Header Overetengesproken.nl
Basisrecept voor soezen

Basisrecept voor soezen

 |  Geen reacties
567 Shares

Slagroomsoezen, moorkoppen, bananensoezen, eclairs of open soezen. Eigenlijk iedereen is er wel gek op. En het leuke is dat je al dit lekkers met slechts één basisrecept maakt. Daarom deel ik vandaag het basisrecept voor soezen met je.

Leef je uit en bedenk je eigen soes. Maak grote of juist kleine soesjes, garneer met een mooie en bijzondere topping of vul met een hartige vulling en serveer bij de borrel. Soezen gevuld met ijs, bavarois of mousse zijn heerlijk als dessert. Kortom, voor elke smaak en elke gelegenheid is er wel een passende soes te bedenken. Staan er bij jou dit weekend soezen op tafel?
Basisrecept voor soezen - Met dit basisrecept bak je de perfecte soes. Varieer met de vulling en geniet van dit lekkere gebakje.

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 50 gr boter, in kleine stukjes en op kamertemperatuur
  • 60 gr bloem
  • 2 eieren (L)
  • flinke snuf zout

spuitzak met rond spuitmondje ø15 mm

Aan de slag

Doe boter, zout en water in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten. Zet de pit hoger en breng het water snel aan de kook. Zodra het water kookt voeg je in één keer de bloem toe. Roer met een houten lepel tot een deegbal, neem de pan van het vuur en roer tot het deeg glad is en niet meer plakt aan de pan. Blijf nog even roeren zodat de pan en het deeg kunnen afkoelen.

Voeg het eerste ei toe en roer tot het volledig is opgenomen en het deeg weer glad is. Roer het tweede ei los in een kommetje en voeg in gedeelten bij het beslag. Roer steeds tot het ei volledig is opgenomen voordat je nieuw ei toevoegt. Het beslag is goed als het mooi glanst en in dikke stukken van de lepel valt. Doorgaans gebruik ik beide eieren helemaal.

Doe het deeg in een spuitzak en spuit deeghoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. In plaats van deeghoopjes spuiten kan je natuurlijk ook met twee lepels deeghoopjes vormen. Tijdens het bakken zullen de soezen flink rijzen dus plaats de deeghoopjes niet te dicht bij elkaar. Hou rekening met minstens een verdubbeling van het volume

Plaats de soezen in het midden van een op 220ºC conventioneel voorverwarmde oven en zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC. De soezen zijn gaar als ze goudbruin zijn en licht en luchtig aanvoelen. Reken voor grote soezen op ongeveer 30-40 minuten. Kleine soesjes zijn sneller klaar.
Tip: Kleuren de soezen te snel? Zet de temperatuur van de oven dan nog wat verder terug naar 150-160ºC. Zo voorkom je dat de buitenzijde te snel gaat en de binnenzijde niet voldoende tijd heeft om gaar en droog te worden.

Zodra de soezen klaar zijn zet je de ovendeur voorzichtig open en laat je de soezen helemaal afkoelen.

Werk de soezen naar smaak af.

Eet smakelijk!

Tip: Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor mini soesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner. Voor eclairs en bananensoezen maak je langwerpige deeghoopjes in plaats van rondjes.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief