Chachouka
Afgelopen vrijdag schreef ik over Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Vandaag het recept voor chachouka uit Veg! en mijn ervaringen ermee.
Hoewel ik niet veel Noord-Afrikaanse recepten heb, ben ik dol op de kruiden en specerijen die zij daar gebruiken. Ik hoefde dus niet lang te twijfelen en besloot chachouka te maken. Een simpel maar voedzaam gerecht van paprika, tomaat, ui en ei.
Het recept is heel makkelijk en de gebruikte kruiden heb je waarschijnlijk al wel in huis en anders liggen ze in elke supermarkt voor het grijpen. Tijdens het koken krijg je al trek door de heerlijk geur die uit de pan opstijgt. In de oven verdiept de kleur zich nog wat met als eindresultaat een heel vrolijk uitziend gerecht. Samen met een groene salade en vers plat brood zet je een gezonde en kleurrijke maaltijd op tafel.
En de smaak? Heerlijk! De groente alleen is al lekker maar de combinatie met het ei tilt de smaak helemaal omhoog. Het is geen gerecht dat je tijdens een uitgebreid diner op tafel zet maar je maakt hiermee de dagelijkse maaltijd wel tot een klein feestje. Deze chachouka komt vaker bij ons op tafel!
Het recept zegt dat het gerecht voor 4 personen is. Wat mij betreft is dat iets te optimistisch. Je hebt dan allemaal een ei met een klein schepje groente eromheen. Ik heb dus het hele recept gebruikt maar wel het aantal eieren teruggebracht van 4 naar 2. En dat bleek precies goed.
Verder staat in het originele recept pikant paprikapoeder genoemd. Kijk je echter op de verpakking daarvan dan staat daar: paprikapoeder en 1% chilipoeder. Daar koop ik dus geen apart potje voor maar gebruik gewoon milde paprikapoeder en voeg zelf wel een pepertje of een snuf chilipoeder toe.
Chachouka
Ingrediënten:
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- ½ theelepel mild paprikapoeder
- snuf chilipoeder
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- olijfolie
- zout en peper
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Maak de ui schoon, halveer en snij in dunne halve ringen.
- Was de paprika’s, verwijder de zaden en zaadlijsten en snij in reepjes en vervolgens in stukjes.
- Verhit wat olie in een koekenpan en fruit daarin de ui aan. Voeg de komijnzaadjes toe en fruit het geheel 8-10 minuten tot de uien zacht en glazig zijn.
- Doe de paprika bij de ui, pers de knoflook erboven uit, voeg paprika- en chilipoeder toe en roer alles goed door. Snij de tomaten grof en voeg ze samen met het sap toe aan het paprikamengsel. Laat op zacht vuur tenminste 30 minuten zachtjes koken tot de paprika lekker zacht is en het meeste vocht is verdampt. Vergeet ondertussen niet regelmatig even te roeren. Proef en breng op smaak met peper en zout
- Maak 2 kuiltjes in het groentemengsel, breek in elk kuiltje een ei en bestrooi de eieren lichtjes met wat peper en zout. Laat de eieren stollen tot het eiwit gestolt is maar de dooier nog zacht.
- Zet de schaal met chachouka op tafel en serveer met een groene salade en vers brood. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!