Bourekas met tonijn, olijven en rode paprika
Bourekas met tonijn, olijven en rode paprika
Doorgaans pas ik recepten tijdens het maken enigszins aan. Dit keer heb ik dat vrijwel niet gedaan. Het enige dat ik heb veranderd is dat ik voor het bestrijken van het bladerdeeg een heel ei in plaats van 2 eidooiers gebruikt heb en daar geen water maar ietsje zout bij heb gedaan. En in plaats van blank sesamzaad heb ik een combi van blank en zwart sesamzaad gebruikt. Geen wezenlijke veranderingen dus. En oh ja, omdat ik vulling overhield heb ik het aantal stuks dat je kunt maken omhoog bijgesteld van 8 naar 10-12 stuks.
En dan natuurlijk de smaak: wij vonden het heerlijk. De combinatie van tomaat, paprika, tonijn en olijf in knapperig bladerdeeg overtrof onze verwachtingen en is echt een aanrader! En het blijkt ook nog eens een recept waar je volop mee kunt variëren. De vulling op zich is namelijk ook erg lekker als tonijnsalade. Als bijgerecht bijvoorbeeld, voor de lunch op een broodje of op een toastje bij de borrel. Of wat dacht je van een tuna melt: stukje stokbrood, een beetje van deze vulling erop, bestrooien met kaas en gratineren onder de grill. Echt heel erg lekker kan je uit eigen ervaring vertellen! Wacht dus vooral niet te lang en ga ook aan de slag met dit recept of een van de andere recepten uit dit boek.
Vrijdag heb je mijn review van Kaneel & Kardemom, Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv kunnen lezen. Vandaag deel ik mijn ervaringen met één van de recepten uit het boek. Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor een hartig baksel: bourekas met tonijn en rode paprika.
Omdat mijn voorliefde uitgaat naar alles wat zoet is had ik mij stellig voorgenomen een hartig recept uit te zoeken. En dat is gelukt. Hoewel er bij dit recept geen foto staat was mijn oog bij het doorbladeren van het boek al gelijk op deze bourekas gevallen. En wat ook heel fijn is: de benodigde ingrediënten heb ik standaard in huis dus ik kon gelijk aan de slag. Zo gezegd zo gedaan dus. Het voorbereiden van de vulling is heel eenvoudig en het vullen van het bladerdeeg is ook zo gedaan. En omdat je de bourekas op kamertemperatuur eet kan je ze heel makkelijk van tevoren bakken en pas later op de dag serveren. En wil je het jezelf nog makkelijker maken dan maak je de vulling gewoon een dag eerder. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog het bladerdeeg te vullen en ze af te bakken. Ideaal als je bijvoorbeeld een buffet voorbereidt.
Bourekas met tonijn, olijven en rode paprika
Ingrediënten:
- 200 gr tonijn in olijfolie, uitgelekt
- 100 gr ontpitte zwarte olijven, fijngehakt
- 10-12 plakjes roomboter bladerdeeg
- 6 tomaten
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 hardgekookte eieren, fijngesneden
- 1 ei, losgeklopt
- handje bladpeterselie, gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- sesamzaad
- peper en zout
Aan de slag:
- Ontvel de tomaten. Dit gaat makkelijker als je ze een paar seconden onderdompelt in kokend water. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes.
- Verwarm de olijfolie in een koekenapen en fruit de paprika en de ui gedurende 10 minuten. Voeg de tomaten toe en bak op middelhoog vuur nog een paar minuten zodat al het vocht kan verdampen. Laat afkoelen en voeg dan de tonijn, de olijven, de hardgekookte eieren en de peterselie toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, verdeel de vulling erover, smeer de randen in met wat ei, vouw de plakjes bladerdeeg dicht en druk de randen goed dicht. Gebruik eventueel een vork om een sierrandje te maken. Roer wat zout door het restant van het ei en bestrijk daarmee de pakketjes. Prik met een vork 1x in elke bourekas om een paar luchtgaatjes te maken. Bestrooi met sesamzaad en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de bourekas in ± 30 minuten goudbruin en krokant.
- Laat de bourekas afkoelen en eet op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!