Chai - Indiase thee - Heerlijk verwarmende Indiase thee met kardemom, kaneel en gember.

Chai – Indiase thee

Heerlijk verwarmende Indiase thee met kardemom, kaneel en gember.
Direct naar het recept

Sinds vorige week hebben we nieuwe buren. Oorspronkelijk komt de familie uit Punjab (India) maar inmiddels wonen ze al lang in Nederland.

In India verhuis je niet simpelweg naar je nieuwe huis maar organiseer je eerst een uitgebreide inwijding. Zo ook bij ons naast. Op dag 1 was er een traditionele inwijding gevolgd door een enorme aanloop van gasten. Op dag 2 en 3 stond de deur letterlijk open voor iedereen die de nieuwe bewoners geluk en voorspoed wilde wensen. En druk was het! Dag 3 werd afgesloten met een 2e traditionele sessie. Heel indrukwekkend en leuk om van zo dichtbij mee te maken.

Wij waren ook uitgenodigd om langs te komen maar door het plotselinge overlijden van mijn schoonvader hadden we afgelopen week helaas andere zaken aan ons hoofd. Kort na afloop van de feestelijkheden op dag 3 van de inwijding kwamen wij thuis en liepen de buurman tegen het lijf. Na een kort praatje werden we gevraagd toch nog even een kop thee te komen drinken. Wat was dat gezellig!! Alle gasten waren weliswaar vertrokken maar door de aanwezige familieleden was het toch nog een zoete inval.

We werden getrakteerd op vers bereidde chai -Indiase thee- en allerlei heerlijke hapjes werden tevoorschijn gehaald. Loempiaatjes, samosa’s, zoetigheden. Allemaal even lekker en uiteraard huisgemaakt. Na alle emoties en drukte van de dagen ervoor was dit een geweldige afleiding. Bij het afscheid kregen we ook nog eens een grote tas met eten in onze handen gedrukt. ’s Avonds heb ik dus niet hoeven koken en genoten wij van 2 heerlijke curry’s, chapati’s en een heerlijk zoet dessert.

Het onderstaande recept is een simpele versie van chai. Door te spelen met de verhoudingen van de kruiden kan je de chai milder, sterker of juist pittiger maken. Net wat je lekker vindt.

Chai - Indiase thee - Heerlijk verwarmende Indiase thee met kardemom, kaneel en gember.

Chai – Indiase thee

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 liter chai

Ingrediënten: 

  • 6-8 kardemompeulen
  • 2 theelepels kaneelpoeder of 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 cm verse gemberwortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 500 ml water
  • 500 ml melk
  • zwarte thee voor 1 liter
  • suiker, naar smaak

Aan de slag:

  • Doe de kardemompeulen en het venkelzaad in een boterhamzakje en kneus met een deegroller.
  • Doe de gekneusde kruiden samen met de plakjes gember, de kaneelpoeder en het water in een pan en breng aan de kook. Voeg na 5 minuten de peperkorrels en de kruidnagel toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes trekken. Haal de pan daarna van het vuur, voeg de thee toe en laat het geheel nog eens 4 minuten trekken.
  • Verwarm ondertussen de melk.
  • Zeef de thee, voeg toe aan de warme melk en breng het geheel nog even aan de kook.
  • Chai moet zoet zijn, maar zo mierzoet als ze het in India drinken daar hou ik niet van. Ik gebruik dus minder suiker. Proef de chai en voeg naar eigen smaak suiker toe.
  • Schenk de chai in bekers, koppen of een mooie schenkkan.
    Geniet van een heerlijke beker chai!

Tips:

In plaats van suiker kan je natuurlijk ook honing gebruiken.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept