Header Overetengesproken.nl
Broodjes met tapenade, serranoham en kaas

Broodjes met tapenade, serranoham en kaas

 |  Geen reacties
63 Shares

In Brood bakken, bakboeken die je wilt hebben schreef ik over twee boeken van Levine van Doorne. Inmiddels is haar derde boek verschenen: Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig. Vandaag vertel ik je meer over dit boek en maak ik haar recept voor broodjes met tapenade, serranoham en kaas.

Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig

Net als in haar voorgaande boeken begint Levine met een uitgebreide uitleg over broodbakken. De ingrediënten en bakbenodigdheden passeren als eerste de revue. Als je nu denkt, ingrediënten, ja bloem/meel, gist, water en zout dan zijn we er toch? Dat zijn inderdaad de basis ingrediënten maar er zijn veel meer ingrediënten die je kan gebruiken: vitamine C, moutmeel, suiker, vet en bijvoorbeeld ei. Waarom je ze gebruikt, hoeveel en wanneer je ze toevoegt staat helder beschreven.

In het onderdeel Tips bij de recepten wordt het bakproces per onderdeel nagelopen. Algemene tips, tips voor het afwegen, het kneden, de eerste rijs, het vormen en de tweede rijs. En natuurlijk is er ook uitgebreide aandacht voor het bakken, afkoelen en bewaren van brood. Naast de tips voor het vormen van de verschillende broodsoorten is er ook een duidelijke stap-voor-stap foto-uitleg.

Met de opgedane kennis kan je aan de slag met de recepten. Het openingsrecept voor advocaatbroodjes zet gelijk de toon. Onderverdeeld in de categorieën zoet, hartig en lunch staan er 43 stuk voor stuk bijzondere recepten in het boek. Om een paar zoete broodjes te noemen: briochebroodjes met chocolade en abrikozen, vlechtbroodjes met sinaasappel, zoete wortelbroodjes, zoete broodjes met citrussuiker en rozemarijn. En ook de namen van hartige broodjes klinken meer dan aanlokkelijk: afbreekbroodjes met droge worst, kruidenbroodjes met knoflook, pistolets met basilicum, walnoten en kaas en hartige broodtaartjes.

Eénpersoonsbroodjes zijn prima voor bij de lunch. Evengoed geeft Levine nog een aantal extra recepten voor lunchbrood. En met lunchbrood bedoelt ze: brood waar je boterhammen van kan snijden. Bietenbrood met walnoten, paprika-peterseliebrood, uienbrood met mosterd en spinaziebrood met feta. Nadat ik het hele boek had doorgebladerd wilde ik gelijk aan de slag. Omdat we ’s avonds een salade zouden eten koos ik voor hartige broodjes.

Broodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van DoorneBroodjes uit eigen oven, zoet & hartig - Levine van Doorne

Broodjes met tapenade, serranoham en kaas

Tapenade en prosciutto, dat waren voor mij de triggers om juist dit recept te maken. Tapenade maak ik regelmatig en speelde al weleens met de gedachte om er broodjes mee te bakken. De combinatie van tapenade, prosciutto, kaas en rucola deed me gelijk watertanden. Omdat ik geen prosciutto maar wel serrano ham in huis had gebruikte ik dat. De Grana Padano verving ik door Parmezaans kaas.

Het deeg was zo gemaakt. Ik kneedde deels met de hand en deels met mijn standmixer. Het rijzen en maken van de broodjes wees zichzelf. Voor de tweede rijs staat aangegeven: 45-60 minuten of tot het deeg bijna in volume is verdubbeld. Na een uur waren de broodjes bij iets gerezen maar zeker niet verdubbeld. Ik heb ze toch maar in de oven gezet. Dat bleek een goede keuze: de ovenrijs begon direct en uiteindelijk werden het echt mooie broodjes. De baktijd was wat langer dan beschreven en heb ik in onderstaand recept al voor je aangepast.

Eenmaal uit de oven liet ik ze op een taartrooster glijden en kwam ik erachter dat ik vergeten was ze valk voor het bakken te bestrijken met losgeklopt ei. Jammer, maar evengoed zijn de broodjes mooi gekleurd. En de geur die zich langzaam door de keuken verspreidt, ohhh, je wilt eigenlijk gelijk proeven. Dat heb ik dus ook maar gewoon gedaan: en lekker dat ze waren! Mijn tip: wacht niet langer en maak ook deze broodjes, krijg je geen spijt van.

Broodjes met tapenade, serranoham en kaas - Feestelijke broodjes met hartige vulling naar een recept van Levine van Doorne.

Broodjes met tapenade, serranoham en kaas

Feestelijke broodjes met hartige vulling naar een recept van Levine van Doorne.
Hoeveelheid 12 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 400 gr bloem
  • 6 gr instant gist
  • 6 gr zout
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 240 gr water, handwarm
  • 40 gr zacht boter, ongezouten
  • olie

Voor de vulling:

  • 140 gr tapenade
  • 100 gr serrano ham
  • 60 gr rucola
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • zout

Extra benodigdheden:

  • schaal voor het rijzen
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Aan de slag

Voor het deeg:

  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de boter in een kom en kees in ongeveer 6 minuten tot een soepel deeg. Kneed dan stukje voor stukje de boter door het deeg en kneed tot het deeg goed is. Je kunt dan een vliesje van het deeg maken dat niet snel scheurt.
  2. Tip: Het kneden kan je naar keuze met de hand of machinaal doen. Gebruik echter nooit een handmixer want daar is het deeg echt te zwaar voor.
  3. Vorm een bal van het deeg en leg in een licht met olie ingevette schaal, dek de schaal af en laat bij kamertemperatuur rijzen. In ongeveer 60 minuten zal het deeg in volume zijn verdubbeld.

Het vormen van de broodjes:

  1. vet de werkbank licht in met olie en stort het deeg erop. Rol uit tot een lap van 35x45 cm. Verdeel de helft van de tapenade over het deeg maar laat aan de onderzijde (lange kant) tenminste 1 cm vrij. Verdeel de serrano ham erover en bestrijk met de overgebleven helft van de tapenade. Beleg met de rucola en strooi tenslotte de geraspte Parmezaanse kaas erover. Rol het deeg vanaf de bovenzijde (lange kant) strak op. Rol de deegrol nog even goed heen om weer om de naad goed vast te laten plakken.
  2. Snij de uiteinden eraf en verdeel in 12 stukken. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleden bakplaat, dek af met een theedoek en laat nog eens 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna in volume is verdubbeld.
  3. Tip: Leg de broodjes niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze aan elkaar vast gaan zitten. Een preekbrood is ook leuk maar is nu niet de bedoeling.
  4. Klop het ei met een snuf zout los, bestrijk de broodjes ermee en plaats het bakblik in het midden van een op 200ºC conventionele warmte voorverwarmde oven. Bak in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
  5. Neem de broodjes uit de oven, laat iets afkoelen en serveer bij de lunch, een kop soep of eet ze als snack tussendoor.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Varieer met de vulling. Maak bijvoorbeeld broodjes met ham, salami, andere soorten kaas en gebruik ook eens pesto in plaats van tapenade.
  2. Leg de broodjes wat dichter bij elkaar in een bakvorm en bak een breekbrood.
  3. Superleuk om in mini-formaat te serveren bij een borrel of buffet.
Dit recept bevat een affiliate link en toegestuurd product (boek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie