gebruik in de koelkast.
- Breng de melk aan de kook en giet over de chocolade. Laat de chocolade al roerend smelten. Blijf goed roeren tot het mengsel helemaal is afgekoeld. Dit gaat het snelst als je de kom in koud water zet zodra de chocolade is gesmolten.
- Schep voorzichtig een kwart van de slagroom door de afgekoelde chocolade. Als de slagroom goed is gemengd herhaal je dit nog 3x met de rest van de slagroom.
- Doe de mousse in een spuitzak en laat minstens een uur in de koelkast opstijven.
Voor de ananas:
- Maak de ananas schoon en snij in kleine stukjes.
- Doe de ananas in een koekenpan en druppel er wat citroensap over. Karameliseer de ananas op middelhoog vuur. Haal de ananas uit de pan zodra het vocht is verdampt en de kleur mooi lichtbruin is.Tip: voor donkerdere en zoetere ananas strooi je er naast citroensap ook wat bruine basterdsuiker over.
- Schep de ananas op de bordjes en spuit er een mooie rozet chocolademousse naast.
- Bestrooi de mousse met chocoladeschaafsel en poedersuiker. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Let bij het kopen van slagroom eens op het vetgehalte. In Nederlandse supermarkten wordt zowel slagroom met 30% als met 35% melkvet verkocht. Als het vetpercentage minder is dan 35% wordt je slagroom niet mooi stijf.
- Meng voor een verrassend (en authentiek) tintje eens een klein beetje chilipoeder door de gesmolten chocolade. Denk je nu, hmmm dat lijkt me wel wat. Kijk dan ook eens naar mijn truffels met tabasco, zwarte knoflook en kaneel. Zó lekker dan beetje pit erin.
- In plaats van rozetten spuiten kan je ook mooie bolletjes of quenelles maken van de mousse.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!