Cheesecake met frambozen - Romig en fris met een brosse koekbodem. Geïnspireerd op de klassieke New York cheesecake maar minder zwaar.

Cheesecake met frambozen

Romig en fris met een brosse koekbodem. Geïnspireerd op de klassieke New York cheesecake maar minder zwaar.
Direct naar het recept

Cheesecake vind ik heerlijk maar ook vaak zwaar en machtig. Dat kan anders dacht ik en verving een deel van de roomkaas door magere kwark. Wat citroen en frambozen erbij en yesss, deze cheesecake met frambozen was een feit. Romig en fris met een brosse koekbodem. Geloof me, deze taart wil je.

New York cheesecake

De klassieke New York cheesecake wordt gemaakt met roomkaas, een beetje zure room, eieren en een vleugje citroen. Net als bij flan pâtissier zorgen de eieren tijdens het bakken voor de binding. Bij een flan kook je de melk met de eieren voordat je de vulling in de bakvorm stort. Bij cheesecake is dat niet nodig omdat de roomkaas van zichzelf al dik en stevig genoeg is.

Voor deze cheesecake gebruikte ik MonChou zacht en luchtig. Deze roomkaas is heerlijk romig maar minder compact en zwaar dan het traditionele blokje MonChou. MonChou heeft van zichzelf al een fris zuurtje. De combinatie met kwark en citroen maakt deze cheesecake met frambozen heerlijk zacht en fris.

Zanddeeg of pâte sablée

De bodem van cheesecake wordt traditioneel gemaakt door koekkruimels te mengen met roomboter. Dat begrijp ik wel, het is super simpel en zo gedaan. Maar stiekem vind ik een korstdeeg van zanddeeg of pâte sablée veel lekkerder. En het leuke is dat dit zo’n koekbodem óók heel makkelijk is om te maken. Als je appeltaart kunt bakken kan je ook deze bodem maken. Voeg de droge ingrediënten bij elkaar en wrijf de boter erdoor. Heb je een mooi kruimeldeeg dan voeg je het eidooier en wat water toe, even kneden en klaar ben je. Makkelijk toch?

Cheesecake met frambozen - Romig en fris met een brosse koekbodem. Geïnspireerd op de klassieke New York cheesecake maar minder zwaar.

Cheesecake met frambozen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 10 punten

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem
  • 70 gr roomboter, koud
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 eidooier
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 200 gr Monchou zacht en luchtig
  • 100 gr magere kwark
  • 100 gr frambozen, diepvries
  • 50 gr basterdsuiker
  • 2 eieren, maat L
  • 1 eetlepel maïzena, gezeefd
  • ½ citroen, zeste en sap
  • mespunt merg uit een vanillepeul

Voor de garnering:

  • handje verse frambozen
  • 100 gr frambozen, diepvries
  • kneepje citroensap
  • suiker of agavesiroop, naar smaak

Extra benodigdheden:

  • bakvorm 33×9 cm, losse bodem, ingevet

Aan de slag:

Voor het deeg:

  • Doe alle droge ingrediënten inclusief de boter in een ruime kom. Wrijf de boter en de droge ingrediënten tussen je vingers tot een mooi kruimeldeeg. Voeg de dooier en een ½ eetlepel water toe kneed snel tot een soepel deeg. Indien nodig gebruik je nog wat extra water. Ik voegde in totaal 1 eetlepel water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een half uur te rusten de koelkast.
  • Neem na het deeg uit de koelkast en rol uit tot een lap van ± ½ cm dik. Bekleed het ingevette bakblik ermee en verdeel de frambozen over de bodem.
    Tip: Naar keuze kan je bodem 15 minuten blind voorbakken. Dit geeft een iets gebruindere koekbodem. Laat iets afkoelen en verdeel dan de frambozen erover.

Voor de vulling:

  • Roer de MonChou los met een garde. Als de roomkaas helemaal glad is roer je de kwark er door. Tot slot roer je er de basterdsuiker, eieren, citroenzeste en -sap, maïzena en vanille door.
  • Giet de vulling in de bakvorm over de frambozen heen. Schud de bakvorm voorzicht heen en weer om eventuele luchtbellen in de vulling te verwijderen. Plaats de cheesecake in een op 160ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven en bak in ongeveer 65 minuten gaar en goudbruin. Zet de oven open en laat de cheesecake 30 minuten staan, plaats dan op een taartrooster en laat helemaal afkoelen. Als de cheesecake helemaal is afgekoeld laat je 'm nog een paar uur opstijven in de koelkast.

Voor de topping:

  • Breng de diepvries frambozen samen met een kneepje citroensap in een klein pannetje aan de kook. Laat even doorkoken, voeg naar smaak suiker of agavesiroop toe en nog wat verder inkoken. Schenk de frambozenjam in een schaaltje of schenkkannetje. Laat afkoelen.
    Tip: Je kunt ook prima chiajam gebruiken.
  • Snij de cheesecake met frambozen in puntjes, garneer met de verse frambozen en frambozen jam.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Vanillepeulen zijn niet doorgaans niet goedkoop. In de supermarkt betaal je minimaal € 2,50 per gram. Bij KoRo kost 35 gr echte bourbon vanille uit Madagasker slechts € 17,50. Ik heb inmiddels al twee verpakkingen gebruikt, echt heerlijke vanille. Kijk gelijk ook even naar de biologische patentbloem (type 405), he ik inmiddels standaard op voorraad. Alles wordt thuis bezorgd, je hoeft niet te sjouwen en hebt er geen omkijken naar.
  2. Voor een extra lekkere koekbodem vervang je 25 gr bloem door 25 gr amandelmeel.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met FrieslandCampina.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept