Bokkenpootjes gevuld met limoncello ganache
Bij vlagen ben ik helemaal verslingerd aan bokkenpootjes. Je kent ze vast wel, dat klassieke Nederlandse amandelkoekje gevuld met crème en uiteinden die gedoopt zijn in pure chocolade. Ben jij er ook zo gek op? Vandaag heb ik een verrassende variant voor je: bokkenpootjes gevuld met limoncello ganache. Om iedereen te laten genieten van dit heerlijke oud-Hollandse koekje gebruikte ik Pallini Limonzero ofwel alcoholvrije limoncello.
Alcoholvrije limoncello
Pallini maakt al sinds 1875 heerlijke limoncello. De schillen van handgeplukte citroenen uit de Amalfikust worden volgens het eeuwenoude familierecept verwerkt tot likeur. Zoet, fris en een licht bitterzure smaak kenmerken deze fijne limoncello. Traditioneel wordt het als digestief gedronken. En dan het liefst rechtstreeks uit de koelkast zodat het goed koud is. Inmiddels wordt limoncello ook volop gebruikt in nagerechten en cocktails. Denk aan citroen tiramisu of een verfrissende limoncello spritz.
Pallini maakt naast limoncello inmiddels ook Limonzero ofwel alcoholvrije limoncello. Gemaakt volgens hetzelfde familierecept maar op het allerlaatst wordt de alcohol onttrokken aan de likeur. Pallini Limonzero smaakt puur en fris en is vrij van geur- en smaakstoffen. Samen met de alcoholvrije Torres Natureo Sparkling maak je een meer dan lekkere mocktail mee. Limonzero is verkrijgbaar bij Gall & Gall, Mitra, Makro, Hanos, onafhankelijke slijterijen en online.
Bokkenpootjes gevuld met limoncello ganache
Amandelkoekjes en limoncello zijn een top combi, de Italianen dopen niet voor niets graag cantuccini in een glaasje limoncello. Bokkenpootjes met een ganache van witte chocolade en limoncello combineren die heerlijke smaaksensatie. Om jong en oud van dit heerlijke koekje te laten genieten gebruikte ik Pallini Limonzero. De citroenzeste geeft op subtiele wijze extra smaak aan de ganache. Het resultaat is echt heerlijk geworden.
Geniet van de bokkenpootjes met een kop verse koffie of thee. Serveer je de bokkenpootjes na het eten? Schenk er gerust een glaasje limoncello of Limonzero bij.
Bokkenpootjes gevuld met limoncello ganache
Ingrediënten:
Voor de amandelkoekjes:
- 70 gr eiwit, ± 2 grote eieren
- 70 gr
amandelmeel, extra fijn - 110 gr (fijne) kristalsuiker
- 15 gr bloem
- snuf zout
Voor de limoncello ganache:
- 150 gr witte chocolade, in stukjes
- 35 gr limoncello of Limonzero
- 15 gr slagroom
- 15 gr citroensap
- zeste ½ citroen
Voor de garnering:
- 50 gr amandelschaafsel
- 125 gr pure chocolade, in stukjes
Extra benodigdheden:
- bakpapier
- 2 spuitzakken met spuitmondje 1½ cm
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de limoncello ganache:
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.
- Als de chocolade gesmolten is verwarm je de limoncello samen met de slagroom en het citroensap tot het bijna kookt. Giet in drie delen bij de gesmolten chocolade. Roer steeds tot de vloeistof helemaal is opgenomen en het mengsel glad en egaal is. Voeg dan pas nieuwe vloeistof toe. Schrik niet als de ganache in de schift lijkt te gaan. Blijf rustig door roeren en het wordt vanzelf weer glad. Roer tot slot de zeste erdoor. Dek het schaaltje af en zet de ganache 24 uur weg om op te stijven.Tip: Ganache heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Zet het niet in de koelkast maar geeft het z'n tijd op een koele plek in huis.
Voor de amandelkoekjes:
- Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan tot het licht begint te kleuren. Neem van de pit, laat afkoelen en verkruimel.
- Meng 70 gr suiker met het amandelmeel en de bloem en zet opzij.
- Klop het eiwit met een snuf zout bijna stijf. Voeg dan in 3 delen de suiker toe en klop helemaal stijf. Als de eiwitten stijf zijn zet je de mixer iets langzamer en klop nog even door om de suiker volledig op te laten lossen. Voeg het amandelmeel-mengsel toe en vouw met een spatel door het stijve eiwitschuim.
- Schep het beslag in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat ± 32 strepen van 7½ cm lang. Bestrooi met het verkuimelde amandelschaafsel en plaats in een op 170ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven. Bak de amandelkoekjes in ± 20 minuten gaar. Ze zijn als het goed is ook licht gekleurd.
Vullen en garneren van de bokkenpootjes:
- Schep de ganache in een spuitzak, sorteer de koekjes per tweetallen die zo gelijk mogelijk zijn en spuit op de helft van de koekjes een laagje ganache. Druk de tweetallen voorzichtig op elkaar, leg in een schaal en plaat in de koelkast om op te stijven.
- Tempereer de pure chocolade en doop beide uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade. Laat nog even opstijven en de bokkenpootjes zijn klaar om van te genieten. Als je het kunt opbrengen om ze 24 in de koelkast te laten rijpen word je beloond met nóg lekkerdere bokkenpootjes…Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Bewaar bokkenpootjes onafgedekt in de koelkast, zo zijn ze een paar dagen houdbaar.
- Ik heb de bokkenpootjes op de klassieke wijze afgemaakt: met pure chocolade. Voor de verandering kun je natuurlijk ook witte of ruby chocolade gebruiken.
- Maak van de dooiers die je overhebt lemon curd, vanillevla, banketbakkersroom of gebruik ze voor flan patissier.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Pallini.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.