Burrata met aardbeien
Aardbeien met slagroom, wie is er niet gek op. Burrata met aardbeien is wat mij betreft nóg lekkerder. Echt een match made in heaven. Helemaal als je de burrata aftopt met een combinatie van aardbeien gemarineerd in mousserende wijn, huisgemaakte aardbeienjam en amandelschaafsel. Zo lekker, dit wil je gewoon proeven…
Burrata met verse aardbeien en aardbeienjam
Mijn eerste reactie toen ik hoorde over de combinatie burrata en aardbei was twijfel. Kan me nog goed herinneren dat ik dacht: kaas en aardbei, hmmm, ik weet het nog zo net niet. Maar al snel realiseerde ik me dat het eigenlijk een variant is van no bake cheesecake. Je zou het zelfs deconstructed cheesecake kunnen noemen. Burrata is immers een roomkaas of meer precies mozzarella met room. Scheur de burrata in stukken, garneer met aardbeien en top af met wat amandel of pistache. Alle smaakmakers van cheesecake op één bord maar dan los van elkaar.
Aardbeien marineren in mousserende wijn
Eerder deze maand bezochten we Wijngaard De Kroon van Texel en proefden we de mousserende wijn Skitterend. Halfdroog en heerlijk fruitig. Zo lekker dat we ‘m ook mee naar huis hebben genomen. Tijdens het proeven moest ik gelijk aan de combinatie met burrata en aardbeien denken. Tip: lees vooral ook mijn blogpost over deze prachtige Texelse wijngaard, echt een aanrader om te bezoeken.
Zachte witte kazen zoals geitenkaas, ricotta en mozzarella combineren super met frisse en droge witte wijnen. Aardbeien en champagne is bij uitstek een klassieke combinatie. Burrata, aardbeien en de Texelse Skitterend combineren voelde daardoor heel logisch aan. Om er toch een beetje een eigen draai aan te geven kookte ik een deciliter Skitterend in tot siroop en marineerde daar de aardbeien in.
Siroop van mousserende wijn
De siroop heeft een heerlijke fris zuurtje, is licht zoet en waanzinnig lekker. Het bleek ook de perfecte smaakmaker om de romige burrata, zoete aardbeienjam en verse aardbeien in balans te brengen. Het krokantje van de amandelschaafsel maakt het helemaal af. Onderstaand geef ik je mijn recept. Je wilt het proeven, echt waar…
Burrata met aardbeien
Ingrediënten:
- 1 bol burrata, 125 gr
- 300 gr aardbeien
- 100 ml mousserende wijn
- 1½ eetlepels agavesiroop, of meer naar smaak
- citroen sap
Voor de garnering:
- handje geschaafde amandel, geroosterd
- citroen zeste
- munt
Aan de slag:
- Snij de helft van de aardbeien in kwarten en doe samen met een ½ eetlepel agavisiroop en een kneepje citroensap in een pannetje. Breng aan de kook en laat gedurende 20-25 minuten pruttelen tot je een dikke jam hebt. Laat afkoelen.
- Kook de mousserende wijn samen met 1 eetlepel agavesiroop in tot je nog ongeveer 1 eetlepel siroop overhebt. Laat afkoelen en snij ondertussen de overgebleven aardbeien in plakjes. Giet de siroop over de aardbeien en hussel voorzichtig door elkaar. Laat 15 minuten marineren.
- Scheur de bol burrata in stukken en leg op een bord. Verdeel er de aardbeienjam en gemarineerde aardbeien over en rasp er lekker wat citroen zeste over. Garneer tot slot met blaadjes munt en amandelschaafsel. Serveer met een glas mousserende wijn en vers geroosterd stokbrood of toast.Eet smakelijk!
Tips:
- Bovenstaand recept is perfect als toetje of middagsnack voor 2 personen. Komt er meer lekkers op tafel dan kan je er prima met 4 personen van genieten.
- Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en kant en klare aardbeienjam gebruiken.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!