Bulgursalade met avocado en pijnboompitjes
Sommige kookboeken zijn meer dan alleen een kookboek. Door de product- en voedingsinformatie en/of tips, trucs en handigheidjes die erin worden besproken zijn het naslagwerken en inspiratiebronnen waar je vaak op terugvalt. Het Atrium vegetarisch kookboek is voor mij zo’n kookboek. De recepten beslaan ruim 250 pagina’s. Maar eerst krijg je in een kleine 130 pagina’s veel informatie over voedingsstoffen, allerhande ingrediënten en uitleg over goed en gezond vegetarisch eten. Ook onderwerpen als de voorraadkast, keukenuitrusting en menuplanning komen aanbod. Echt een super boek om in de kast te hebben staan. Inmiddels is het boek al jaren uitverkocht en uitsluitend nog tweedehands verkrijgbaar.
Toen ik onlangs het boek pakte om het hoofdstuk peulvruchten weer eens goed te lezen viel mijn oog op een mooie salade met bulgur en avocado. Ik kon het recept niet laten liggen. Dus die avond stond er bij mij een heerlijke bulgursalade met avocado en pijnboompitjes op tafel. En vandaag deel ik het recept met jou zodat jij ook van deze supersnelle salade kunt genieten. In het originele recept worden pistachenootjes en olijfolie gebruikt. Omdat ik geen pistachenootjes in huis had heb ik ze vervangen door pijnboompitjes. Om de notige en aardse smaak van de salade te versterken gebruikte ik walnotenolie in plaats van olijfolie.
Bulgursalade met avocado en pijnboompitjes
Ingrediënten:
- 150 gr bulgur
- 1 avocado
- 40 gr pijnboompitjes
- 2-3 lenteuitjes, in ringetjes
- 8 gr korianderblad, fijngehakt
- limoensap
- walnotenolie
- zout, versgemalen peper
Extras:
- verse bruine pistolets
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Kook de bulgur gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afgieten, goed droogstomen en dan helemaal af laten koelen.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin en laat op een bord afkoelen.
- Snij de avocado in blokjes. Schenk royaal limoensap over de avocado, hussel en bestrooi met wat versgemalen peper.
- Doe de avocado, pijnboompitjes, lenteuitjes en fijngehakte korianderblad bij de afgekoelde bulgur en schep door elkaar. Breng op smaak met een scheut walnotenolie, versgemalen peper, zout en eventueel nog wat limoensap.
- Serveer de bulgursalade met (vers afgebakken) bruine pistolets. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Brokkel ook eens wat feta of zachte geitenkaas over de salade. Of bestrooi met uitgebakken spekjes.
- Ook lekker met walnoot in plaats van pijnboompitjes.
- Heb je een Instant Pot, Crockpot of snelkookpan kook de bulgur daar dan eens in. Sinds ik dat heb ontdekt ben ik helemaal fan, nog nooit zulke mooie en luchtige bulgur gehad. Bij mijn recept voor stoofvlees met tomatensaus, groente en bulgur vertel ik hoe je bulgur het best kookt in de Instant Pot.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Bron: Atrium vegetarisch kookboek, Sarah Brown