Beenham met honing-mosterd marinade - Recept voor slow roasted beenham gemarineerd met honing, mosterd en een beetje verse tijm. Heerlijk sappige en mals.

Beenham met honing-mosterd marinade

Direct naar het recept Bewaren
Recept voor slow roasted beenham gemarineerd met honing, mosterd en een beetje verse tijm. Heerlijk sappige en mals.

De Kerstdagen zijn vaak omgeven met traditie. Eén van die tradities is om tijdens het Kerstdiner een stuk groot vlees of gebraad op tafel te zetten en dat aan tafel onder toeziend oog van alle gasten aan te snijden. Denk aan rollade, rosbief of beenham. De uitdaging bij groot vlees is om het sappig en mals te houden. Mijn favoriete bereidingswijze is langzaam in de oven. Zo blijven de vleessappen maximaal behouden en trekken de smaken van de marinade perfect in het vlees. Ook blijft het vlees mooi roze van kleur. Maar misschien nog wel het allergrootste voordeel: je hebt er geen omkijken naar. Met dit recept maak jij ook een perfect smakende slow roasted beenham met honing-mosterd marinade.

Beenham met honing-mosterd marinade - Recept voor slow roasted beenham gemarineerd met honing, mosterd en een beetje verse tijm. Heerlijk sappige en mals.

Beenham met honing-mosterd marinade

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 1 beenham

Ingrediënten: 

  • 500 gr beenham
  • 2 eetlepels Zaanse mosterd
  • eetlepel (acacia) honing
  • paar takjes tijm

Keukengerei:

  • kernthermometer
  • ovenschaal

Aan de slag:

  • Meng de mosterd met de honing in schaaltje. Ris wat tijmblaadjes van de takjes, hak fijn en roer door de marinade.
  • Haal de beenham tenminste een half uur van tevoren uit de koelkast, leg in de ovenschaal en smeer ruim in met de marinade. Laat afgedekt marineren.
  • Steek de kernthermometer in de beenham en zet in een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven. Besmeer de beenham na 30 minuten opnieuw met de marinade. Zodra de kern een temperatuur van 63ºC heeft bereikt haal je de schaal met de beenham uit oven en dek af met zilverfolie. Laat 5 minuten rusten.
    Tip: Hoe lang het duurt voor de juist kerntemperatuur is bereikt hangt af van het gewicht, de vorm van de beenham en de temperatuur van het vlees wanneer het de oven in gaat. Reken voor een doorsnee beenham van 500 gr op 75-90 minuten.
  • Plaats de beenham op een mooie schaal of bord, schep de saus over de beenham en serveer direct. Naar keuze snij je de beenham in de keuken of aan tafel in plakken.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Pas de marinade aan naar eigen smaak door meer of minder mosterd en/of honing te gebruiken

Nieuw:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept