Header Overetengesproken.nl
Chicken adobo

Chicken adobo

 |  Geen reacties
7 Shares

Een aantal weken geleden nodigde Cecilia van Ces Kitchen me uit voor een Filipijns Kamayan Dinner. Ofwel eten met je handen. Ik wist niet wat ik zag: de tafel was bedekt met bananenbladeren en daarop lag al het eten uitgestald. In het midden een fantastische pork belly met eromheen loempia’s, heerlijke salsa, verse mango, rijst, okra, garnalen, vis, watermeloen en chicken adobo. Het was allemaal zo ontzettend lekker maar de chicken adobo was echt mijn favoriet.

Heb jij weleens gehoord van chicken adobo? Ik kende het niet. Het blijkt het nationale gerecht van de Filipijnen te zijn. Kipstukken die langzaam worden gegaard in sojasaus en kokosazijn. Door de langzame bereiding worden ze boterzacht en vallen ze al uit elkaar als je ernaar wijst. Na afloop kreeg ik een fles Marca Piña Coconut Vinegar en een fles Silver Swan Soy Sauce van Cecilia mee zodat ik thuis ook aan de slag kon. Inmiddels heb ik al verschillende keren chicken adobo gemaakt want oh, wat is dat lekker!

Het recept van Cecilia heb ik iets aangepast. Ik ben geen fan van het aanbraden van kip in olie. Dat spat altijd zo en daar heb ik een hekel aan dus ik laat de kip samen met de saus langzaam aan de kook komen. Ook gebruik ik geen kippenpoten maar kip dijlapjes. Kip zonder bot maar sappiger dan kipfilets. Na wat experimenteren met de verhoudingen voor de saus heb ik gekozen voor iets andere verhoudingen.

 Chicken adobo - Boterzachte kip in een saus van ingekookte sojasaus, kokosazijn en knoflook. Door de laurierblaadjes krijgt de saus een heel eigen smaak.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 biologische kip dijlapjes
  • 100 ml Silver Swan sojasaus
  • 70 ml Marca Piña kokosazijn
  • 4-5 tenen knoflook, geperst
  • 1½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • optioneel: korianderblad ter garnering
  • optioneel: maïzena

Aan de slag

Snij eventuele vetrandjes van de kip dijlapjes.

Voeg in een gietijzeren pan de overige ingrediënten bij elkaar, roer even om de suiker op te lossen en leg de kip dijlapjes erin. Zet de pan op de pit en laat langzaam aan de kook komen. Laat gedurende 30-40 minuten heel zachtjes koken tot ze boterzacht zijn. Draai de kipstukjes zo nu en dan.
Tip: Chicken adobo kan je ook prima in de oven bereiden. Kijk voor de bereidingswijze bij mijn recept voor pulled chicken teriyaki.

Haal de deksel van de pan en laat de saus zachtjes koken zodat het zure van de azijn kan verdampen. Vergeet niet de kipstukken af en toe om te draaien en bedruip dan gelijk met wat saus. Proef, verdun eventueel met wat water en/of bindt de saus met wat aangelengde maïzena.

Leg de chicken adobo in een schaal, schenk er de saus over en bestrooi eventueel met wat grof gesneden korianderblad.

Eet smakelijk!

Tip: Serveer de chicken adobo met jasmijn rijst en een frisse salade van komkommer en tomaat.

Tip: Eventueel kan je de kip voor het opdienen nog even op de grillpan leggen.

Dit recept bevat gekregen producten (Silver Swan Soy Sauce en Marca Piña Coconut Vinegar).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie