Calamari van koningsoesterzwam - Vegetarisch voorgerecht dat minstens zo lekker is als de originele inktvisringetjes. Echt eens maken!

Calamari van koningsoesterzwam

Vegetarisch voorgerecht dat minstens zo lekker is als de originele inktvisringetjes. Echt eens maken!

Deel dit recept/artikel!

Tijdens de Culiperslunch 2021 proefde ik plantaardige inktvisringen en wist ik gelijk dat ik ze zelf wilde maken. Want echt, ze zijn wat mij betreft gewoon nog lekkerder dan het origineel. Het recept staat in Vegetalia van Luna Trapani. Met 100 Italiaanse recepten is dit een must have als je (vaker) plantbased wilt eten. Vandaag vertel ik je meer over dit prachtige kookboek en deel het recept voor vegetarische calamari gemaakt van koningsoesterzwam.

Vegetalia – Luna Trapani

Luna Trapani is een Italiaans-Vlaamse chef die graag laat zien dat vegan en de Italiaanse keuken perfect samengaan. Recepten uit heel Italië maar dan 100% plantaardig. In haar eerste boek Veganista heeft ze favoriete recepten uit haar jeugd een vegan twist gegeven. Sinds ze haar eigen restaurant Spritz in Antwerpen heeft ze haar repertoire uitgebreid en bundelde een deel daarvan in Vegetalia.

De Italiaanse keuken draait om vers en simpel. Zo ook de recepten in Vegetalia. Ze zijn overzichtelijk, makkelijk te maken en de meeste ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Bij het doorbladeren loopt het water je geheid in de mond. De gerechten zijn mooi gefotografeerd, kleurrijk en uitnodigend. Ingedeeld naar basisrecepten, smaakmakers, brood en verse pasta, voor-, hoofd- en nagerechten, salades, soepen en bijgerechten vind je snel je weg door alle recepten.

Voordat ik het kookboek nog maar had ingezien wist ik dus al dat ik calamari van koningsoesterzwammen zou maken. Als dat niet zo was geweest had ik waarschijnlijk voor de timballo de Riso gekozen. Andere kanshebbers waren de polpette al sugo, ricotta al latte di mandorla, zuppa di lenticchie, peperoni alla palermitana, cantuccini, zabaglione en een oogstrelende tiramisu geweest. Een plantaardige tiramisu, wow, daar ben ik dus echt zo benieuwd naar… Ben jij inmiddels nieuwsgierig naar Vegetalia? Bestel het kookboek dan makkelijk en snel via bol.com. Krijg je geen spijt van! Of het moet zijn dat je ‘m niet eerder in huis hebt gehaald ;-))

Vegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna TrapaniVegetalia - Luna Trapani

Calamari van koningsoesterzwam

Het recept is super simpel en kan eigenlijk niet fout gaan. Maak wat beslag, snij de koningsoesterzwam in ringetjes haal door het beslag en bakken maar. Easy does it! Oké, je wilt er natuurlijk ook nog wat remouladesaus bij om de calamari in te dippen. Goed, daarvoor moet je wat verse kruiden en tafelzuur snijden en door mayonaise roeren. Valt ook heel erg mee, nietwaar? Ingewikkelder dan dit kan ik het niet maken dus ik ga je niet vermoeien met onnodige lappen tekst.

Tot slot 2 tips

Een fijne wijn om te schenken bij deze calamari is de Pinot Blanc van Alphonse Kuentz. Houtgelagerd en heerlijk fruitig. In De Grote Hamersma 2021 wordt de wijn beoordeeld met maar liefst een 8.5. Leuk detail: wijnhuis Kuentz is bezig over te schakelen naar biologische wijnbouw. Liever een bubbel (begrijp ik helemaal, zijn wij ook dol op) dan is de crémant d’Alsace van Alphonse Kuentz een top keuze. Op dezelfde wijze gemaakt als champagne maar tja, het komt niet uit de Champagne-streek en mag dus niet zo heten. Wij hebben ‘m voor je geproefd en echt, hij doet niet onder voor champagne maar is wel stukken vriendelijker geprijsd.

Wijnhuis Alphonse Kuentz

Tijdens het maken van de calamari zat ik een beetje met de uitgestoken rondjes koningsoesterzwam in m’n maag. Zonde om weg te gooien toch? Ineens viel me in dat het weleens een leuke plantaardige versie van gebakken mosseltjes zou kunnen zijn. Ik haalde ze snel door het beslag, rolde ze door het paneermeel en bakte ze af. Een gouden greep zo bleek. Prik ze met een paar tegelijk aan mooie tapasprikkers en serveer je borrelplank.

Maak snel deze vegetarische calamari en gebakken mosseltjes en ontdek hoe lekker plantaardig eten kan zijn!

Calamari van koningsoesterzwam - Vegetarisch voorgerecht dat minstens zo lekker is als de originele inktvisringetjes. Echt eens maken!
Calamari van koningsoesterzwam - Vegetarisch voorgerecht dat minstens zo lekker is als de originele inktvisringetjes. Echt eens maken!

Calamari van koningsoesterzwam

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

Voorde calamari:

  • 6 grote, gelijkmatig gevormde koningsoesterzwammen
  • 100 gr bloem
  • 150-200 ml water
  • 200 gr paneermeel
  • 1 vel nori, gesnipperd
  • zout en peper
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1x remouladesaus, obv plantaardige mayonaise en yoghurt

Extrabenodigdheden:

  • 1 ronde uitsteker of appelboor

Aan de slag:

Voor de tartaartsaus:

  • Meng in een kom alle ingrediënten voor de remouladesaus tot een dikke saus. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Voor de calamari:

  • Snijd de oesterzwammen in plakjes van 1 centimeter dik en steek met de uitsteker of appelboor het midden uit de schijfjes oesterzwam.
    Tip: de uit gestoken rondjes gebruiken we niet. Maak er een lekkere ragout mee of gebruik in een ander gerecht.
  • Klop in een kom de bloem en het water tot een glad beslag. Qua dikte moet het lijken op pannenkoekenbeslag. Voeg wat extra water toe als het te dik is. Strooi het paneermeel op een bord en meng met de nori.
  • Haal 5 ringetjes oesterzwam door het beslag en zorg dat ze aan alle zijden goed bedekt zijn. Wentel door het paneermeel om ze aan alle kanten te bedekken en laat voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur 4 tot 5 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en serveer terwijl ze nog warm zijn met de remouladesaus.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Tip van Luna Trapani om te testen of de olie heet genoeg is om te frituren: steek een houten lepel in de olie. Als de lepel bruist is de olie heet genoeg. Ik gebruik mijn Thermapen One en hanteer een temperatuur van 180ºC.
  2. Koningsoesterzwammen vind je bij AH in het koelschap met champignons.
  3. En vergeet mijn no-waste tip niet! Zonde om de uitsteeksels niet te gebruiken.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Vergeet de calamari niet te pinnen op één van je Pinterest borden
Tip: leuk als borrelhapje maar ook als voorgerecht

Calamari van koningsoesterzwam - Vegetarisch voorgerecht dat minstens zo lekker is als de originele inktvisringetjes. Echt eens maken!

Deze blogpost bevat affiliate links en gekregen producten (kookboek, wijn)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept