Bavarois van Napolitaanse dropstaafjes - Zacht smakende bavarois met subtiele hinten van drop en karamel. Voor een sterkere dropsmaak laat je de bavaroisbasis langer trekken.

Bavarois van Napolitaanse dropstaafjes

Zacht smakende bavarois met subtiele hinten van drop en karamel. Voor een sterkere dropsmaak laat je de bavaroisbasis langer trekken.
Direct naar het recept

Een aantal weken terug ontving ik een uitnodiging voor een workshop ‘Koken met drop’. Onder leiding van twee chefs, die ook workshops verzorgen bij De Librije, zouden de deelnemers leren koken met Italiano drop. Mijn interesse was gewekt en ik wist niet hoe snel ik me moest aanmelden. En yess, ik mocht de workshop volgen! We maakten een bijzonder drie-gangen diner en in elke gang zat een ander soort Italiano drop verwerkt. Na afloop kregen we een paar zakken Italiano drop mee om thuis te experimenteren.

Bij het bedenken van een leuk recept stelde ik mezelf een paar doelen. Ik wilde graag een recept dat op meerdere manieren te gebruiken is èn ik wilde dat het geschikt is voor kinderen. Want hoe leuk is het als je samen met papa, mama, opa of oma mag koken met drop. Dat geeft fantastische herinneringen!!

Mijn herinneringen aan Italiano drop gaan terug naar mijn jaren op de middelbare school. In de pauzes liepen we regelmatig naar ‘De Boshut’ om wat lekkers te kopen. Een van die lekkernijen was een rolletje Italiano drop. Alle dropjes waren apart verpakt in een wit papiertje en hadden een gesuikerd laagje. Héérlijk! Tegenwoordig is het assortiment uitgebreid met zakken Napolitaanse dropstaafjes, Milanese dropgum, Siciliaanse zachte dropstaafjes en Toscaanse zachtzoete drop.

Na flink wat experimenteren was onderstaande bavarois mijn favoriet. Zacht van smaak met subtiele hinten van drop en karamel. Heerlijk als dessert maar ook prima te gebruiken in een taart, bijvoorbeeld op een bodem van cake of lange vingers besprenkeld met droplikeur. Of vul er soezen mee, gebruik het als vulling voor tompoucen of spuit het op cupcakes. Maar de basis van de bavarois, dropvla (!), is ook heerlijk.

Voor dropvla laat je de gelatine en het geklopte eiwit achterwege. Tijdens het verwarmen zorgen de eidooiers de binding en tijdens het afkoelen zal de vla nog wat verder indikken. Voor een extra romige vla kan je er nog wel wat slagroom door roeren.

Bavarois van Napolitaanse dropstaafjes - Zacht smakende bavarois met subtiele hinten van drop en karamel. Voor een sterkere dropsmaak laat je de bavaroisbasis langer trekken.

Bavarois van Napolitaanse dropstaafjes

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 dessertglaasjes

Ingrediënten: 

 • 350 ml melk
 • 70 gr Italiano Napolitaanse dropstaafjes, met de bruine buitenzijde
 • 2 eieren
 • 150 ml slagroom
 • 20 gr suiker
 • 4½-5 blaadjes gelatine (= 7,5-8,33 gr)
 • handje blanke amandelen, fijngehakt
 • geklopte slagroom om te garneren

Aan de slag:

 • Snij de Napoliaanse dropstaafjes heel klein en verwarm samen met de melk in een pannetje. De melk hoeft niet te koken maar moet wel flink warm worden zodat de drop (grotendeels) kan oplossen. Laat de melk gedurende 30 minuten trekken en roer ondertussen vaak. Door te roeren lossen de Napolitaanse dropstaafjes beter op.
  Tip: Door de melk langer te laten trekken krijg je een intensere dropsmaak. 30 minuten trekken geeft de bavarois een heerlijk zachte smaak. Voor een sterkere dropsmaak pas je de tijdsduur naar eigen smaak aan.
 • Klop ondertussen de slagroom samen met de helft van de suiker stijf en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 • Splits de eieren, roer de eidooiers los met de helft van de overgebleven suiker en week de gelatine in koud water. Bewaar het eiwit want dat hebben we straks nog nodig.
 • Zodra de melk voldoende heeft getrokken giet je het door een zeef en vervolgens al roerend bij de eidooiers. De droprestanten gebruiken we verder niet meer en kan je dus opeten of weggooien. Giet de melk terug in de pan en hou, al roerend, tegen de kook aan tot het iets gebonden is. Reken op zo’n 10 minuten.
 • Neem de pan van het fornuis en laat de dropvla iets afkoelen. Knijp de gelatine uit, roer door de dropvla en laat helemaal afkoelen. Eenmaal afgekoeld wordt de dropvla snel lobbig dus zorg dat je het eiwit en een mixer bij de hand hebt.
 • Wanneer de vla volledig koud en echt lobbig is geworden klop je de eiwitten met het restant van de suiker stijf.
 • Meng de dropvla en de geklopte room tot een homogene massa. Schep het eiwit erop en schep/vouw luchtig door elkaar. Vul de dessertglaasjes en zet tenminste een paar uur in de koelkast om verder op te stijven.
 • Rooster de fijngehakte amandelen in een koekenpan en laat afkoelen.
 • Spuit vlak voor het serveren een toef slagroom op de bavarois, bestrooi met de geroosterde amandelen en serveer.
  Eet smakelijk!

Tips:

De dropvla is ook heel lekker. Als je uitsluitend dropvla maakt laat je de gelatine en het geklopte eiwit achterwege. Door de eidooiers dikt de vla tijdens het verwarmen in en tijdens het afkoelen zal de vla ook nog wat indikken. Afhankelijk van de hoeveelheid drop die in de melk is opgelost is de uiteindelijke vla iets dikker of juist iets dunner. Ben je bang dat de vla niet dik genoeg wordt? Los er dan een blaadje gelatine in op of gebruik een klein beetje maïzena. Naar keuze roer je de geklopte slagroom door de vla.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een ontvangen product (Napolitaanse dropstaafjes).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties

  1. Dank je wel Lianne! Wij vonden de bavarois echt heerlijk. Koken met drop was een superleuke uitdaging.