Header Overetengesproken.nl
Chachouka

Chachouka

 |  Geen reacties
29 Shares

Afgelopen vrijdag heb je mijn review van Veg! Van Hugh Fearnley-Whittingstall kunnen lezen. Vandaag een recept uit het boek en mijn ervaringen ermee.

Hoewel ik niet veel Noord-Afrikaanse recepten heb, ben ik dol op de kruiden en specerijen die zij daar gebruiken. Ik hoefde dus niet lang te twijfelen en besloot chachouka te maken. Een simpel maar voedzaam gerecht van paprika, tomaat, ui en ei.

Het recept is heel makkelijk en de gebruikte kruiden heb je waarschijnlijk al wel in huis en anders liggen ze in elke supermarkt voor het grijpen. Tijdens het koken krijg je al trek door de heerlijk geur die uit de pan opstijgt. In de oven verdiept de kleur zich nog wat met als eindresultaat een heel vrolijk uitziend gerecht. Samen met een groene salade en vers plat brood zet je een gezonde en kleurrijke maaltijd op tafel.

En de smaak? Heerlijk! De groente alleen is al lekker maar de combinatie met het ei tilt de smaak helemaal omhoog. Het is geen gerecht dat je tijdens een uitgebreid diner op tafel zet maar je maakt hiermee de dagelijkse maaltijd wel tot een klein feestje. Deze chachouka komt vaker bij ons op tafel!

Het recept zegt dat het gerecht voor 4 personen is. Wat mij betreft is dat iets te optimistisch. Je hebt dan allemaal een ei met een klein schepje groente eromheen. Ik heb dus het hele recept gebruikt maar wel het aantal eieren teruggebracht van 4 naar 2. En dat bleek precies goed.

Verder staat in het originele recept pikant paprikapoeder genoemd. Kijk je echter op de verpakking daarvan dan staat daar: paprikapoeder en 1% chilipoeder. Daar koop ik dus geen apart potje voor maar gebruik gewoon milde paprikapoeder en voeg zelf wel een pepertje of een snuf chilipoeder toe.

Chachouka - Heerlijke Noord-Afrikaanse groenteschotel met paprika, tomaat, ei en specerijen.

Informatie over het boek:
Titel: Veg!
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Pagina’s: 416
Uitgever: J.H. Gottmer / H.J.W. Becht B.V.
ISBN: 978 90 230 1365 5
Prijs: € 24,95

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Veg!. Gratis verzending!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel mild paprikapoeder
  • snuf chilipoeder
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • olijfolie
  • zout en peper

Aan de slag

Maak de ui schoon, halveer en snij in dunne halve ringen.

Was de paprika’s, verwijder de zaden en zaadlijsten en snij in reepjes en vervolgens in stukjes.

Verhit wat olie in een koekenpan en fruit daarin de ui aan. Voeg de komijnzaadjes toe en fruit het geheel 8-10 minuten tot de uien zacht en glazig zijn.

Doe de paprika bij de ui, pers de knoflook erboven uit roer alles goed door. Laat op zacht vuur tenminste 20 minuten zachtjes bakken tot de paprika lekker zacht is. Vergeet ondertussen niet regelmatig even te roeren.

Snij de tomaten grof en voeg ze samen met het sap toe aan het paprikamengsel. Voeg het paprikapoeder toe en breng op smaak met peper, zout en een snuf chilipoeder. Laat het geheel nog eens 10-15 minuten zachtjes koken. Vergeet ook nu niet het mengsel af en toe door te roeren.

Schep het groentemengsel in een ovenschaal, maak er 2 kuiltjes in en breek in elk kuiltje een ei. Bestrooi de eieren lichtjes met wat peper en zout en zet de schaal in het midden van een op 180 °C hete lucht voorverwarmde oven. Bak de eieren in 10-12 minuten gaar. Het is de bedoeling dat het eiwit stolt en de dooier nog zacht blijft.

Zet de schaal met chachouka op tafel en serveer met een groene salade en vers brood.

Eet smakelijk!

Geef een reactie