Basisrecept voor soezen - Met dit basisrecept bak je de perfecte soes. Varieer met de vulling en geniet van dit lekkere gebakje.

Basisrecept voor soezen

Deel dit recept/artikel!

Slagroomsoezen, moorkoppen, bananensoezen, eclairs of open soezen. Eigenlijk iedereen is er wel gek op. En het leuke is dat je al dit lekkers met slechts één basisrecept maakt. Daarom deel ik vandaag het basisrecept voor soezen met je.

Variëren met soezen

Leef je uit en bedenk je eigen soes. Maak grote of juist kleine soesjes, garneer met een mooie en bijzondere topping of vul met een hartige vulling en serveer bij de borrel. Soezen gevuld met ijs, bavarois of mousse zijn heerlijk als dessert. Kortom, voor elke smaak en elke gelegenheid is er wel een passende soes te bedenken. Staan er bij jou dit weekend soezen op tafel?

Basisrecept voor soezen - Met dit basisrecept bak je de perfecte soes. Varieer met de vulling en geniet van dit lekkere gebakje.

Basisrecept voor soezen

4 van 1 stem, stem ook
Met dit basisrecept bak je de perfecte soes. Varieer met de vulling en geniet van dit lekkere gebakje.
Hoeveelheid: 8 grote soezen of 10-20 kleintjes

Ingrediënten: 

 • 100 ml water, melk of een mix van water en melk
 • 50 gr boter in kleine stukjes en op kamertemperatuur
 • 60 gr bloem
 • 2 eieren (L)
 • flinke snuf zout

Extra benodigdheden:

 • spuitzak met rond spuitmondje ø15 mm

Aan de slag:

 • Doe boter, zout en water/melk in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten. Zet de pit hoger en breng het water snel aan de kook. Zodra het water kookt voeg je in één keer de bloem toe. Roer de massa met een houten lepel tot een deegbal, laat al roerend nog even goed door en door garen en neem dan de pan van het vuur. Blijf nog even roeren zodat de pan en het deeg kunnen afkoelen.
 • Voeg het eerste ei toe en roer tot het volledig is opgenomen en het deeg weer glad is. Roer het tweede ei los in een kommetje en voeg in gedeelten bij het beslag. Roer steeds tot het ei volledig is opgenomen voordat je nieuw ei toevoegt. Het beslag is goed als het mooi glanst en in dikke stukken van de lepel valt. Doorgaans gebruik ik beide eieren helemaal.
 • Doe het deeg in een spuitzak en spuit deeghoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. In plaats van deeghoopjes spuiten kan je natuurlijk ook met twee lepels deeghoopjes vormen. Tijdens het bakken zullen de soezen flink rijzen dus plaats de deeghoopjes niet te dicht bij elkaar. Hou rekening met minstens een verdubbeling van het volume
 • Plaats de soezen in het midden van een op 220ºC conventioneel voorverwarmde oven en zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC. De soezen zijn gaar als ze goudbruin zijn en licht en luchtig aanvoelen. Reken voor grote soezen op ongeveer 30-40 minuten. Kleine soesjes zijn sneller klaar.
  Tip: Kleuren de soezen te snel? Zet de temperatuur van de oven dan nog wat verder terug naar 150-160ºC. Zo voorkom je dat de buitenzijde te snel gaat en de binnenzijde niet voldoende tijd heeft om gaar en droog te worden.
 • Zodra de soezen klaar zijn zet je de ovendeur voorzichtig open en laat je de soezen helemaal afkoelen.
 • Werk de soezen naar smaak af.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Voor grote soezen maak je de deeghoopjes groter, voor mini soesjes maak je de deeghoopjes juist wat kleiner. Voor eclairs en bananensoezen maak je langwerpige deeghoopjes in plaats van rondjes.
 2. Geef soezen hun eigen thema door ze in stijl te decoreren. Bijvoorbeeld mini-soesjes voor Koningsdag.
 3. Of maak eens hartige soesjes.
 4. Soezen met (iets) melk in het beslag hebben een iets dikkere en zachtere korst, zijn malser en worden minder snel droog. Ook zullen de soezen donkerder kleuren en iets kleiner blijven dan wanneer je uitsluitend water gebruikt. Afhankelijk van je smaak kan je dus variëren met de verhouding water en melk.

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren en waardeer dit recept
17 reacties

 1. Soezenbakker schreef:

  Echt een super recept!😁alleen met water en bloem moet je dan 200 ml gebruiken?

  1. Goeie vraag! Begrijp waar je verwarring vandaan komt en heb gelijk de beschrijving in de ingrediëntenlijst aangepast. Voor dit recept gebruik je 100 ml water, 100 ml melk of een mix van melk en water met een volume van 100 ml.

 2. Is er een tip om het gaatje na het volspuiten van de soes weer dicht te maken?

  1. Tja, dat gaatje vult zich hooguit een beetje op met slagroom en that’s it. Ik gebruik daarom altijd een klein spuitmondje en prik door de bodem. Dan zie je er niets van.

 3. Het belangrijk om het deeg goed te garen, in het steelpannetje. Het maakt een sissend geluid of het aanbrandt. Goed roeren, minuut of 3. Dan afkoelen en een voor een de eieren erbij. Als het goed is heb je nu een glad beslag. Grote soezen 30/40 minuten bakken. Als ze klaar zijn en ze voelen nog zwaar aan moet je ze omdraaien en nog verder bakken.

  1. Wat vervelend dat de soezen niet rijzen. Ik heb dat zelf nog nooit gehad maar toevallig las ik laatst op Facebook ook dat iemand dat is overkomen. Reden voor mij om eens op onderzoek uit te gaan. Er kunnen een paar oorzaken zijn:
   • De soezen waren nog niet gaar en stevig genoeg toen je ze uit de oven haalde.
   Oplossing: bak de soezen wat langer, eventueel zet je de temperatuur op het laatst wat zachter.
   • Het is vrij fris in je keuken waardoor de soezen ‘schrikken’ bij het uit de oven nemen.
   Oplossing: zorg voor een lekker warme keuken zodat het temperatuurverschil niet te groot is voor de soezen.
   • De ovendeur is te snel geopend.
   Oplossing: open de ovendeur niet tijdens het bakken en open de deur heel rustig. Steeds een klein beetje verder zodat er rustig en gedoseerd koelere lucht de oven in kan stromen.
   • De soezen zijn te snel verplaatst.
   Oplossing: laat de soezen even afkoelen in een geopende oven. Zo wennen ze rustig aan de temperatuur in je keuken. Daarna kan je ze voorzichtig verplaatsen.
   • Misschien een open deur maar klopt de temperatuur van je oven en heb je ‘m volledig voorverwarmd.
   Oplossing: controleer de temperatuur met een oventhermometer. In het begin moet de oven echt volledig heet zijn om ze te laten rijzen. Bij te lage temperatuur lukt dat niet.

 4. Ik ben pas 11 jaar en ik vind het zelfs simpel👏😊

  1. Wat fijn om te horen, dank je wel. Hopelijk bak je nog vaak soezen en probeer je langzaam steeds meer recepten uit. Bakken is zo leuk om te doen!

 5. Gebruik je zelfrijzend bloem of hoe kunnen de soezen rijzen?

  1. Nee hoor, ik gebruik gewone bloem. Soezen rijzen doordat het water tot stoom wordt verhit waardoor het deeg opbolt. De stollende eieren zorgen dat de verkregen rijs behouden blijft.

 6. mijn soezen zijn vandaag super gelukt. Hartelijk dank voor je recept, ik ben er erg blij mee. Weer wat geleerd als beginnend thuisbakker!

  1. Wat fijn te horen dat je zo enthousiast bent. Ik bak ook graag soezen, altijd lekker. Veel plezier met het recept.