Boterkoek
Een goudbruine bovenzijde met een heerlijk zachte en smeuïge binnenkant, dat is hoe boterkoek hoort te zijn. Comfort food optima forma! Elke keer als ik ergens een stukje eet neem ik me voor snel weer eens zelf aan de slag te gaan.
Het recept voor boterkoek is eigenlijk heel simpel. Meng boter, suiker en bloem tot een deeg, druk in een vorm en bakken maar. De variatie zit ‘m in de gebruikte verhoudingen en de wijze waarop je het deeg maakt. Het ene recept gebruikt koude boter en daar kneed je met de hand een mooi deeg van. Het andere recept vraagt om zachte boter en dat klop je met een mixer luchtig. Ik heb beide manier voor je geprobeerd. Hoewel de resultaten behoorlijk op elkaar lijken geeft de 2e methode wat mij betreft een lekkerder resultaat. De boterkoek is wat zachter en luchtiger en heeft daardoor een verfijndere smaak.
In onderstaand recept mix ik de boter dus luchtig in plaats van kneden met de hand. Het kost misschien iets meer tijd maar het resultaat is een boterkoek zoals je die ook bij de banketbakker koopt. Voor een frisse twist voegde ik nog wat citroenrasp toe.
Boterkoek
Ingrediënten:
- 225 gr bloem
- 200 gr zachte roomboter
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 biologische citroen
- snuf zout
- 1 ei, losgeklopt
Extra benodigdheden:
- ingevette boterkoekvorm
- of
- bakvorm ø 20-22* cm zonder losse bodem en voorzien van antiaanbaklaag
- *afhankelijk van de gewenste dikte van de boterkoek kies je een grotere of juist wat kleinere vorm
Aan de slag:
- Was de citroen grondig en rasp de schil.
- Klop de boter samen met de basterdsuiker zacht en romig. Mix een paar minuten en voeg dan de citroenrasp toe en mix nog even om goed te mengen. Zeef vervolgens de bloem en het zout er in gedeelten bij en mix tot een deeg. Doe dit voorzichtig want anders stuift je hele keuken onder.
- Druk het deeg gelijkmatig uit in de bakvorm. Gebruik hierbij de achterkant van een lepel. Let op dat het deeg tenminste 1 cm onder de rand van de vorm blijft.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en maak je er met een vork een mooi patroon op. Zet de boterkoek in het midden van een op 200ºC conventionele voorverwarmde oven en bak in 15- 20 minuten gaar en lichtjes goudbruin.
- Haal de boterkoek uit de oven, zet op een taartrooster en laat in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm niet voordat de boterkoek helemaal is afgekoeld.Let op: de boterkoek is in het begin nog erg zacht en wiebelig. Pas tijdens het afkoelen wordt de koek stevig.
- Als de boterkoek helemaal is afgekoeld kan je vorm verwijderen en in stukken snijden. Wanneer je geen boterkoekvorm hebt gebruikt kan je het beste een bord of plank op de vorm te leggen en het geheel omkeren. Als de boterkoek lastig loslaat kan je tijdens het omkeren licht schudden.Eet smakelijk!
Tips:
- Het is normaal dat boterkoek aan de bovenzijde goudbruin is terwijl de onderkant lichter van kleur is.
- In plaats van een ronde vorm kan je ook prima een rechthoekige of vierkante brownievorm gebruiken.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!