Chili sin carne
Duurzaamheid is tegenwoordig belangrijk. Van fossiele brandstoffen gaan we over naar zonne- en windenergie. De uitstoot van broeikasgassen wordt steeds verder aan banden gelegd en onze auto’s worden langzaamaan elektrisch. Maar hoe zit het met duurzaamheid in de keuken? Wat mij betreft moet je dat opdelen in twee stukken: de fysieke keuken en al je uitrusting aan de ene kant en de gerechten die je maakt aan de andere kant.
Wat betreft de fysieke keuken is er al veel aan het veranderen. Waar we voorheen standaard op gas kookten koken we nu steeds vaker elektrisch. Op dit moment is koken op een inductieplaat de energiezuinigste vorm. Maar ook tijdens het koken kan je op je energieverbruik letten. Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pan, gebruik stevige pannen die de warmte goed geleiden en vasthouden en maak vooral ook gebruik van de oven. Langzaam garen op lage temperatuur in de oven is niet alleen makkelijk het scheelt ook in energieverbruik. Zeker als je daarbij gebruik maakt van (geëmailleerde) gietijzeren pannen en schalen die de warmte lang vasthouden.
Overweeg je een nieuwe keuken te plaatsen? Let er dan op dat deze zo duurzaam mogelijk is geproduceerd en kies voor energiezuinige apparatuur. En ben je toe aan nieuwe pannen? Kies dan voor een zwaardere kwaliteit die de warmte goed vasthoudt. Dunne en lichte pannen geven hun warmte snel af aan de omgeving en verbruiken daardoor meer energie dan zwaardere pannen.
Ook met de gerechten die je maakt kan je verschil maken. Kies bijvoorkeur voor lokale en biologische producten. Minder vlees eten maakt ook een groot verschil. Wist je dat voor de productie van 1 kilo vlees vele kilo’s plantaardige grondstoffen nodig zijn, er veel water wordt verbruikt en er een flinke uitstoot van broeikasgassen is? Het duurzame alternatief is meer groente en peulvruchten eten. En dat is makkelijker dan je denkt. Maak bijvoorbeeld eens deze lekkere chili sin carne en ontdek dat je het vlees eigenlijk helemaal niet mist.

Chili sin carne
Ingrediënten:
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 250 gr kastanjechampignons
- 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
- groot blikje tomatenpuree (140 gr)
- 1 blik linzen (310 gr)
- 1 blik kidneybonen (310 gr)
- 1 blik maïs (300 gr)
- zakje tacokruiden voor 400 gr gehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- chilipoeder, naar smaak
- zout en peper
- olijfolie
Voor de garnering:
- verse koriander
- geraspte kaas

Back to School-actie
Bespaar nu tot €90,- op de eerste 4 boxen!
Aan de slag:
- Maak de champignons schoon en snij in plakjes of stukjes. Leg in een koekenpan, bestrooi met wat zout en peper, schep om en zet op het fornuis. Warm de champignons langzaam op zodat ze rustig kunnen slinken en het vocht kan verdampen.
- Verwarm in een braadpan wat olijfolie en fruit daarin de uien. Zodra ze zacht en glazig zijn voeg je de champignons toe en knijp je de tenen knoflook erbij. Strooi vervolgens de tacokruiden, chili-, komijn- en korianderpoeder erover en schep alles goed door. Voeg de gepelde tomaten samen met het sap en de tomatenpuree toe en roer opnieuw alles door.
- Maak de blikjes met de kidneybonen en de maïskorrels open, leeg ze in een vergiet of zeef, spoel af met koud water, laat goed uitlekken en voeg bij het tomatenmengsel. Schep alles goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven.
- Spoel ondertussen de linzen af en laat goed uitlekken en schep ze na 15 minuten door de chili sin carne en warm alles nog eens goed door zodat ook de linzen op temperatuur komen.
- Schep de chili sin carne in een mooie schaal, bestrooi met wat grof gehakte koriander en geraspte kaas.Eet smakelijk!
Tips:
De nieuwste recepten gratis in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!