Header Overetengesproken.nl
Brusselse appels

Brusselse appels

 |  Geen reacties
147 Shares

Dinsdag, tijdens het boodschappen doen, zag ik de eerste goudreinetten weer liggen. Dan is het voor mij echt herfst en tijd voor appeltaart en ander lekkers waar je moesappels voor gebruikt. Bijvoorbeeld de Brusselse appels van vandaag: een heerlijk zoet en tegelijk ook friszuur dessert gemaakt met gevulde goudreinetten.

Het recept heb ik niet van mezelf: het komt uit ‘het elektro ovenboek’ van ATAG. Een kookboek dat je in de tweede helft van de jaren zeventig (vorige eeuw) cadeau kreeg bij de aanschaf van een elektro oven van ATAG. Het boek stond bij mijn moeder in de kast en een paar jaar geleden heb ik zelf een exemplaar van iemand gekregen.

Eén van mijn favorieten uit het boek is Brusselse appels. Warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg. Yum!! Als kind vond ik het heerlijk als mijn moeder het maakte. Later heb ik het regelmatig zelf gemaakt. En nu deel ik het recept met jullie en hoop ik dat jullie er net zo van genieten als ik altijd heb gedaan.

Brusselse appels - Een heerlijk zoet en tegelijk ook friszuur dessert van warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 goudreinetten, geschild, geboord
  • citroensap
  • 2 eetlepels (homemade) aardbeienjam
  • 140 ml water
  • 45 gr boter
  • 45 gr bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 60 gr poedersuiker
  • snuf zout

ovenschaal, beboterd

Aan de slag

Wrijf de geschilde appels in met citroensap, zet ze in de ovenschaal en vul de holten met de aardbeienjam.

Doe water, zout en boter in een pan en breng aan de kook. Voeg zodra het kookt en alle boter is gesmolten de bloem toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.

Haal de pan van het vuur, voeg 1 ei toe en roer goed tot het ei volledig door het deeg is opgenomen.

Roer het tweede ei los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg totdat het in stukken van de lepel valt. Schep de poedersuiker erdoor en roer goed tot het mooi glanzend is.

Giet het deeg over de appels en zet de schaal in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven. Bak in 35-40 minuten gaar en lichtbruin.

Haal de ovenschaal met de Brusselse appels uit de oven en serveer direct.

Eet smakelijk!

Tip: In plaats van (aardbeien)jam kan je ook amandelspijs of een mengsel van suiker, kaneel en noten gebruiken.

Bron: het elektra ovenboek, ATAG

Geef een reactie