Broodje omelet met oesterzwammen - Broodje omelet met oesterzwammen - Lekker en makkelijk lunchgerecht dat je snel om tafel hebt staan. Vers broodje, wat te drinken en genieten maar...

Broodje omelet met oesterzwammen

Lekker lunchgerecht dat je snel om tafel hebt staan. Vers brood, wat te drinken en genieten maar...
Direct naar het recept

Vorig jaar rond deze tijd komt Michel thuis en vraagt of ik gehoord heb over Luilekkerland. Haha, ja tuurlijk ken ik het sprookje. Nee, het boek van Onno & Charlotte Kleyn bedoel ik, kaatste hij terug. Ehhh, nee dus, vertel… Onderweg naar huis luistert hij altijd naar de radio en zo hoorde hij een documentaire over het boek. Wat hij vertelde klonk goed en dus schreef ik het boek op mijn actielijst. Het duurde even, iets met lange actielijsten, maar inmiddels heb ik het boek en vandaag vertel ik je er meer over. Plus een broodje omelet met oesterzwammen geïnspireerd op een recept uit het Luilekkerland.

Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland

Lekker eten is van alle tijden maar hoe is daar door de eeuwen heen invulling aan gegeven? Onno en Charlotte Kleyn, vader en dochter, zochten het voor ons uit. Aan de hand van 11 thema’s lezen we alles over de Nederlandse keuken en de kookboeken die werden gebruikt. Oude gebruiken, ontwikkelingen, technieken, ingrediënten en recepten passeren de revue. Luilekkerland is luchtig geschreven met vrolijke en grappige noten. Vanaf het eerste hoofdstuk heb ik geboeid zitten lezen: de herkenning maar ook de verbazing over wat men vroeger al kookte. Want verrassend genoeg blijkt de moderne keuken helemaal niet zoveel exotischer als van die van vroeger tijden.

Oosterse invloeden hip? In 1593 kookte men saffraansaus voor bij het vlees met ‘weynich saffraens en gengeberpoeder’. Of wat dacht je van een kookboek uit 1746 dat zichzelf aanprijst als echt Hollands in tegenstelling tot de vele ‘werkjes’ met Italiaanse, Franse en Duitse spijzen. Over de grens koken is dus echt niet van de laatste decennia. En al die kleurstoffen die ons eten tegenwoordig extra kleur geven? Al in de tijd van de Romeinen werd soda toegevoegd om groente groener te laten lijken en in ‘Het Hollands, of Neederlands kook-boek’ uit 1724 wordt uitgelegd hoe je deeg rood, groen of geel kleurt.

Verbaasd was ik dan weer om te lezen dat er weinig oude recepten voor groente zijn te vinden. Enerzijds omdat groente en fruit in de middeleeuwen als minder gezond werden gezien anderzijds omdat men vond dat iedereen toch wel weet hoe je ze moet bereiden…….

Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte KleijnLuilekkerland, 400 jaar koken in Nederland – Onno & Charlotte Kleijn

Gelardeerd met ouderwetse prenten, fragmenten uit kookboeken en advertenties reizen we door de tijd. Soms naar heel vroeger, soms vrij recent. Want ook de Trixy en Saroma pudding komen voorbij. En tussen al die leuke, grappige en soms ook serieuze wetenswaardigheden, zoals bijvoorbeeld tafelschikking, opdienen van gerechten en hoe eet men asperges (!), zijn ook 60 leuke recepten te vinden. Recepten van vroeger èn recepten van nu. Rood stekelvarkenpudding van griesmeel en aalbessensap (1870), Biefstuk tartare (1978), rozensuiker (1600), sesaté van tèrongs (dat zijn aubergines, 1912), gevulde venkelknollen (1985) en warme kersen op croutons (1593).

Gestoofde paddestoelen met peterselie blijkt een regelrechte klassieker: in 1746 genoten ze er al van. Ik begrijp dat wel, ik ben er ook gek op. Toen ik het recept vlak voor mijn lunch zag inspireerde het mij om er een losgeklopt eitje aan toe te voegen en er een broodje omelet met oesterzwammen van te maken. Ik had namelijk nog wat zelfgekweekte (en gedroogde) exemplaren van mijn oesterzwammen op koffiedik-avontuur liggen. Vers broodje, wat te drinken erbij en genieten maar.

Broodje omelet met oesterzwammen - Broodje omelet met oesterzwammen - Lekker en makkelijk lunchgerecht dat je snel om tafel hebt staan. Vers broodje, wat te drinken en genieten maar...

Broodje omelet met oesterzwammen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje of kleine ui, gesnipperd
  • handje verse oesterzwammen
  • krulpeterselie, fijngehakt
  • scheutje melk
  • olie
  • zout, peper

Voor het serveren:

  • 2 bolletjes
  • handje rucola

Aan de slag:

  • Verhit wat olie in een koekenpan en fruit daar zachtjes de sjalot in aan.
  • Snij ondertussen de oesterzwammen in repen. Wanneer het sjalotje voldoende is gefruit voeg je de reepjes oesterzwam toe en bestrooi met wat zout en peper. Laat rustig stoven tot de oesterzwammen zacht en geslonken zijn.
    Tip: mocht je net als ik gedroogde oesterzwammen hebben week ze dan even in het water, knijp het vocht eruit en snij in reepjes.
  • Roer de eieren los met een scheutje melk. Strooi wat gehakte peterselie over het paddestoelen-mengsel en giet de eieren erbij. Bak de omelet rustig gaar.
    Tip: In plaats van één grote kan je ook twee kleine omeletjes bakken zoals ik deed.
  • Snij de broodjes open, beleg met omelet en verdeel de rucola erover. Leg de bovenkanten terug op de broodjes en serveer.
    Eet smakelijk!

Tips:

Maak de broodjes extra lekker door ze te besmeren met een fris sausje van losgeroerde mayo, volle yoghurt, fijne mosterd en een paar druppels azijn.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een affiliate link en toegestuurd boek (Luilekkerland).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept