Big BLT burger

Big BLT burger

 |  Geen reacties

Vrijdag vertelde ik je over de nieuwe aanwinst in mijn boekenkast: De beste burgers van Martin Kintrup. Zoals gebruikelijk deel ik in de eerstvolgende post mijn ervaringen met één van de recepten in het boek. Vandaag gaan we dus aan de burger.

Zoals ik vrijdag al schreef staat het boek vol met de meest lekkere burgers. Maar liefst 40 stuks! En om daar dan één uit te kiezen is niet gemakkelijk want echte waar, de één ziet er nog lekkerder uit dan de ander. Aanvankelijk wilde ik gaan voor één van de negen vegan en/of vegetarische burgers. Uiteindelijk koos ik toch voor een burger met vlees: de Big BLT burger. Simpelweg omdat ik gek ben op BLT-sandwiches en ik een burger-variant gewoon niet kon weerstaan.

Hoewel ik het recept grotendeels heb gevolgd heb ik hier en daar toch een kleine aanpassing gedaan. Om te beginnen gaat het recept uit van varkensgehakt, daar heb ik rundergehakt van gemaakt. En ik heb maar de helft van de hoeveelheid gehakt gebruikt. Ja, het is een BIG burger maar toen ik de burgers ging opbouwen vond ik twee schijven vlees erin echt tóó big. In het vervolg zal ik de vleesschijven de helft dunner maken zodat er toch twee in een burger kunnen.

Verder heb ik voor de broodjes geen verse gist gebruikt maar gedroogde, wel zo makkelijk. De eetlepel suiker die je normaal toevoegt om de verse gist te activeren heb ik achterwege gelaten. Liefhebbers van wat zoetere broodjes kunnen die natuurlijk alsnog toevoegen. Bij het kruiden en het bakken van de burgers ben ik voorzichtig geweest met zout en peper. Achteraf bleek dat een goede keuze want de uitgebakken bacon, pesto en knoflookmayonaise zijn al hartig genoeg.

Het kost wel wat tijd om de pesto, knoflookmayonaise, broodjes en hamburgers allemaal zelf te maken. Op een rustige vakantiedag is het een leuke en gezellige activiteit maar op andere moment is een beetje planning wel fijn. Maak de broodjes dus van tevoren en vries ze in. Zo heb je ze altijd klaar voor gebruik. Pesto en knoflookmayonaise kan je prima een dag of wat eerder maken dus eigenlijk alleen het gehakt moet je om het moment zelf kruiden en bakken. Met een beetje planning is het dus prima mogelijk snel te genieten van een homemade burger.

En dan is het eindelijk zover: de Big BLT burger staat op tafel en de eerste hap is daar. Een paar minuten lang was het muisstil aan tafel. Je neemt namelijk een hap, proeft, kijkt nog eens naar dat lekkers dat je in je handen hebt en neemt in stilte nog een hap. Deze Big BLT burger is zóóó ontzettend lekker!! Maak ‘m vooral ook eens en geniet net zo als wij hebben gedaan.

Big BLT burger - Superlekkere burger uit 'De beste burgers’ van Martin Kintrup. Een echte aanrader, zeker voor BLT-lovers!!

Informatie over het boek:
Titel: De beste burgers
Auteur: Martin Kintrup
Pagina’s: 144
Uitgever: Forte Culinair
ISBN: 978 94 91853 16 6
Prijs: € 14,95

Bestel hier jouw exemplaar van De beste burgers via bol.com.

Ingrediënten voor 4 burgers

Voor de broodjes

  • 200 gr tarwebloem
  • 30 ml melk
  • 75 ml handwarm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 gr gedroogde gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30 gr zachte roomboter
  • ½ theelepel zout
  • olie
  • Parmezaanse kaas
  • naar keuze: 1 eetlepel suiker

Voor de burgers

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte tijm en rozemarijn
  • zout, peper
  • olijfolie

Voor de opbouw

  • 6 eetlepels knoflookmayonaise
  • 4 eetlepels pesto
  • blaadjes romaine sla
  • 2 tomaten, in dunne plakjes
  • 12 plakken bacon of ontbijtspek
  • olijfolie

Aan de slag

Voor de broodjes:
Meng in een kom de tarwebloem, gist, suiker en zout door elkaar. Voeg 25 ml melk, het water, de helft van het ei en de boter toe en kneed in 5-7 minuten tot een mooi samenhangend deeg. Laat afgedekt op een warme plek gedurende 1 uur rijzen.

Kneed het deeg nog even door. Vet je handen in met olie en maak 4 gelijke, gladde bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat je genoeg tussenruimte vrijlaat want de broodjes gaan nog rijzen.

Roer de overgebleven melk door het overgebleven ei en bestrijk de broodjes ermee. Rasp Parmezaanse kaas over de broodjes en laat ze losjes afgedekt met een theedoek nog 40 minuten rijzen.

Bak de broodjes in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat de broodjes op een taartrooster afkoelen.

Voor de burgers:
Maak de ui en de knoflook schoon. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook met een knoflookpers.

Kneed het gehakt met de ui, knoflook, tijm, rozemarijn en breng op smaak met zout en peper. Vorm 4 of 8 hamburgers. Dit kan met de hand of met een hamburgerpers.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de hamburgers 3 minuten, keer ze om, bestrooi met wat zout en peper en bak nog eens 3 minuten of tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en hou eventueel warm in een op 100°C hete lucht voorverwarmde oven.

De opbouw:
Snij de broodjes open en warm ze gedurende 6-8 minuten op in een op 100°C hete lucht voorverwarmde oven.

Bak ondertussen de bacon of ontbijtspek krokant in een beetje olijfolie.

Besmeer de onderste helft van de broodjes met 1 eetlepel knoflookmayonaise, beleg met de sla, 1 burger, de plakjes bacon en leg er tot slot nog een 2e burger op. Heb je maar één burger in plaats van twee laat dan de eerste achterwege. Besmeer elke burger met een eetlepel pesto en beleg met 2-3 dunne plakjes tomaat. Besmeer de bovenste helften van de broodjes met de laatste knoflookmayonaise en plaats op de burgers. Serveer de big BLT burger direct.

Eet smakelijk!

Tip: Voor een snelle knoflookmayonaise roer je wat (goede en smaakvolle) mayonaise los en pers je er een teentje knoflook bij. Laat het even staan om de knoflooksmaak goed in de mayonaise te laten trekken en klaar ben je.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief