Header Overetengesproken.nl
Chimichurri-rijstsalade

Chimichurri-rijstsalade

 |  Geen reacties
148 Shares

Na de review van Eerlijk eten is het vandaag tijd om een recept uit het boek te maken. Hoewel er ontzettend veel lekkere recepten en aansprekende foto’s in het boek staan was de keuze dit keer niet moeilijk. Gelijk bij eerste keer dat ik het boek in handen had viel mijn oog op de chimichurri-rijstsalade.

Rijst is zo’n product dat ik eigenlijk meer wil gebruiken maar op de een of andere manier komt het er steeds niet van. Ja, een lekkere rijstebrij of gekookte rijst bij een ragout of curry maak ik natuurlijk wel. Maar verrassende gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt, die schieten er steeds bij in. De chimichurri-rijstsalade lijkt me ideaal. Heerlijk bij een geroosterd stuk vlees of tijdens een barbecue. Maar ook lekker met vis of met een stuk vers brood erbij als lunch.

Het recept is super simpel en je hebt snel een bijzondere salade op tafel. Het koken van de zilvervliesrijst vraagt nog de meeste tijd. Op de verse oregano na worden er geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten gebruikt. Omdat ik niet aan verse oregano kon komen heb ik de 2 eetlepels vervangen door 1 kleine eetlepel verse tijm.

Op het bord ziet de salade er vrolijk en aantrekkelijk uit en door de gebruikte kruiden ruikt hij ook lekker. En dan breekt het moment aan dat ik de salade echt kan gaan proeven, bij een nieuw gerecht toch altijd weer spannend. De salade voldoet helemaal aan mijn verwachting. Ik vind ‘m erg lekker! Komt deze salade vaker op tafel? Zeker weten. Tip: gebruik goede wijnazijn en olijfolie. De smaak is duidelijk aanwezig dus hoe lekkerder de olie en azijn hoe lekkerder je salade wordt.

Chimichurri-rijstsalade - Verrassende maaltijdsalade geïnspireerd op de Argentijnse chimichurri-saus

Informatie over het boek:
Titel: Eerlijk eten
Auteur: Judith Verkuil
Pagina’s: 279
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044629453
Prijs: € 24,95

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Eerlijk eten. Gratis verzending!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr zilvervliesrijst
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 4 lente-uitjes, in ringetjes
  • 5 eetlepels (blad)peterselie, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • kleine eetlepel verse tijm, fijngehakt
  • kleine eetlepel gemalen komijn
  • 1 beker snacktomaatjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitstomen en afkoelen.

Roer in een grote kom de ui en azijn door elkaar. Laat een paar minuten staan en voeg dan de lente-uitjes, peterselie, knoflook, tijm, komijn en olie toe. Schep nogmaals door elkaar en breng op smaak met wat zout.

Snijd de tomaten in kleine blokjes.

Schep de dressing door de rijst en voeg tot slot de tomaatjes toe. Breng op smaak met peper en zout en laat de salade op kamertemperatuur even rusten om alle smaken goed in te laten trekken.

Schep de chimichurri-rijstsalade op mooie borden en garneer met wat fijngesneden peterselie en lente-ui.

Eet smakelijk!

Tip: Voeg voor wat extra pit een fijn gesneden pepertje toe.

Tip: Vervang (een deel van) de peterselie door verse koriander.

Geef een reactie