Header Overetengesproken.nl
Brusselse appels

Brusselse appels

 |  6 reacties
1K Shares

Dinsdag, tijdens het boodschappen doen, zag ik de eerste goudreinetten weer liggen. Dan is het voor mij echt herfst en tijd voor appeltaart en ander lekkers waar je moesappels voor gebruikt. Bijvoorbeeld de Brusselse appels van vandaag: een heerlijk zoet en tegelijk ook friszuur dessert gemaakt met gevulde goudreinetten.


Powered by Adsense


Het recept heb ik niet van mezelf: het komt uit ‘het elektro ovenboek’ van ATAG. Een kookboek dat je in de tweede helft van de jaren zeventig (vorige eeuw) cadeau kreeg bij de aanschaf van een elektro oven van ATAG. Het boek stond bij mijn moeder in de kast en een paar jaar geleden heb ik zelf een exemplaar van iemand gekregen.


Powered by Adsense


Eén van mijn favorieten uit het boek is Brusselse appels. Warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg. Yum!! Als kind vond ik het heerlijk als mijn moeder het maakte. Later heb ik het regelmatig zelf gemaakt. En nu deel ik het recept met jullie en hoop ik dat jullie er net zo van genieten als ik altijd heb gedaan.

Brusselse appels - Heerlijk zoet en friszuur dessert van warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg.
Brusselse appels - Heerlijk zoet en friszuur dessert van warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg.
5 van 1 stem
Print dit recept

Brusselse appels

Heerlijk zoet en friszuur dessert van warme moesappels gevuld met aardbeien jam en een jasje van zoet soezendeeg.

Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

  • 4 goudreinetten, geschild, geboord
  • citroensap
  • 2 eetlepels (homemade) aardbeienjam
  • 140 ml water
  • 45 gr boter
  • 45 gr bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • 60 gr poedersuiker
  • snuf zout

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal, beboterd

Aan de slag

  1. Wrijf de geschilde appels in met citroensap, zet ze in de ovenschaal en vul de holten met de aardbeienjam.
  2. Doe water, zout en boter in een pan en breng aan de kook. Voeg zodra het kookt en alle boter is gesmolten de bloem toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.
  3. Haal de pan van het vuur, voeg 1 ei toe en roer goed tot het ei volledig door het deeg is opgenomen.
  4. Roer het tweede ei los en voeg beetje bij beetje toe aan het deeg totdat het in stukken van de lepel valt. Schep de poedersuiker erdoor en roer goed tot het mooi glanzend is.
  5. Giet het deeg over de appels en zet de schaal in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven. Bak in 35-40 minuten gaar en lichtbruin.
  6. Haal de ovenschaal met de Brusselse appels uit de oven en serveer direct.

    Eet smakelijk!

Tips

In plaats van (aardbeien)jam kan je ook amandelspijs of een mengsel van suiker, kaneel en noten gebruiken.

Bron: het elektra ovenboek, ATAG


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

6 Reacties

  1. Margreeth
    | Beantwoorden

    Wat ontzettend leuk om dit recept op internet tegen te komen. Het is een heerlijk, makkelijk toetje. Ik heb het boek en maak het in de herfst en wintermaanden. Maar hier op Cyprus heb ik het niet bij me, maar nu ik het recept weer heb kan ik het weer maken.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Wat leuk dat je dan nu toch de Brusselse appels kunt maken. Te lekker om niet van te genieten toch?

  2. Trees
    | Beantwoorden

    Mijn vader maakte dit.Het water verving hij door melk.Ik maak het ook en maak dan “dubbel Brussel”Heerlijk

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Blijft een heerlijk toetje vind ik. Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig naar zo’n dubbel Brussel

  3. Mieke
    | Beantwoorden

    Wat ontzettend leuk om dit recept tegen te komen. Mijn moeder had inderdaad dit boek vroeger en maakte dit gerecht regelmatig, later ben ik het zelf ook vaak gaan maken. Het boek is al jaren weg en het recept ook. Nu heb ik het weer! Ga ze vanavond meteen maken.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Bij mij ging dat dus precies zo! Leuk om te horen, dank je wel. Enne, eet smakelijk vanavond…

Geef een reactie

Recept waardering