Buddha bowl met parelcouscous - Vegetarische maaltijdsalade opgediend in een bowl en rijkelijk afgetopt met groenten, kruiden en dressing.

Buddha bowl met parelcouscous

Vegetarische maaltijdsalade opgediend in een bowl en rijkelijk afgetopt met groenten, kruiden en dressing.
Direct naar het recept

Een kom of diep bord gevuld met salade, granen en rijk afgetopt met groenten. Voor mij is dat echt comfort food. En het fijne is dat je eindeloos kunt variëren. Kijk wat je nog in de koelkast hebt -precies, ideaal no waste recept- en ga aan de slag. Als voorbeeld geef ik je vandaag het recept voor een mediterrane buddha bowl met parelcouscous.

Verschil buddha bowl en poké bowl

Hoewel ze erg op elkaar lijken zijn ze toch echt verschillend. Beide gerechten worden in kommen of diepe borden worden geserveerd en bestaan voor een groot deel uit groente. Veelal is de basis een laagje salade met daarop wat rijst, bulgur, couscous of quinoa. Het is de topping die het verschil maakt. Een buddha bowl is vegetarisch terwijl een poké bowl vis bevat.

Qua groente maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt. Varieer vooral volop met structuren en kruiden. Gebruik bijvoorbeeld broccoli, sugar snaps, geroosterde bloemkool, jonge spinazie, zoete aardappel, gegrilde aubergine en courgette. Maar ook peulvruchten als kikkererwten en edamame (soja) boontjes zijn erg lekker. Kies voor oosterse of juist mediterrane smaken maar ook cajun of tex-mex kruiden zijn heerlijk. Top af met noten, zaden, granaatappelpitjes of kiemgroenten. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Parelcouscous

Voor het recept van vandaag gebruikte ik parelcouscous en maakte er een dressing bij van tahin, citroensap, heet water en een scheutje Italiaanse olijfolie. Die dressing is zo heerlijk romig en maakt wat mij betreft de smaken van de bowl helemaal compleet. Ook erg handig dat het makkelijk tussen het bereiden van de groente door te maken is. Ik ben echt gek op die dressing.

Buddha bowl met parelcouscous - Vegetarische maaltijdsalade opgediend in een bowl en rijkelijk afgetopt met groenten, kruiden en dressing.
Inkopen gedaan bij Xenos

Omdat een buddha bowl vegetarisch is voeg ik graag eiwitbronnen toe in de vorm van kikkererwten en/of partjes hardgekookt ei. Ter afwisseling zijn roerei of omeletreepjes met ketjap en chilivlokken erdoor ook heel lekker. Aftoppen met falafel of vegetarische gehaktballetjes kan natuurlijk ook.

Voor het serveren gebruik ik bij voorkeur mooie kommen of brede, diepe borden. Daarin heb je voldoende ruimte om de bowl mooi op te maken. Ik gebruik graag de Yara pasta- en dinerborden van Xenos. De pastaborden zijn diep maar ook weer niet te diep. Kies voor dezelfde kleur of zoals ik gedaan heb voor een zwart pastabord en een geel onderbord. Vind dat zo’n mooie en vrolijke combinatie.

Buddha bowl met parelcouscous - Vegetarische maaltijdsalade opgediend in een bowl en rijkelijk afgetopt met groenten, kruiden en dressing.

Buddha bowl met parelcouscous

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 100 gr parelcouscous
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 teen knoflook
  • tomaatjes, rauw of ovengedroogd
  • salade
  • mix van verse basilicum, bieslook en peterselie
  • citroenrasp
  • ras el hanout
  • olijfolie

Voor de tahin dressing:

  • 3 eetlepels tahin
  • 1-2 eetlepels citroensap, naar smaak
  • olijfolie
  • zout

Voor de garnering:

  • tuinkers
  • peterselie

Aan de slag:

  • Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet af, roer er een scheutje olijfolie door en laat rustig afkoelen. Bereid ondertussen de groenten.
    Tip: Voor extra smaak kook je de parelcouscous in bouillon.
  • Meng ras el hanout met de knoflook, 2-3 eetlepels olijfolie en lekker wat zout tot een smaakvolle marinade.
  • Snij de aubergines in plakken, besmeer aan beide zijden met de marinade en snij tot slot in kwarten. Leg de blokjes aubergine op een bakplaat en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten. Neem de aubergine uit de oven en laat afkoelen.
  • Terwijl de aubergine in de oven staat hussel je wat olijfolie en ras el hanoet door de kikkererwten. Zodra de aubergine klaar is kunnen de kikkererwten op de bakplaat. Rooster tot ze lekker krokant worden. Hoe lang het duurt hangt een beetje af van de grootte en hoeveelheid vocht die ze bevatten.
  • Snij de courgette in blokjes of plakjes, hussel er wat olijfolie door en grill in een grillpan.

Voor de dressing:

  • Meng de tahin met 6 eetlepels kokend water, het citroensap en een lekkere scheut olijfolie. Proef, breng op smaak met wat zout en verdun eventueel met extra kokend water en/of citroensap.
    Tip: Gebruik echt kokend water want met koud water gaat de tahin klonteren en krijg je geen gladde dressing.

Opmaken van de buddha bowl:

  • Snij de verse tuinkruiden fijn en meng samen met lekker wat citroenrasp door de parelcouscous.
  • Leg een flinke hand salade in de borden, verdeel de parelcouscous erover en verdeel de groenten en kikkererwten langs de rand van het bord. Snij de eieren in kwarten en leg tussen de groenten. Garneer naar smaak met tuinkers en peterselie. Eventueel kun je er ook nog wat chilivlokken overheen strooien.
    Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept