Brood bakken, bakboeken die je wilt hebben
Brood bakken is superleuk om te doen en er valt zoveel over te leren. Gistbrood, desembrood, brioche, gevuld brood, zoveel smaken zoveel soorten. Om de fijne kneepjes van het brood bakken onder de knie te krijgen heb ik een aantal bakboeken in huis. Stuk voor stuk hebben ze me verder geholpen en nog steeds pak ik ze er graag bij. En de recepten die erin staan zijn echt om van te watertanden. Vandaag in deel V van mijn broodreeks een overzicht van mijn favoriete boeken: Brood bakken, bakboeken die je wilt hebben. Update: een aantal boeken is inmiddels helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar.
Inhoudsopgave Broodreeks:
- Deel I – Brood
- Deel II – Brooddeeg laten rijzen: desem, gist en baksoda
- Deel III – Wat is een desemstarter
- Deel IV – Zelf een desemstarter maken
- Deel V – Brood bakken, bakboeken die je wilt hebben
- Deel VI – Bloem, meel en alles wat je daarover wilt weten
- Deel VII – Bruin desembrood
- Deel VIII – Wat heb je nodig bij het bakken van brood
- Deel IX – Kneden van brooddeeg: uitleg over het waarom en hoe
- Deel X – Desembrood met lange koelkast rijs
Brood uit eigen oven – Levine van Doorne
In de eerste 45 pagina’s legt Levine haarfijn uit wat er allemaal komt kijken bij brood bakken. De spullen die je nodig hebt, de ingrediënten en natuurlijk de basis-technieken. Afwegen, kneden, rijzen, doorslaan, vormen van de broden, de 2e rijs, het insnijden, bakken en bewaren van brood. Levine neemt je mee door het hele proces. Daarnaast geeft ze uitleg over voordegen, deeg bewaren in de koelkast en leert ze ons om zelf zuurdesem te maken. Voorzien van duidelijk instructiefoto’s kan je gelijk aan de slag. Voor wie echt de smaak te pakken heeft en zelf recepten wil bedenken legt Levine de broodbakkersformule uit. Met behulp van deze formule kan je heel makkelijk nieuwe recepten creëren of bestaande recepten controleren, vergroten of aanpassen. Is er iets misgegaan? Reken het recept na met de broodbakkersformule en dik kans dat je de oorzaak snel vindt.
Naast alle theorie staan er in het boek ook 50 recepten. Geïllustreerd met smaakvolle foto’s en hier en daar extra instructiefoto’s kan je volop oefenen om zelf ook het perfecte brood te bakken. Van recht toe rechtaan wit brood en bruin brood tot hazelnotenspeltbrood, rozijnenkrentenbrood, vloerbroden en appelkaneelbroodjes. Of wat dacht je van croissants, ham-kaasbroodjes, speculaasbroodjes met amandelspijs, paaskransen en een kerststol. Dit soort recepten staan er allemaal. Kortom, voldoende inspiratie om een jaargang elke week een ander brood te bakken.
Brood 2, met zuurdesem of gist uit eigen oven – Levine van Doorne
Naast een opfrisser van wat we allemaal hebben geleerd in het vorige boek gaat Levine nu een stapje verder. Met haar tips voor beter brood en een heldere uitleg over brood met gist, voordeeg en desem til je jouw kennis weer een niveau hoger. Ook leer je hoe je een recept voor gistbrood omzet naar een desembrood of omgekeerd. Ook komt de bakkersformule weer aan de orde. Deels een herhaling van eerder theorie zul je misschien denken. Ik vond van niet. Door de uitleg in andere bewoordingen en net even andere onderdelen te belichten vielen er ineens een paar kwartjes die eerder nog niet bij mij gevallen waren. Ik heb beide boeken liggen en blader geregeld van het ene boek naar het andere om de theorie nog beter te snappen. Voor mij is Brood 2 echt een aanvulling.
Naast het theoretische deel staan er ook nu natuurlijk weer volop recepten in. Pain cordon, lichtbruin brood met quinoa, notenbrood, Levientjes, bierborstelbrood, afbakbroodjes, stokbrood en pistolets. Bijzonder brood als fougasse, ciabatta, Marokkaanse sinaasappelbroodjes, pitabroodjes en kaas-tomatenbrood vind je ook in dit boek.
N.B: Op mijn foto’s zie je nog de hardcover uitgave ‘Meer brood uit eigen oven’. Deze hardcover is echter niet meer verkrijgbaar, in plaats daarvan is er nu de paperback met een aangepaste titel. Inhoudelijk is de paperback identiek aan de hardcover. De nieuwe titel geeft beter weer dat het de opvolger is van ‘Brood’.
Kookschool, brood en banket – Rudolphe Landemaine
Kookschool, brood en banket is echt een imposant boek. Groot -bijna A3-formaat!-, dik en héél compleet. Ontzettend gedetailleerde en rijk geïllustreerde uitleg over de basisingrediënten, fasen in het gistingsproces, de verschillende deegsoorten en basiscrèmes. Wat ik echt brilliant vond was de uitleg over water, zout, vetstoffen, melk, suiker en eieren. Wat is het, wat is de functie daarvan in deeg, waarom gebruik je het en welk soort gebruik je. Je leest bijvoorbeeld waarom eieren zorgen voor een betere blaasvorming in het deeg en waarom zout bij direct contact met gist de gistcellen kapotmaakt. Ik wist wel dat het zo was, maar het waarom was mij niet bekend. Ook bij de recepten krijg je steeds een duidelijk ‘Zo zit het’ uitleg. Ideaal om te leren begrijpen wat je doet.
Zoals de titel al doet vermoeden geeft dit boek recepten voor zowel brood als banket. Baguettes, desembrood, gevuld brood, brood met olie, melkbrood, luxe broodjes van bladerdeeg en gerezen bladerdeeg, brioches, banketbakkerstaarten, koeken en klein gebak. Je kan het zo gek niet bedenken of er staat een recept van in. Om er een paar te noemen: landbrood, kastanjebrood, mueslibolletjes, grissini, bagels, Zwitserse broodjes, panettone, kruidkoek en madeleines. Ik ben zo blij met dit boek en zal er nog veel uit bakken.
Hoe bak ik zuurdesembrood – Emmanuel Hadjiandreou
Dit boek was mijn eerste brood bakboek. Ik was al een tijdje aan het worstelen met het bakken van zuurdesembrood en zocht wat theoretische achtergrond. Naast alle uitleg over het bakken met zuurdesem en het maken van een starter is er ook veel aandacht voor het maken van deeg en het kneden ervan. Vervolgens wordt uitgebreid voorgedaan hoe je ronde en langwerpige broden vormt. In de recepten zijn alle stappen meer dan uitvoerig beschreven. Ik heb er heel veel van geleerd.
Terwijl ik altijd dacht dat zuurdesembrood redelijk recht toe rechtaan was blijkt uit de recepten het tegendeel. Naast volkoren zuurdesembrood en wit zuurdesembrood blijkt er dus nog veel meer mogelijk. Zuurdesembrood met appel en kaneel, glutenvrij zuurdesembrood, zuurdesemkoffiebroodjes, zuurdesembrioche, de recepten voor dit soort bijzondere broden vind je dus gewoon in dit boek.
Hoe bak ik brood – Emmanuel Hadjiandreou
Nadat ik het vorige boek in huis had wilde ik meer en dus schafte ik ‘Hoe bak ik brood’ erbij aan. Naast zuurdesembroden gaat dit boek namelijk ook over gistbroden. Je leert de basisregels voor brood bakken, krijgt uitleg over keukengerei en wordt voorzien van handige tips. Het theoretische deel lijkt op het eerste gezicht wat summier maar uiteindelijk blijkt er veel theorie in de recepten verwerkt te zijn. Door het hele boek heen vind je veel instructiefoto’s over het maken, kneden en vormen van deeg. Een iets andere opzet dus.
De recepten zijn heel gevarieerd: van eenvoudig sodabrood, walnotenbrood, tsoureki, challah en Armeens platbrood tot donker roggebrood. Maar ook rodebieten-zuurdesembrood, pains aux raisins, Deense koffiebroodjes en hot cross buns leer je maken. Echt heel gevarieerd en super smaakvol allemaal.
Broodbijbel – Hiljo Hillebrand
Alles wat je wilt weten over brood en broodbakken lees je in de Broodbijbel. De eerste 120 pagina’s -van de in totaal bijna 500- staan vol uitleg, how-to’s, (basis)recepten, tips en aanwijzingen voor een beter resultaat. Naast alle uitleg staat het boek natuurlijk ook bomvol recepten: broden met gist en zuurdesem, broden voor speciale (feest)dagen, broden en broodjes uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië maar ook brood uit Scandinavië, Amerika, Mexico, het Midden-Oosters, Afrika, Azie en India staat erin. Verzin het en het staat erin. Met de Broodbijbel haal je met echt een naslagwerk van formaat in huis.
En dan natuurlijk aan de bak. Begin rustig met wit en bruinbrood in een bakblik, ga een stap verder en bak tijgerwit, vloerbroden en rozijnenbrood. Heb je de smaak helemaal te pakken maak dan echt ouderwetse roombroodjes, Ethiopische injera, Joodse challah, Engelse broodmuffins, Turkse simit, Chinese bapao en Taiwanese gua bao. En dit is maar een kleine selectie uit de vele recepten. Echt met de broodbijbel raak je niet uitgebakken. Graag had ik je foto’s van het binnenwerk laten zien maar helaas heb ik geen fysiek boek maar een ebook. Onderstaande afbeeldingen heb ik gekregen van de uitgever.
Dit artikel bevat ontvangen producten (boeken Levine en Kookschool, pdf Broodbijbel)
Fotocredits uitgelichte afbeelding: Pixabay
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
Ik vind ook de Broodbijbel van Hiljo Hildebrand zeker een aanrader!
Dat is inderdaad ook een heel fijn boek, binnenkort besteed ik er aandacht aan op de website. Wordt vervolgd dus…