Cake - Basisrecept voor een luchtige, goudgele roomboter cake. Kan eigenlijk niet mislukken!

Cake

Basisrecept voor een luchtige, goudgele cake. Kan eigenlijk niet mislukken!
Direct naar het recept

Met een lekkere plak cake bij de koffie of thee doe je iedereen wel een plezier. Althans, ik ken niemand die er niet van houdt. Natuurlijk is het makkelijk om bij de bakker een cake te kopen maar zelf maken is veel leuker. Het huis gaat er lekker van ruiken, het is leuk om te doen en het kan ook eigenlijk niet mislukken.

Het basisrecept voor cake is heel simpel. Gebruik gelijke delen roomboter, suiker, zelfrijzend bakmeel en ei. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en gebruik een goed ingevet cakeblik. Doorgaans wordt er gerekend met veelvouden van 50 gram. Afhankelijk van de maat van de bakvorm neem je bijvoorbeeld 150 gram van alles. Moet ik de eieren gaan afwegen zul je je misschien afvragen? Nee hoor, dat hoeft echt niet. Als je minimaal maat M gebruikt kan je gemakshalve aanhouden dat 1 ei overeenkomt met 50 gram. Maat M betekent dat een ei 53-63 gram weegt. Dit is inclusief de schaal. De schaal weegt maximaal 5 gram dus gemiddeld genomen kom je goed uit. Ik heb altijd grote (L) eieren en hou ook die 50 gram aan. Omdat ei, naast zelfrijzend bakmeel, zorgt voor het rijzen is het niet erg als je iets meer ei hebt. Wordt de cake alleen maar luchtiger van. Minder ei is niet fijn, dat maakt de cake droog en compact.

Om de cake extra smaak te geven kan je natuurlijk wat vanille(suiker), citroenrasp of bijvoorbeeld koekkruiden toevoegen. Maar ook vulsels als rozijnen, appel, gehakte noten of bijvoorbeeld stukjes chocolade doen het goed. Tip: schep een beetje bakmeel door het vulsel en hussel goed. Dit voorkomt dat de vulling tijdens het bakken naar beneden zakt.

Cake - Basisrecept voor een luchtige, goudgele roomboter cake. Kan eigenlijk niet mislukken!

Cake

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 cake

Ingrediënten: 

 • 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
 • 150 gr suiker
 • 3 eieren, op kamertemperatuur
 • 150 gr zelfrijzend bakmeel
 • snuf zout

Extra benodigdheden:

 • ingevet cakeblik 25 cm
 • nb: de cake op de foto is wat lager omdat ik maar ⅔ van het recept heb gebruikt

Aan de slag:

 • Doe suiker, roomboter en een snuf zout in een kom en mix tot een luchtig, zacht en romig mengsel. Als het goed is zie je tijdens het mixen het mengsel van geel naar wit kleuren. Reken zeker op 10 minuten mixen.
 • Voeg een ei toe, mix goed en voeg pas een volgend ei toe als de voorgaande volledig is opgenomen in het beslag.
 • Zeef de bloem er in gedeelten bij en schep met een spatel luchtig door het beslag. Schep het beslag in een ingevet cakeblik en zet in het midden van een op 160°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in 1-1¼ uur gaar en mooi goudbruin. Prik na een uur bakken met een saté-prikker in de cake. Komt die er droog uit dan is de cake gaar, zo niet dan laat je ‘m gewoon nog even bakken.
 • Haal de cake na afloop van de baktijd uit de oven en laat in het blik iets afkoelen. Als de cake loskomt van de randen van het cakeblik keer je de cake op een rooster en laat verder afkoelen.
 • Serveer met verse koffie of thee. Maar gewoon effe tussendoor genieten van een lekkere plak cake mag natuurlijk ook.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Om te zorgen dat de cake gelijkmatig rijst zorg ik dat er altijd wat meer beslag langs de randen zit en maak ik in het midden een soort geultje/verdieping.
 2. Vertoont de cake barsten of bulten: zet dan een volgende keer de temperatuur iets lager. Als de buitenkant te snel gaar wordt heeft de binnenkant geen ruimte om te rijzen. En dus ontstaan er bulten in het midden en/of barst de reeds gevormde korst.
 3. Maak ook eens citroencake of gembercake.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept