Bisque van Hollandse garnalen
Bisque ziet er altijd ontzettend feestelijk uit. Het diep oranjebruin met dat mooie witte laagje slagroom erop nodigt echt uit tot eten. Aan zelf maken had ik me tot voor kort nog nooit gewaagd. Dacht altijd dat je daar kreeft voor nodig hebt. Tot ik er laatst achter kwam dat bisque niets meer of minder is dan schaaldierensoep. Je kan het dus met kreeft (bisque de homard) maar ook met garnalen, langoustines, krab of rivierkreeftjes maken. Een mix van schaaldieren kan natuurlijk ook. Vandaag deel ik een heerlijk recept voor bisque van Hollandse garnalen.
Hollandse garnalen
Bisque maak je door soep te trekken van groenten en de lege schalen van schaaldieren. In feite een no waste soepje dus. Maar dan wel heel verfijnd want vergis je niet in de krachtige smaken die vrijkomen tijdens het aanbakken van de schalen en het trekken van de soep. Om het extra lekker te maken schenk je tijdens het aanbakken van de schalen er een lekkere scheut cognac over.
Omdat wij gek zijn op Hollandse garnalen gebruikte ik die als basis voor de soep. Wist je trouwens dat Hollandse garnalen ook Noordzeegarnalen of grijze garnalen worden genoemd? Een aantal jaar geleden hebben de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers zich verenigd en samen met natuurorganisaties een plan voor duurzame bevissing opgesteld. Met succes want sinds 2017 is de gehele sector MSC-gecertificeerd. Hollandse garnaaltjes zijn dus een duurzame keuze.
De Hollandse garnalen die ik gebruikte namen we mee na een heerlijk dagje Zeeland. Om de dag af te sluiten stopten we nog even in Kerkwerve bij MSC visspecialist De Heerenkeet voor wat garnalen en huisgerookte zalm. Daarna reden we 100 meter verder naar restaurant De Heerenkeet. Eerder heb ik al geschreven over de heerlijke avond die we daar hebben gehad. Dat wilden we graag nog eens dunnetjes overdoen met een plateau Fish & Chips.
Geen zin in het gedoe van garnalen pellen en soep trekken? Bestel dan snel en eenvoudig garnalensoep bij Versopjebord.nl, de online viswinkel van De Heerenkeet. Vergeet er vooral niet wat extra gepelde garnalen bij te bestellen voor de garnering. Misschien denk je nu: vis online bestellen, gaat dat wel goed? De vis voor de polpettes van schelvis bestelde ik bij Versopjebord.nl en dat beviel me heel erg goed. Keurig verpakt en door en door koud thuisbezorgd. Tip: ze hebben ook een superleuke Hello Fish Box: alle ingrediënten voor 3 complete maaltijden. Vacuüm verpakt, inclusief recepten bij jou thuisbezorgd. Het enige dat je nog hoeft te doen is de keuken in te duiken. Zo zet je wel heel gemakkelijk verse vis op tafel.
Bisque van Hollandse garnalen
Ingrediënten:
- 500 gr ongepelde Hollandse garnalen
- 300 gr wortel, in plakjes
- 70 gr tomatenpuree
- 3 tenen knoflook, in stukjes
- 1 rode puntpaprika, in stukken
- 1 venkelknol, in partjes
- 1 prei, in ringen
- 1 ui, in partjes
- paar takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- scheut cognac
- chilipoeder
- zoet paprikapoeder
- olijfolie
- zout, peper
Voor de garnering:
- Hollandse garnaaltjes
- lobbig geklopte room, ongezoet
- bieslook, fijngesneden
- zoet paprikapoeder
Aan de slag:
- Pel de garnalen en bewaar de schalen. Bewaar de gepelde garnaaltjes in de koelkast, de koppen en schalen gaan dadelijk in de soep.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soeppan en fruit de uien en de knoflook aan. Voeg de wortel toe en stoof een paar minuten. Voeg dan de venkel, paprika en preiringen toe. Schep goed door elkaar en laat rustig stoven.
- Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie en bak er de koppen en schalen van de garnalen in aan. Na een aantal minuten zal je zien dat ze mooi bruin worden en je langzaam die kenmerkende geur van bisque begint te ruiken. Bak nog een paar minuten door en schenk dan de cognac erover, laat de alcohol vervliegen en schep alles bij de groenten in de soeppan.
- Schep tomatenpuree, wat chilipoeder, flink wat paprikapoederdoor en wat zout en peper door de soepmassa en bak even mee. Voeg dan zoveel kokend water toe dat alles precies onder staat en leg tot slot de takjes tijm en blaadjes laurier in de bouillon. Laat met de deksel op de pan gedurende tenminste 1 uur zachtjes trekken.Tip: Des te langer de soep trekt des te krachtiger de bisque wordt. Ik heb de pan ruim 2 uur op de warme pit laten staan.
- Verwijder de takjes tijm en blaadjes laurier. Pureer de soep grof met een staafmixer en giet door een zeef. Laat de massa in de zeef goed uitlekken, gooi weg en herhaal het zeven door een fijne zeef of kaasdoek.Tip: Door de soep 2x te zeven krijg je een heerlijke zachte soep zonder dat zanderige gevoel dat je weleens proeft bij bisque.
- Leg wat garnalen in een kommetje, glas of bord, schenk er de bisque van Hollandse garnalen op en top voorzichtig af met wat slagroom. De slagroom zal door de warmte van de soep uitvloeien en een mooie laag vormen. Garneer tot slot met een paar garnaaltjes, wat paprikapoeder en bieslook. Eet smakelijk!
Tips:
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!