Chocolade-tahinkoekjes - Krokant, een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van sesamzaadjes en tahin: van deze koekjes wil je genieten!

Chocolade-tahinkoekjes

Krokant, een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van sesamzaadjes en tahin: van deze koekjes wil je genieten!
Direct naar het recept

Tahin, ik ben er gek op. Heerlijk als dressing, in baba ganoush en natuurlijk als belangrijke smaakmaker in hummus. Soms roer ik een lepeltje door een kommetje havermoutpap maar veel verder kom ik qua gebruik niet. Heel erg jammer want tahin is gezond. Het bevat veel eiwitten, goede vetten, vezels en de nodige vitamines en mineralen. Kortom, hoogste tijd om de mogelijkheden en het gebruik van tahin verder te ontdekken. Ik doe dat met het nieuwe boek van Esther Erwteman: Tahin, een ode aan het basis ingrediënten uit de Midden-Oosterse keuken en deel mijn ervaring met haar recept voor chocolade-tahinkoekjes.

Tahin – Esther Erwteman

Er ploft een zware enveloppe op de mat, ik haal het boek eruit en wow, wat een pareltje! En niet alleen de cover van Tahin is indrukwekkend. Ik raak niet uitgebladerd. De fotografie is prachtig, de recepten nodigen uit om aan de slag te gaan en de informatieve stukjes aan het begin van elk hoofdstuk moet ik gewoon lezen. Maar eerst heb ik natuurlijk de algemene introductie over sesamzaad, tahin en het maken en kopen ervan gelezen. Ik kijk ineens met heel andere ogen naar die pot tahin in mijn koelkast.

Naast diverse recepten voor tahinsaus, spreads en dressings staat Tahin bol van de verrassende recepten. Denk aan ontbijttaartjes met tahin en honing, pannenkoeken met sesamzaad, tahin en dadelmelasse, een tahin-koffieshake, zoute gebrande noten met tahin en za’atar en gevlochten tahin broodjes met walnoten.

Nog zo’n bijzonder recept is geblakerde-courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten. Geblakerde aubergine en paprika ken ik maar dat je courgette ook kunt blakeren wist ik niet. Ga het snel eens maken, zo benieuwd naar de smaak. Fregola met spinazie, ingelegde citroen, pistachenoten en tahin staat ook op mijn lijstje om te maken. Denk dat ik de fregola dan vervang door linzen. Fregola is overigens een soort parelcouscous.

Tahin - Esther ErwtemanTahin - Esther ErwtemanTahin - Esther ErwtemanTahin - Esther ErwtemanTahin - Esther ErwtemanTahin - Esther ErwtemanTahin - Esther Erwteman

Chocolade-tahinkoekjes

Bij de doorbladeren van een nieuw kookboek is er eigenlijk altijd wel een gerecht dat er direct uitspringt en smeekt om als eerste gemaakt te worden. Dat had ik dit keer niet: keer op keer bladerde ik het boek door en steeds wilde ik weer iets anders maken. Uiteindelijk kon ik niet kiezen tussen gepofte zoete aardappel met hazelnoten en tahin en auberginesoep. En dus besloot ik het maar over een ander boeg te gooien en ging aan de bak met chocolade-tahinkoekjes.

Het deeg is eenvoudig om te maken. Daarna is het een oefening in geduld. Het deeg moet namelijk tenminste 1 uur maar liever nog een hele nacht in de koelkast rusten. Ik maakte het deeg ’s avonds na het journaal en kon de volgende ochtend direct aan de bak. Met een ijstang maakte ik mooie bolletjes, legde die op de bakplaat en bakte ze af. Het rook niet alleen heerlijk in huis, ik had ook letterlijk krakend verse chocolate chip cookies bij de koffie. Met een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van de sesamzaadjes en tahin zijn deze koekjes echt super lekker.

Chocolade-tahinkoekjes - Krokant, een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van sesamzaadjes en tahin: van deze koekjes wil je genieten!

IJstang

Mijn ijstang is niet heel groot maar voor het mooie vond ik de koeken toch iets te groot. De laatste 2 bolletjes deeg die niet meer op de bakplaat pasten verdeelde ik in drieën. Dat bleek een betere maat. Qua uiterlijk vond ik de ijstang-koekjes iets mooier. Door balletjes te draaien bakt het deeg blijkbaar gladder en strakker af. Chocolate chip cookies mogen er van mij best een beetje rustiek uitzien. Tijd om op zoek te gaan naar een kleinere ijstang…

De chocolade-tahinkoekjes bakte ik op mijn nieuwe bakplaat van Tala Cooking. De bakplaat van mijn oven is prima maar niet volledig vlak en de randen staan natuurlijk overeind. Deze bakplaat is volledig vlak, non-stick, past precies op het rooster én heeft slechts 3 opstaande randen. Eén van de korte zijdes is ‘open waardoor de koekjes -of wat je ook bakt- heel makkelijk van de plaat op het taartrooster glijden, ideaal!

Chocolade-tahinkoekjes - Krokant, een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van sesamzaadjes en tahin: van deze koekjes wil je genieten!

Benieuwd naar de mooie recepten in Tahin? Maak onderstaand recept voor chocolade-tahinkoekjes, laat je verrassen door de smaak en verlang naar meer lekkers met tahin… Bestel Tahin van Esther Erwteman via onderstaande link en voor je het weet kan jij ook aan de slag met de recepten. Doen hoor!

Chocolade-tahinkoekjes - Krokant, een volle chocoladesmaak en subtiele hinten van sesamzaadjes en tahin: van deze koekjes wil je genieten!

Chocolade-tahinkoekjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 15 koekjes

Ingrediënten: 

  • 100 gr pure chocolade, fijngehakt
  • 60 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 75 gr bloem
  • 50 gr tahin
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr lichte basterdsuiker
  • 10 gr sesamzaad
  • 1 groot ei
  • ½ dooier
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Fleur de Sel of grof gemalen zeezout

Aan de slag:

  • Mix de zachte roomboter samen met de tahin, basterd- en kristalsuiker tot een romige massa. Mix het ei en eidooier erdoor en klop nog even goed op. Voeg bloem, bakpoeder en sesamzaadjes toe, schep om (tegen het stuiven) en mix door elkaar. Roer tot slot met een spatel de chocoladestukjes door het deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat tenminste een uur rusten in de koelkast.
    Tip: maak het deeg 's avonds en laat gedurende de nacht in de koelkast liggen.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, schep met een ijstang bolletjes deeg en leg op de bakplaat. Bestrooi het deeg met wat Fleur de Sel of grof gemalen zeezout en plaats de bakplaat in het midden van een op 160ºC conventioneel voorverwarmde oven. Afhankelijk van de grootte bak je de koekjes in 12-20 minuten gaar en goudbruin.
    Tip: Let erop dat er genoeg ruimte tussen de koekjes. Tijdens het bakken lopen de flink uit.
  • Neem de koekjes uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

Het sesamzaad en de tahin die ik gebruikte zijn van KoRo. Beiden zijn biologisch en erg lekker van smaak.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat affiliate links en toegestuurd producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept