Boeuf bourguignon - Klassiek Frans stoofgerecht van rundvlees, rode wijn, spekjes, uien en champignons. Extra lekker met verse tijm en knoflook.

Boeuf bourguignon

Klassiek stoofgerecht van rundvlees, rode wijn, spekjes, uien en champignons. Extra lekker met wat verse tijm en knoflook.
Direct naar het recept

Tegen michel had ik weleens gezegd dat hij een hooikist voor me moest maken maar ja, hoe doe je dat. Welke materialen gebruik je, hoe groot maak ‘m. Een tijdje terug zag ik een vrij grote voetenstoof bij de kringloop en grapte nog dat we daar ook een hooikist van zouden kunnen maken. En toen ineens werd mij gevraagd of ik een Ecostoof wilde proberen. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Als een kind zo blij was ik toen de Ecostoof bezorgd werd. En niet alleen ik, ook de katten waren blij. Zij dachten dat er een nieuw mandje voor hun was bezorgd. Nee, dus. Maar ze mochten de kartonnen doos natuurlijk wel hebben om mee te spelen. Waren ze ook heel blij mee. Vandaag vertel ik je meer over de Ecostoof, het bijbehorende kookboek en maak ik een heerlijke boeuf bourguignon in de Ecostoof.

Ecostoof

De Ecostoof ziet eruit als een soort stoffen pompoen. Het donkergrijze linnen is gevuld met schapenwol en textielvezels. De bovenrand en deksel zijn gekleurd. Ik koos voor oker geel maar er zijn ook andere kleurstellingen verkrijgbaar. Onderin zit een ronde kurken plaat om de pan op te zetten. Met het trekkoord met klemsluiting in de bovenrand sluit je de Ecostoof en pak je de pan goed in.

Het idee is simpel. Kook groente, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen of wat je ook maar wilt bereiden tot alles door en door heet is. Plaats dan de pan in de Ecostoof en laat de tijd de rest van het werk doen. Door de super goede isolatie blijft de pan met inhoud lang heet en gaart het eten vanzelf. Bereiden in de Ecostoof is een duurzame vorm van slowcooking.

Gerechten garen minder snel dan wanneer je ze op de kookplaat kookt maar je bespaart flink op gas of elektriciteit. En je eten wordt heerlijk smaakvol. Door de langzamere bereiding krijgen smaken de tijd om zich optimaal te ontwikkelen. Vlees dat langzaam gegaard is wordt heerlijk zacht en mals. Groenten behouden hun vorm en knapperigheid omdat ze niet tot moes worden gekookt. Naast bereiden en garen van maaltijden kan je de Ecostoof natuurlijk ook gebruiken om gerechten warm te houden of bijvoorbeeld deeg te laten rijzen.

Tip: om de binnenzijde van de Ecostoof te beschermen tegen viezigheid kan je een theedoek om de pan heen leggen. Veel leuker is het om de bijpassende linnendoek daarvoor te gebruiken.

Ecostoof, linnendoek en kookboek
Ecostoof, linnendoek en kookboek

Langzaam lekker

Om je op weg te helpen is er een heus Ecostoof kookboek: Langzaam lekker. Je leest daarin wat de Ecostoof precies is, hoe die is gemaakt en hoe je hem optimaal gebruikt. In een overzichtelijke tabel staan de globale kook- en stooftijden van vlees, vis, groente, rijst en aardappels vermeld. Goed om te weten: naast vlees en vis recepten staan er ook vegetarische en vegan recepten in het boek.

En dan natuurlijk snel door naar de recepten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het maken in de Ecostoof. Groentecurry, linzencurry met amandelschaafsel, stoofvlees, pompoensoep, krokant gebakken polenta met rozemarijn, pilav bulgur, couscous met courgette, bonenstoofpot met groenten en spekjes, ribollita en aardappelsalade. Maar ook havermout, griesmeelpudding, appelcompôte en stoofpeertjes doen het goed. Het principe blijft steeds hetzelfde. Verwarm de ingrediënten tot ze door en door warm zijn en laat ze verder garen in de warme jas van de Ecostoof.

Het fijne van Langzaam lekker vind ik dat het aanzet tot nadenken. Simpelweg alles koken op de kookplaat is makkelijk en vertrouwd. Veel gerechten hoeven echter niet voortdurend te koken om gaar te worden. Sterker nog, door langzaam te garen onder de 100ºC blijven meer vitamines behouden, kan er niets aanbranden en kook je niets kapot. Bij gebruik van de Ecostoof kan je maar liefst ⅓ van je stookkosten voor koken kunt besparen. Dat, is nog eens makkelijk besparen zonder er iets voor te doen.

Ecostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboekEcostoof kookboek

Mijn ervaring met de Ecostoof

Het eerste dat ik in de Ecostoof maakte was kikkererwten. Dat ging echt perfect. De pan is makkelijk in de Ecostoof te plaatsen en met het trekkoord bind je ‘m makkelijk dicht. Resultaat: heerlijk zachte kikkererwten met toch nog een fijne bite. Ik maakte er een lekker schaal hummus van. De linzensoep die ik daarna maakte smaakte ook top. En toen was het tijd voor het echte werk: stoofvlees. Ik besloot nu dan toch eindelijk eens boeuf bourguignon te maken. Stond al lang op mijn to do list maar het schoot er iedere keer bij in.

Ik braadde de stukjes rundvlees aan in een gietijzeren braadpan, voegde de andere ingrediënten toe en warmde alles flink door. De hete pan plaatste ik in de Ecostoof, 3 uur later proefde ik de boeuf bourguignon. Het vlees kon wat mij betreft nog iets zachter. Ik warmde de pan nog even flink op en plaatste hem terug in de stoof. Dat ik de pan moest bij warmen komt omdat ik een vrij ruime pan had gebruikt. Des te voller de pan des te langer de warmte behouden blijft. Mijn leerpunt: kies dus echt een passende pan.

De pan met stoofvlees plaatste ik een nacht in de koelkast en de volgende avond warmde ik alles voorzichtig door. We hebben zitten smullen van superzacht rundvlees in een volle en rijke wijnsaus. Deze boeuf bourguignon was pas het derde gerecht dat ik maakte met de Ecostoof maar ik ben echt super enthousiast. Ziet er mooi uit, is handig in het gebruik en zonder enige moeite levert het me een flinke besparing in de stookkosten. Ik ga er veel plezier van hebben.

De Ecostoof, bijpassende linnendoek en het Langzaam lekker kookboek zijn te bestellen via de webshop van Ecostoof.

Boeuf bourguignon - Klassiek Frans stoofgerecht van rundvlees, rode wijn, spekjes, uien en champignons. Extra lekker met verse tijm en knoflook.

Boeuf bourguignon

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

  • 550 gr runderlappen
  • 100 gr ontbijtspek
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • 250 gr kastanjechampignons, in stukken
  • verse tijm
  • blokje runderbouillon
  • rode wijn
  • olijfolie
  • zout, peper
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Snij het ontbijtspek in stukje en het vlees in blokjes. Bestrooi het vlees aan alle kanten met ruim zout en peper.
  • Verwarm in een braadpan wat olijfolie en bak daarin de blokjes rundvlees aan. Als het rundvlees mooi aangebraden is schep je het eruit. In het achtergebleven bakvet/vocht fruit je de uien en het ontbijtspek tot de uien mooi glazig zien. Roer de tomatenpuree erdoor, voeg lekker wat blaadjes verse tijm toe of leg een paar hele takjes in de pan en voeg tenslotte het vlees toe. Warm alles nog even goed door.
    Tip: Heb je erg veel bakvet over, schep er dan eerst wat uit en gooi dat weg.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven het vlees en schenk langs de rand van de pan zoveel wijn in de pan dat het vlees net onderstaat. Roer nog even door, doe de deksel op de pan en laat gedurende tenminste 3 uur heel zachtjes stoven. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit en roer dan gelijk even door.
    Tip: Bij gebruik van de Ecostoof warm je de pan en het rundvlees 15-20 minuten goed door. Als alles heet is plaats je de pan in de Ecostoof, bindt dicht en laat 3-4 uur staan. Afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt, het formaat van de pan en de grootte van de blokjes rundvlees kan het zijn dat je tussentijds de pan opnieuw moet verwarmen. Plaats terug in de stoof en laat nog wat langer garen. Neem de tijd en het resultaat is boterzacht stoofvlees.
  • Als het vlees heerlijk zacht is verwarm je wat olijfolie in een koekenpan en bak je daarin de champignons tot ze gaar en geslonken zijn. Bestrooi tussentijds met zout en peper en voeg bij het vlees zodra al het vrijgekomen vocht is verdampte. Proef de stoofschotel en voeg naar smaak extra zout, peper, wijn of water toe.
    Tip: Ik hou wel van een stevige saus en voeg doorgaans geen extra water toe. Mocht de saus te dun zijn voeg dan eens wat extra tomatenpuree toe en laat zonder deksel op de pan even doorkoken. Werkt net zo goed als binden met een maïzenapapje en is zeker zo lekker.
  • Schep de boeuf bourguignon in een mooie schaal en garneer eventueel met wat gehakte peterselie of een takje verse tijm. Serveer met (zilvervlies) rijst, aardappelpuree of bijvoorbeeld knolselderijpuree.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat toegestuurde producten (Ecostoof).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Marlies Oudshoorn schreef:

    Ik laat mijn rundvlees altijd uren in de oven garen op 70 graden,geen omkijken ,en heerlijk mals.

    1. Ja stoofvlees in de oven bereiden is echt ideaal. In mijn recept voor ouderwets stoofvlees gebruik ik ook de oven.