Header Overetengesproken.nl
Beenham met honing-mosterd marinade

Beenham met honing-mosterd marinade

 |  Geen reacties
118 Shares

De Kerstdagen zijn vaak omgeven met traditie. Eén van die tradities is om tijdens het Kerstdiner een stuk groot vlees of gebraad op tafel te zetten en dat aan tafel onder toeziend oog van alle gasten aan te snijden. Denk aan rollade, rosbief of beenham. De uitdaging bij groot vlees is om het sappig en mals te houden. Mijn favoriete bereidingswijze is langzaam in de oven. Zo blijven de vleessappen maximaal behouden en trekken de smaken van de marinade perfect in het vlees. Ook blijft het vlees mooi roze van kleur. Maar misschien nog wel het allergrootste voordeel: je hebt er geen omkijken naar. Met dit recept maak jij ook een perfect smakende slow roasted beenham met honing-mosterd marinade.
Beenham met honing-mosterd marinade - Recept voor slow roasted beenham gemarineerd met honing, mosterd en een beetje verse tijm. Heerlijk sappige en mals.

Beenham met honing-mosterd marinade

Recept voor slow roasted beenham gemarineerd met honing, mosterd en een beetje verse tijm. Heerlijk sappige en mals.

Hoeveelheid 1 beenham

Ingrediënten

  • 500 gr beenham
  • 2 eetlepels Zaanse mosterd
  • eetlepel (acacia) honing
  • paar takjes tijm

Extra benodigheden:

  • kernthermometer
  • ovenschaal

Aan de slag

  1. Meng de mosterd met de honing in schaaltje. Ris wat tijmblaadjes van de takjes, hak fijn en roer door de marinade.
  2. Haal de beenham tenminste een half uur van tevoren uit de koelkast, leg in de ovenschaal en smeer ruim in met de marinade. Laat afgedekt marineren.

  3. Steek de kernthermometer in de beenham en zet in een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven. Besmeer de beenham na 30 minuten opnieuw met de marinade. Zodra de kern een temperatuur van 63ºC heeft bereikt haal je de schaal met de beenham uit oven en dek af met zilverfolie. Laat 5 minuten rusten.

    Tip: Hoe lang het duurt voor de juist kerntemperatuur is bereikt hangt af van het gewicht, de vorm van de beenham en de temperatuur van het vlees wanneer het de oven in gaat. Reken voor een doorsnee beenham van 500 gr op 75-90 minuten.

  4. Plaats de beenham op een mooie schaal of bord, schep de saus over de beenham en serveer direct. Naar keuze snij je de beenham in de keuken of aan tafel in plakken.

    Eet smakelijk!

Tips

Pas de marinade aan naar eigen smaak door meer of minder mosterd en/of honing te gebruiken

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief