Buddha bowl met bulgur en spicy reepjes - Kleurrijke en gezonde maaltijd. Inclusief gouden tip om bulgur perfect te bereiden.

Buddha bowl met bulgur en spicy reepjes

Kleurrijke en gezonde maaltijd. Inclusief gouden tip om bulgur perfect te bereiden.
Direct naar het recept

Kleurrijk, spicy, gezond en vooral erg lekker. Deze buddha bowl met bulgur en spicy reepjes viel zo in de smaak dat ik niet anders kon dan ‘m snel voor jullie uitwerken. Naast het fijne recept heb ik ook dé gouden tip om bulgur perfect te bereiden. En je hebt er geen omkijken naar. Echt sinds ik deze truc heb ontdekt kook ik bulgur en couscous nooit meer anders!

Zo kook je bulgur

Bulgur kookte ik altijd in bouillon, goot het af, nog even droogstomen en ik had prima bulgur. Tijdens het koken hield ik met een schuin oog het pannetje in de gaten want voor je het weet kookt het over. Sinds ik het Multicooker kookboek van Flying Foodie kook ik bulgur in mijn Instant Pot mulitcooker met de pot-in-pot methode. En echt waar, ik heb nog nooit zulke mooi bulgur gehad.

Multicooker kookboek - Flying Foodie

Van de pot-in-pot methode (ook wel pip genoemd) had ik wel gehoord maar ik begreep nooit zo goed waarom je dat zou willen gebruiken. Tot Maris van Flying Foodie me haar nieuwe boek toestuurde. Voor wie Maris niet kent: zij is zo ongeveer miss Instant Pot Nederland. Voor Nederlandstalige tips of recepten kom je al snel uit op haar website of Facebook groep voor Nederlandse Instant Pot recepten. En nu heeft ze dus ook een kookboek.

Al bladerend werd mijn oog getrokken door haar pip recept voor bulgur. Als pip in haar kookboek staat zal het echt wel wat zijn dacht ik. En wow, wat een succes was het. Je wint er weliswaar geen tijd mee want alles duurt bij elkaar ongeveer even lang. Maar…je kookt er wel fantastische bulgur mee.

Traditioneel wordt bulgur gestoomd, met de pot-in-pot methode boots je dat min of meer na. Ik stond echt versteld. Met couscous gaat het ook perfect. Met rijst moet ik het nog proberen maar dat werkt net zo goed verwacht ik.

Hoe werkt de pot-in-pot methode in?

Om te koken onder hoge druk heb je flink wat vocht in je gerecht nodig. Gaat prima als je soep, saus, een stoofgerecht of grote hoeveelheden bereid. Voor kleinere porties of gerechten die minder vocht nodig hebben (bijvoorbeeld bulgur) is pip een uitkomst.

Buddha bowl met bulgur en spicy reepjes - Kleurrijke en gezonde maaltijd. Inclusief gouden tip om bulgur perfect te bereiden.

Je plaatst het gerecht met de benodigde hoeveelheid vocht in een ovenvaste schaal op het meegeleverde rooster (trivet). Het rooster zet je met z’n pootjes in het water (250 ml). Dat water zorgt voor de benodigde stoom zodat je toch onder hoge druk kunt koken. Instant Pot aanzetten en je hebt er geen omkijken meer naar. Na afloop neem je de ovenschaal uit de IP, roert de bulgur los en klaar ben je. Ik vind het echt een uitkomst.

Zo zorg ik voor voldoende eiwit in een buddha bowl

Om een buddha bowl van voldoende eiwit te voorzien combineer ik graag granen met peulvruchten. Zo profiteer je maximaal van de eiwitten in de peulvruchten. Opgebakken kikkererwten is een favoriet van mij. Gebakken limabonen zijn ook een fijne toevoeging.

AH Terra pittige tofu reepjes

Reepjes pittig en/of krokant gebakken tofu of sticky tempeh doen het ook altijd goed. Tofu bereiden vind ik alleen wel een dingetje. De ene keer lukt het goed, de andere keer minder. Mijn oplossing: ik gebruik de Terra pittige tofu reepjes van Albert Heijn. Makkelijk en altijd lekker. Samen met de vegetarische balletjes zijn dat mijn favorieten uit de AH Terra huismerk-lijn.

Buddha bowl met bulgur en spicy reepjes - Kleurrijke en gezonde maaltijd. Inclusief gouden tip om bulgur perfect te bereiden.

Buddha bowl met bulgur en spicy reepjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

Voor de bulgur:

  • 100 gr bulgur
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 200 ml bouillon

Voor de gebakken kikkererwten:

  • ½ blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • zeezout
  • olijfolie

Overige ingrediënten:

  • 180 gr pittige tofu reepjes, AH Terra
  • 1 courgette
  • 1 zoete aardappel, geschild
  • 1 punt paprika
  • 1 rode ui, gepeld
  • veldsla, naar smaak
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • mayonaise
  • sriracha saus, Tabasco
  • peterselie, gesneden

Keukengerei:

  • bakplaat met bakpapier
  • Instant Pot, optioneel
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Was de paprika en courgette en snij samen met de zoete aardappel en ui in stukjes. Stort op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven. Na 30-40 minuten zijn de groenten gaar.

Voor de bulgur:

  • In een pan: zet de gesnipperde ui in wat olijfolie aan, voeg de bulgur toe en schenk er ruim voldoende bouillon bij. Breng aan de kook, kook gaar en giet af. Laat de bulgur rustig uitdampen.
    Met de Instant Pot of multicooker: voeg ui en bulgur samen in een ovenschaal, roer door elkaar en schenk er 200 ml bouillon bij. Schenk 250 ml kokend water in de Instant Pot, zet de trivet erin en de ovenschaal erop. Sluit de pot en stel in op hoge druk. Zet de tijd op 4 minuten. Wacht na afloop 2 minuten voordat je het ventiel open zet. Als de druk volledig weg is draai je de pot open en haal je de ovenschaal eruit. Roer de bulgur los en laat nog heel uitdampen.

Voor de gebakken kikkererwten:

  • Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, voeg de kikkererwten toe en bestrooi met chilipoeder, paprikapoeder en zeezout. Bak de kikkererwten rustig op. Proef tussentijds en voeg naar smaak extra kruiden en zout toe.

Opmaken van de buddha bowl:

  • Vul 2 diepe borden met veldsla, bulgur, de geroosterde groenten, gebakken kikkererwten en spicy reepjes.
    Tip: naar keuze gebruik je de ingrediënten koud, lauwwarm of warm.
  • Roer naar smaak mayonaise en sriracha saus door elkaar, verdeel over de buddha bowls en top af met wat verse peterselie.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  • Extra lekker met wat nacho’s erbij.
  • In plaats van tofu reepjes kan je ook sticky tempeh gebruiken. Erg lekker!
  • In plaats van srisacha mayo kan je ook cripsy chili olie gebruiken. Of vervang de sriracha door mayonaise losgeroerd met een beetje crispy chili olie.
  • Lekker met een koel glas Gewürtztraminer erbij.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept is gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept