Burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak - Heerlijk gerecht van Yotam Ottolenghi. Lekker als hoofdgerecht maar ook perfect als lekkere snack.

Burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak

Heerlijk gerecht van Yotam Ottolenghi. Lekker als hoofdgerecht maar ook perfect als lekkere snack.

Deel dit recept/artikel!

Afgelopen vrijdag heb je mijn review van SIMPEL het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi kunnen lezen. Vandaag deel ik mijn ervaringen met een recept uit dit mooie boek. Eigenlijk wilde ik alles wel maken maar dat gaat niet lukken natuurlijk. Uiteindelijk heb ik gekozen voor burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak.

Waarom juist burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak zul je je misschien afvragen? Ik heb het recept gekozen om een paar redenen. Allereerst ben ik gewoon gek op alle Midden-Oosterse kebab-achtige gerechten. Voor mij is dat echt comfort food. Daarbij leek het me echt een simpel recept en wat ik heel leuk vond is dat je slechts een beetje rucola gebruikt maar Ottolenghi je gelijk een tip geeft om de rest van de zak op te maken. Ik heb altijd zo’n hekel aan recepten waar je een klein beetje van een ingrediënt koopt en de rest ongebruikt laat liggen. De tip heb ik onderaan het recept vermeld.

In het recept staat origineel lamsgehakt aangegeven. Ik kan dat bij mij in de omgeving lastig krijgen en heb daarom gekozen voor mager rundergehakt. Een ander belangrijk ingrediënt is Sumak. Sumak is een donkerrood, korrelig poeder en heeft een licht zure smaak. Het is echt onmisbaar in veel Midden-Oosterse gerechten en kruidenmengsels. Zo is het bijvoorbeeld een belangrijke smaakmaker in za’atar. Sumak koop je bij Marokkaanse of Turkse winkels, bij gespecialiseerde kruidenwinkeltjes of online. Mijn pot met sumak komt bij VanBeekumSpecerijen.nl vandaan.

De yoghurtsaus is zo gemaakt en de burgers zijn ook snel gekruid en gevormd. En dan is het nog slechts een kwestie van bakken en serveren. Ik maakte er, volgens de tip van Ottolenghi, een simpele rucola salade bij en we konden aan tafel. Natuurlijk had ik in de keuken al een burger geproefd maar ook Michel was enthousiast. Het was alsof we weer even in Egypte waren. Ze zijn niet zout maar wel vol van smaak door de kruidenpasta die erin zit. En de saus erbij maakt het echt af. Michel vroeg gelijk: kan ik dit ook maken? Ja schat, deze burgers kan jij ook maken. Mooi, want dit wil ik binnenkort zelf maken…

Ook enthousiast? Bestel via bol.com jouw exemplaar van SIMPEL

Burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak - Heerlijk gerecht van Yotam Ottolenghi. Lekker als hoofdgerecht maar ook perfect als lekkere snack.
Burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak - Heerlijk gerecht van Yotam Ottolenghi. Lekker als hoofdgerecht maar ook perfect als lekkere snack.

Burgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 9 burgers

Ingrediënten: 

  • 250 gr lams- of rundergehakt
  • 30 gr pistachenoten
  • 13 gr rucola
  • ½ ui, grof gesneden
  • ½ teen knoflook, in stukjes
  • 125 gr Griekse yoghurt
  • ½ eetlepel sumak
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 theelepel zout
  • olijfolie voor de saus en om het gehakt in te bakken
  • peper

Aan de slag:

  • Meng voor de saus de Griekse yoghurt, sumak, citroensap en olijfolie door elkaar. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
    Tip: als je de gelegenheid hebt, maak de saus al iets eerder zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Hak de pistachenoten in een foodprocessor of hakmolentje van een staafmixer fijn. Voeg de ui en de knoflook toe en hak opnieuw fijn. Voeg tenslotte de rucola toe en maal tot een dikke brij/pasta.
  • Doe het gehakt samen met één eetlepel olijfolie, wat peper en de notenpasta in een schaal en kneed door elkaar. Vorm 9 kleine burgertjes van ± 5cm doorsnede en 2 cm dik.
  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgertjes gaar en bruin. Als het niet allemaal in één keer in de pan past bak je ze in twee keer. Houd de burgers warm terwijl de 2e portie in de pan ligt.
  • Leg de burgers op een bord of schaal en serveer met de yoghurtsaus met sumak.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Tip van Ottolenghi zelf: Waarschijnlijk heb je nog flink wat over van de zak rucola. Serveer deze aangemaakt met wat olijfolie, citroensap en vlokken Parmezaanse kaas erover.
  2. Ook lauwwarm of koud zijn de burgers lekker. Ideaal dus voor bij een borrel, tapas maaltijd of tijdens een feestje.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deze review bevat een affiliate link en toegestuurde producten (SIMPEL en sumak).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept