Caesar salad
Al heel lang stond een Caesar salad om mijn to-do list. Zo’n klassieker moet je gewoon zelf gemaakt hebben. De salade oogt misschien eenvoudig maar is juist ontzettend vol en rijk van smaak. Knapperige sla met een licht zilte dressing waarin knoflook, parmezaanse kaas en een licht zuurtje van het citroensap duidelijk naar voren komen. Als je dit proeft begrijp je gelijk waarom de Caesar salad zo populair is.
Hoewel het vaak wordt gedacht heeft de Caesar salad niets met Julius Caesar te maken. De salade is pas eeuwen later bedacht door en vernoemd naar Caesar Cardini (1896-1956). Deze chef-kok van Italiaanse afkomst woonde in San Diego en werkte in Tijuana (Mexico).
Voor de lekkerste dressing gebruik je echte mayonaise. Dus niet de fabriekspotjes van AH, Remia of een andere massaproducent. Ga gewoon zelf aan de slag en maak je eigen mayonaise. Het is echt niet moeilijk maar wel zo ongelooflijk veel lekkerder dat je daarna niet anders meer wil.
Hoewel ik bijvoorkeur mijn eigen mayonaise maak moet ik je eerlijk bekennen dat ik er ook niet altijd zin of tijd voor heb. Voor die gevallen heb ik inmiddels een geweldig alternatief gevonden: Ton’s Belze Majoneis. Deze mayonaise is gemaakt met pure ingrediënten zonder toevoegingen of conserveermiddelen en smaakt zoals homemade mayonaise ook smaakt. Ik heb altijd een potje op voorraad.
Caesar salad
Ingrediënten:
- (baby) romaine sla
- 2 hardgekookte eieren
- stuk parmezaanse kaas
Voor de dressing:
- 2 eetlepels goede of
homemade mayonaise - 1 teentje knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 1 theelepel mosterd
- 1 ruime eetlepel geraspte parmezaanse kaas
- paar druppels worcestershire sauce
- paar druppels citroensap
Voor de croutons:
- 1 a 2 sneden witbrood
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
Aan de slag:
Voor de croutons:
- Pers de knoflook boven een schaaltje en meng met flink wat olijfolie.
- Snij de korsten van het brood, besmeer beide zijden van de boterhammen met de knoflookolie en bestrooi met grof zeezout. Snij de boterhammen tot lot in kleine blokjes.
- Verdeel het brood over een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat en bak in een op 180°C hete lucht voorverwarmde oven in 10-15 minuten knapperig en bruin.
Voor de salade en de dressing:
- De dressing maak je door alle ingrediënten in een hakmolentje of blender te doen en te pureren tot een mooie gladde saus.
- Pluk de buitenste bladeren van de sla, gooi lelijke bladeren weg en maak met de rest een mooi slabedje op de schaal of borden.
- Snij de overgebleven krop sla in kwarten en vervolgens in grove stukken. Verdeel de stukken over de schaal of borden.
- Pel de eieren, snij in zessen en verdeel over de salade. Verdeel de dressing over de salade, bestrooi met croutons en schaaf tot slot mooie krullen parmezaanse kaas boven de salade. Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!