Boterkoek met salted caramel - Waanzinnig lekker en makkelijk te maken. Ik geef je het recept. Maak 'm snel want echt, deze boterkoek wil je.

Boterkoek met salted caramel

Waanzinnig lekker en makkelijk te maken. Ik geef je het recept. Maak 'm snel want echt, deze boterkoek wil je.
Direct naar het recept

Smeuïg en zacht van binnen, enigszins taai aan de randen en een niet te missen volle botersmaak. De klassieke Hollandse boterkoek is wat mij betreft pure comfort food. Maar het kan nog lekkerder: boterkoek met salted caramel. Dat is zo waanzinnig lekker. En ook nog eens makkelijk te maken, ik geef je het recept. Ga snel aan de slag want echt, deze boterkoek wil je…

Boterkoek met gezouten karamel

Voor boterkoek gebruik je natuurlijk de lekkerste roomboter. Laatst kreeg ik van Echte Boter een pakketje roomboter en alle ingrediënten om boterkoek te maken. Ik maakte er twee kleinere boterkoeken mee. Eentje gevuld met spijs van pecannoten en eentje met karamel en Fleur de Sel. De boterkoek met gezouten karamel bleek by far favoriet.

Boterkoek met salted caramel - Waanzinnig lekker en makkelijk te maken. Ik geef je het recept. Maak 'm snel want echt, deze boterkoek wil je.

Wat is roomboter en hoe wordt het gemaakt?

Roomboter wordt gemaakt door room te karnen. Karnen is het in beweging brengen van aangezuurde room om de vetdeeltjes af te scheiden. De vetdeeltjes komen bovendrijven, worden afgeschept en gekneed tot een klont roomboter. Wat overblijft is karnemelk. Karnemelk is dus een bijproduct van roomboter.

Wist je dat (room)boter pas boter mag heten als het tenminste 80% melkvet bevat? Check de ingrediëntendeclaratie op de verpakking maar eens.

Ongezouten boter of gezouten boter?

Vrijwel alle recepten voor boterkoek gebruiken ongezouten boter. Lijkt misschien een logische keuze maar gezouten boter kan je net zo goed gebruiken. Ik leg het je uit. In eigenlijk alle zoete baksels zit een beetje zout. Zout versterkt immers de (zoete) smaak en geeft meer diepgang.

Een rekenvoorbeeld

Neem bijvoorbeeld het standaard recept van Cees Holtkamp voor klassieke boterkoek. Daarin gebruikt hij 1,33% zout van de hoeveelheid bloem of 0,5% zout van het totale gewicht van de ingrediënten. Gezouten boter bevat 1% zout. Als je de ongezouten boter in dat recept vervangt door gezouten boter gebruik je respectievelijk 1% en 0,38% zout. Minder dus dan in het recept van Cees Holtkamp. Kortom, gezouten boter kan je prima gebruiken in boterkoek.

Boterkoek met salted caramel - Waanzinnig lekker en makkelijk te maken. Ik geef je het recept. Maak 'm snel want echt, deze boterkoek wil je.

Waarom ik dat heb uitgezocht? Toen ik de boterkoek voor onderstaande foto wilde maken zag ik dat ik toevallig een pakje gezouten Echte Boter had gekocht. Wij zijn gek op gezouten roomboter maar kocht het bijna nooit omdat ik dacht dat je het niet kon gebruiken bij het bakken. Dat misverstand is nu dus uit de weggeruimd.

In onderstaand recept voor boterkoek met salted caramel gebruik ik dus gezouten boter. De respectievelijke percentages zout zijn: 0,8% van het bloedgewicht en 0,34% van het totale gewicht. Aan het deeg voeg ik geen extra zout meer toe omdat ik Fleur de Sel over de karamel strooi.

Boterkoek met salted caramel - Waanzinnig lekker en makkelijk te maken. Ik geef je het recept. Maak 'm snel want echt, deze boterkoek wil je.

Boterkoek met salted caramel

Geef je waardering
Hoeveelheid: 16 stukken

Ingrediënten: 

 • 250 gr patentbloem
 • 210 gr gezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 140 gr suiker
 • 70 gr fudge of karamelblokjes
 • 1 ei, losgeklopt
 • ½ vanillepeul, merg
 • Fleur de Sel, naar smaak

Extra benodigdheden:

 • vierkant bakvorm 18×18 cm *)
 • bakpapier
 • *) gebruik een vorm met vaste bodem. Een springvorm gaat geheid lekken.

Aan de slag:

 • Mix de boter samen met de suiker en het merg uit de vanillepeul tot een smeuïge massa. Voeg de helft van het ei toe en mix tot het ei volledig is opgenomen. Voeg de bloem toe en mix op de laagste stand van je mixer tot een kruimelig deeg. Vorm dan snel met een koele hand tot een deegbal. Druk iets plat, verpak in plasticfolie en leeg 30 minuten te rusten in de koelkast.
 • Snijd de fudge/karamel in kleine blokjes en bekleed de bakvorm met bakpapier. Dit gaat het handigst als je de vorm op een paar plekken lichtjes insmeert met boter. Zo blijft het papier goed plakken.
 • Verdeel het deeg in 2 stukken. Leg de helft van het deeg in de vorm en druk uit over de bodem. Verdeel de karamel erover en bestrooi met Fleur de Sel. Rol het overgebleven deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm, leg op de karamel en druk lichtjes aan. Aan de randen mag het iets steviger zodat de deeglappen goed sluiten.
 • Besmeer de boterkoek met losgeklopt ei en trek met een vork een ruit patroon in het deeg. Plaats 15 minuten in de koelkast. Warm ondertussen de oven op tot 200ºC boven- en onderwarmte.
 • Bak de boterkoek met salted caramel in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Neem uit de oven en laat -in de vorm- volledig afkoelen. Het lekkerst is het als je de boterkoek 24 uur laat staan.
 • Snij de boterkoek in stukken en geniet ervan met een kop vers gezette koffie of thee.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. De lekkerste fudge is wat mij betreft die van Lonka. Zacht met een lichte bite, zoet en heerlijk romig. Precies zoals fudge moet zijn. 
 2. Gebruik je ongezouten roomboter voeg dan 2 gram zout toe aan het deeg.
 3. Voor een luchtiger/brossere boterkoek vervang je de helft van de patentbloem door Zeeuwse bloem.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

  1. Snel maken, is echt zo lekker. Ook als er geen visite is smaakt deze boterkoek goed…