Bolognesesaus of ragù bolognese
Zin in een snelle hap of juist wat comfort food? Met een lekkere pasta zit je altijd goed. Ik heb daarom altijd een portie bolognesesaus, of ragù bolognese zoals de Italianen zeggen, in de diepvries liggen. Ontdooien, pasta koken en genieten maar.
Zoals de naam al doet vermoeden vindt bolognesesaus zijn oorsprong in het Italiaanse Bologna. Traditioneel is het een dikke, goedgevulde saus van vlees, pancetta, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, rode wijn, bouillon en wat melk. Nadat de saus urenlang heeft staan stoven op het fornuis wordt het geserveerd met tagliatelle. Inmiddels is de bolognesesaus een eigen leven gaan leiden en is het vaak synoniem voor een rode tomatensaus met gehakt.
Afhankelijk van de tijd die ik heb maak ik een snelle of een iets uitgebreidere bolognesesaus. Het verschil is dat ik voor de snelle variant de wortel en rode paprika achterwege laat en de stooftijd vrij kort houd. Ongeacht of ik een snelle of uitgebreide variant maak, ik maak altijd wat extra om in te vriezen.
Bolognesesaus of ragù bolognese
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 75 gr wortel, in kleine blokjes gesneden
- ½ rode paprika, in stukjes gesneden
- 250 gr mager rundergehakt
- 500 ml passata di pomodoro
- gedroogde oregano, tijm en/of basilicum
- gehaktkruiden
- olijfolie
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Fruit de ui in wat olijfolie glazig, voeg de blokjes wortel en stukjes paprika toe en fruit nog een paar minuten.
- Knijp de knoflook erbij, strooi er naar smaak gedroogde kruiden over en schenk de passata erbij. Doe de deksel op de pan en laat het geheel aan de kook komen. Eenmaal aan de kook zet je het vuur zachter zodat de saus heel zachtjes blijft doorkoken.
- Bak in een koekenpan het gehakt rul, schenk het vrijgekomen vet af en breng royaal op smaak met gehaktkruiden. Roer het gehakt door de tomatensaus en proef. Breng indien nodig op smaak met wat extra gehaktkruiden. Laat de saus op een zacht pitje staan zodat alles lekker zacht wordt en de smaken goed door elkaar trekken. Dit mag gerust even duren. Italianen laten een ragù bolognese minstens een paar uur stoven.
- Schep de bolognesesaus over spaghetti, macaroni of pasta naar keuze en bestrooi met vers geraspte parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!