Bulgur-linzensalade met guacamole en feta
Soms ontdek je smaakcombinaties die je heel graag eerder had ontdekt. De bulgur-linzensalade met guacamole en feta van vandaag is er zo eentje. Peulvruchten en granen combineer ik graag met groente of rauwkost. Ui fruiten, op smaak brengen met balsamicoazijn en kruiden om dat over de salade te scheppen was nieuw voor mij. Maar mèn, wat geeft dat een smaakexplosie. Voeg wat feta, guacamole en amadelschaafsel toe en je zet een waanzinnig lekkere salade op tafel. Echt zo eentje waar je graag een tweede keer van opschept.
HelloFresh
De credits voor dit recept gaan volledig naar HelloFresh. Ter gelegenheid van hun Back to School-actie met extra kortingen vroegen ze mij of ik het gemak van de HelloFresh maaltijdboxen wilde ervaren. Dat wilde ik uiteraard wel. Voor de eerste box had ik onder meer parelcouscous salade met gegrilde kip, snelle vegetarische curry-noedelsoep en pasta met Midden-Oosterse kruiden, smokey tomatenketchup en mozzarella uit de oven uitgezocht. En dus deze bulgur-linzensalade met guacamole en feta.
De salade van vandaag was de eerste maaltijd die ik uit de maaltijdbox maakte en direct een schot in de roos. En gelijk maar gevraagd of ik het recept met jullie mocht delen. Want echt, deze maaltijdsalade is een perfect voorbeeld van HelloFresh gerechten.
Het gemak van HelloFresh maaltijdboxen
Het selecteren van de gerechten en het tijdslot voor de bezorging is kinderspel. In de app of op de website kies je de gerechten die jou het meest aanspreken. Bekijk alle 45 gerechten of filter op gerechten met extra groente, extra snelle gerechten, caloriearm of bijvoorbeeld vegetarisch.
De ingrediënten in de maaltijdbox waren vers en prima houdbaar. Ik had dus alle gelegenheid om zelf te kiezen wanneer we wat zouden eten. Ideaal want qua planning verandert er hier in huis nog weleens wat. Naar keuze kan je de maaltijd box aanvullen met een ontbijt-, fruit-, bak- of bijvoorbeeld wijnbox.
De recepten zijn helder beschreven, makkelijk te maken en voor je het weet heb je een heerlijke maaltijd op tafel. Soms vraagt een recept wat meer tijd maar dat staat duidelijk aangegeven bij het kiezen van de maaltijden. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. De maaltijden die wij in de eerste week hebben gegeten waren allemaal zo lekker dat ik de receptkaarten in een mapje heb gestopt. Zo kan ik ze later nog eens maken.
Bulgur-linzensalade met guacamole en feta
Ingrediënten:
- 60 gram groene linzen
- 75 gram bulgur
- 2 tomaten, in stukjes
- 2 kropje little gem, gesneden
- 500 ml groentebouillon
Voor de dressing:
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- zout, naar smaak
Voor de garnering:
- 80 gr
guacamole - 75 gr feta
- 20 gr amandelschaafsel
- 1 ui, in halve ringen
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel agavesiroop
- 1 eetlepel roomboter
- ½ citroen, in partjes
- 1 theelepel Midden-Oosterse kruidenmix, bijvoorbeeld ras el hanout
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Verdeel de bouillon over 2 pannetjes en breng aan de kook. Voeg aan het ene pannetje de linzen toe en aan het andere pannetje de bulgur. Kook de linzen in 25-30 minuten gaar. De bulgur heeft 15-20 minuten nodig. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitdampen.Tip: Je kan de linzen en bulgur eventueel in één pannetje bereiden. Voeg de bulgur dan na 10 minuten toe aan de linzen en kook samen verder gaar.
- Verwarm ondertussen in een koekenpan de roomboter en fruit de gesneden ui. Als de ui zacht en glazig is roer je er de Midden-Oosterse kruiden, balsamicoazijn en agavesiroop door. Laat gedurende een paar minuten op een zachte pit indikken. Neem van de pit en laat afkoelen.
- Rooster in een koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en laat afkoelen.
- Roer de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar tot een dikke, gebonden dressing.
- Schep de afgekoelde linzen en bulgur in een schaal, schep er de helft van de guacamole bij en meng goed. Voeg dan de tomaten en little gem toe en brokkel de helft van de feta erbij. Schep door elkaar en breng op smaak met de dressing.
- Verdeel de salade over 2 borden en garneer met de ui, resterende feta en het amandelschaafsel. Schep er een dot guacamole bij en maak af met een partje citroen.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- HelloFresh geeft aan dat dit gerecht meer dan 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels bevat. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en hebben een positief effect op het cholesterolgehalte.
Ik voeg daar graag nog een extra weetje aan toe. Peulvruchten zijn een prima bron van eiwitten in vegetarische gerechten. Plantaardige eiwitten bevatten helaas nooit het volledige gamma aan aminozuren zoals vlees dat wel heeft. Combineer je peulvruchten (zoals linzen) met bijvoorbeeld granen (bulgur) dan vullen de eiwitten elkaar zodanig aan dat je alsnog een volwaardig bron van eiwitten hebt. - In plaats van bulgur kan je ook haverrijst gebruiken. Het is niet alleen erg lekker, het bevat ook significant meer eiwitten en vezels.
- Guacamole kan je kant en klaar kopen of zelf maken.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept en de ingrediënten heb ik gekregen, bevat een affiliate link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.