Header Overetengesproken.nl
Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel

Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel

 |  Geen reacties
8 Shares

Jullie weten inmiddels dat ik fan ben van La Baleine zeezout. Het hele assortiment heb ik in de kast staan ;-)). Deze week voegt La Baleine haar delicate Fleur de Sel toe aan het Nederlandse assortiment. Als voorproefje kreeg ik onlangs alvast een potje toegestuurd en mocht ik ermee aan de slag. Ik maakte bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel. Om de lancering van La Baleine Fleur de Sel te vieren deel ik vandaag het recept en vertel ik meer over dit bijzondere zeezout. Vanaf deze week is het exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten.


Powered by Adsense


La Baleine Fleur de Sel

Vorig jaar schreef ik een achtergrondartikel over de winning van het La Baleine zeezout. Ik vertelde over het enorme natuurgebied (bijna 12.000 hectare!) vol roze flamingo’s in Aigues-Mortes waar gedurende de zomermaanden de zoutconcentratie van het zeewater wordt gereguleerd. Zodra de concentratie hoog genoeg is kristalliseert het spontaan tot het lekkerste zeezout.


Powered by Adsense


Dat kristalliseren van het zeewater gebeurt op twee plekken: een dikke laag grof zeezout op de bodem van de zoutpannen en een dunne, fragiele laag bovenop het wateroppervlak. Dat laatste is de Fleur de Sel en wordt door de zoutwerkers (sauniers) dagelijks met de hand geoogst en te drogen gelegd. Fleur de Sel ontstaat uitsluitend in de periode half juli- half augustus. Een drukke periode voor de sauniers waarin het vakmanschap van de sauniers bepalend is voor de kwaliteit van de geoogste Fleur de Sel.

La Baleine Fleur de Sel - Frans zeezout uit de Camargue.La Baleine Fleur de Sel - Frans zeezout uit de Camargue.

Wat is Fleur de Sel

Het karakteristieke van La Baleine Fleur de Sel is de delicate structuur en lichte vochtigheid. Grof en fijn zeezout is volledig gedroogd, Fleur de Sel bevat nog een paar procent water. En precies die paar procenten maken het grote verschil. Gewoon zout zuigt zich vol met het vocht van het eten en lost vrijwel direct op als je het over een gerecht strooit. Omdat Fleur de Sel nog licht vochtig is lost het veel minder snel op en behoudt het z’n structuur en knisperigheid. Door de onregelmatige structuur lossen de zoutkristallen ook nog eens gefaseerd op waardoor je de kristallen en de zoute smaak langer proeft. Als je het een keer hebt geproefd weet je wat een fijne smaaksensatie dat geeft.

La Baleine Fleur de Sel - Frans zeezout uit de Camargue.La Baleine Fleur de Sel - Frans zeezout uit de Camargue.

Fleur de Sel als finishing touch

Voor het zouten en op smaak brengen van ingrediënten en gerechten tijdens het koken gebruik je het beste La Baleine grof en fijn zeezout. Gebruik grof zeezout in kookwater, maal grof zeezout over een stuk vlees, breng soepen en sauzen op smaak met fijn zeezout en gebruik het in deeg en beslag. Fleur de Sel strooi je vlak voor het serveren -of liever nog op het allerlaatst aan tafel- over de gerechten. Strooi het over bijvoorbeeld gegrild vlees, een gebakken eitje, gegrilde of geroosterde groenten en gebakken aardappeltjes. Smeer een lik roomboter op een snee vers brood en top af met een paar kristallen Fleur de Sel, echt, je weet niet wat je proeft. Maar ook op zoete gerechten is het hemels. Wat te denken van chocoladetaart met een snuf zout, sablés Breton of gezouten karamel. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een potje La Baleine Fleur de Sel bevat 125 gr. Door het zuinige gebruik en de intense smaak doe je heel lang met zo’n potje. Eenmaal geproefd ben je verkocht en wil je niet meer zonder dit culinaire zout. Het is echt de perfecte finishing touch voor zowel hartige als zoete gerechten.

La Baleine Fleur de Sel

Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel

Een favoriet gerecht bij ons thuis is een mooi stuk bavette omringt door gegrilde groenten en gebakken aardappeltjes. Pure smaken die vragen om een pure finishing touch: verse tijm blaadjes en wat La Baleine Fleur de Sel. Meer heb je niet nodig om ultiem te genieten.

Een goede bavette heeft een grove structuur maar is heerlijk mals en smaakvol. Smeer in met wat olijfolie, breng op smaak met versgemalen grof zeezout en wat peper en bereid op de BBQ, in een grillpan of in de oven. Die laatste manier leg ik uit in onderstaand recept. Voor extra smaak smeer je de olijfolie op de bavette met behulp van een licht gekneusd takje rozemarijn. Snij het vlees op tafel aan en bestrooi met wat Fleur de Sel. Need I say more? Ga aan de slag en geniet!

Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel - Pure smaken met een pure finishing touch: verse tijm blaadjes en wat La Baleine Fleur de Sel

Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel

Pure smaken met een pure finishing touch: verse tijm blaadjes en wat La Baleine Fleur de Sel.

Hoeveelheid 4

Ingrediënten

Voor de bavette:

  • 800 gr bavette
  • grof La Baleine zeezout, in molen
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Voor de groente:

  • 1 courgette
  • 1-2 rode of gele paprika's
  • 2 maiskolven
  • bundel groene asperges
  • 400 gr krieltjes
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • La Baleine Fleur de Sel
  • paar takjes verse tijm

Aan de slag

Voor de bavette:

  1. Leg de bavette 30-45 minuten voor gebruik buiten de koelkast om op temperatuur te komen.

Voor de groente:

  1. Was de krieltjes en kook een paar minuten voor. Giet af, halveer en leg in een ovenschaal. Hussel flink wat olijfolie door de krieltjes en bak in een op 200ºC hete lucht voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn.

  2. Snij de courgette in stukken, hussel door elkaar met wat olijfolie en grill in een grillpan. Heb je de BBQ aan dan kan je de groenten daar natuurlijk ook prima op bereiden.

    Tip: leg de gare groente op een verwarmd bord en dek af met aluminium folie of laat afkoelen. Koud is de groente ook heerlijk.

  3. Herhaal met de paprika, groene asperges en maiskolven. Naar keuze grill je de maiskolven in z'n geheel of snijdt ze vooraf in stukken.

Verder met de bavette:

  1. Neem de bavette uit de verpakking, dep droog en besmeer met olijfolie. Doe dit met een kwastje of takje rozemarijn, zo verdeel je de olie dunner en gelijkmatiger over het vlees dan wanneer je er een scheut olie overheen giet. Breng op smaak met versgemalen grof zeezout en versgemalen peper.

  2. Bak of grill de bavette naar keuze op de BBQ, in een grillpan of in de oven. Bak de eerste zijde van de bavette totdat die uit zichzelf loslaat van het rooster of de bodem van de pan. Laat nog even liggen en draai dan om, steek een kernthermometer in het vlees en gaar tot een temperatuur van 48º voor rare, 53º voor medium rare, 58º voor medium, 63º voor medium well of 68º voor well done. Neem uit de pan, leg op een houten plank en dek af met folie en laat 10-15 minuten rusten zodat de vleessappen zich weer goed kunnen verdelen. De kerntemperatuur zal nog ietsje stijgen tot de perfecte temperatuur.

    Tip: Ik bak bavette graag in de oven. Daarvoor plaats ik een (niet geëmailleerde) gietijzeren koekenpan in de koude oven en verwarm 'm mee tijdens het bakken van de aardappeltjes. Zodra de aardappeltjes gaar zijn is de pan loeiheet en kan ik door met de bavette. 

Voor de garnering:

  1. Schik de groenten en krieltjes rond het vlees, ris wat blaadjes tijm van de takjes en strooi over zowel de groenten als het vlees. Maak af met wat Fleur de Sel.

    Eet smakelijk!

Tips

Snij vlees altijd recht op de draad en gebruik een scherp mes. Het liefst een mes met een glad lemmet. Een gekarteld lemmet trekt het vlees uit elkaar in plaats van snijden. Het grote stuk vlees snij ik altijd aan met een groot vleesmes. Aan tafel geef ik iedereen een Laguiole Jean Dubost steakmes met glad lemmet. Dat zijn echt perfecte messen die het vlees snijden als een plakje boter!

Pin dit recept gelijk op Pinterest zodat je het altijd bij de hand hebt.

Bavette met gegrilde groenten en Fleur de Sel - Pure smaken met een pure finishing touch: verse tijm blaadjes en wat La Baleine Fleur de Sel
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met La Baleine.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering