Barmbrack of Ierse rozijnenbrood - Heerlijke cake vol rozijnen en cranberry's geweekt in thee of bier. Super simpel om te maken!

Barmbrack of Iers rozijnenbrood

Heerlijke cake vol rozijnen en cranberry's geweekt in thee of bier. Super simpel om te maken!
Direct naar het recept

Had jij weleens van barmbrack gehoord? Laatst kwam ik het recept tegen in Elke dag bakdag van Jayne Jubb. De naam van het Ierse rozijnenbrood intrigeerde mij waardoor ik het recept beter bekeek. Zag er zo leuk en lekker uit dat ik het nog dezelfde middag maakte. Gelukkig maar want het is echt goddelijk lekker. En heel eenvoudig te maken. Ik deel het recept èn vertel je meer over dit fijne, nieuwe bakboek. Ik ben er heel blij mee en zal er nog veel uit bakken.

Wat is barmbrack

Barmbrack houdt het midden tussen cake en luchtig brood. Net als brioche is het zacht en zoet maar door de rozijnen en cranberry’s is het iets compacter. De gedroogde vruchten worden traditioneel een nacht geweekt in thee. In het boek wordt Guinness gebruikt. Omdat ik dat niet in huis had gebruikte ik een flesje Cornet Oaked Smoked. Dat bleek een perfecte keuze.

De gerookte eikenhouten snippers waarmee het bier is gerijpt geven lichte tonen van vanille en een rokerige zweem. Tijdens het bakken vervliegt de alcohol maar de rijke smaak blijft subtiel aanwezig. Samen met het lichte bittertje dat bier altijd heeft is het een fijne combinatie met de zoete rozijnen en cranberry’s.

Elke dag bakdag van Jayne Jubb

Zoals gezegd vond ik het recept in Elke dag bakdag van Jayne Jubb. Ik had het persbericht al voorbij zien komen maar door tijdgebrek nog niet goed naar gekeken. En toen plofte geheel onverwacht het boek ineens op de mat. Super leuke verrassing. Maar de echte verrassing was toch wel het bakboek zelf. Nóg leuker dan ik tevoren dacht en naarmate ik er langer in bladerde legde ik het steeds moeilijker weg. Het ene recept ziet er nog leuker uit dan het andere recept. En zonder uitzondering allemaal makkelijk te maken.

Elke dag bakdag - Jayne Jubb

Tussen de recepten door geeft Jayne je een inkijkje in de thuisbakkerij die ze samen met haar man heeft: BuiksloterBakery in Amsterdam. Lijkt me ideaal als je in de buurt van zo’n gepassioneerde thuisbakkerij woont. Dat geluk hebben wij helaas niet. De recepten uit Elke dag bakdag verzachten dat gemis. Vanaf nu kan ik zelf aan de slag met al dat lekkers. Brioche-kaneelvlecht, kerstcake, barbecuebrood, banaan-pindakaas-honingcake, sinaasappel-speltcake, gezouten chocoladetaart, tres-leches-cake en spekjesbrood met rozemarijn.

Met Elke dag bakdag op je keukentafel heb je altijd de perfecte reden om te bakken. Bestel het bakboek snel via onderstaande link. Met een beetje geluk heb je het boek dan morgen al in huis. En nu snel de keuken in om rozijnen en cranberry’s in de week te zetten. Tip: een hele nacht weken maakt de gedroogde vruchten extra lekker maar een uur weken is ook voldoende. Kan je straks nog de barmbrack in de oven schuiven…

Barmbrack of Ierse rozijnenbrood - Heerlijke cake vol rozijnen en cranberry's geweekt in thee of bier. Super simpel om te maken!

Barmbrack of Iers rozijnenbrood

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 brambrack of Iers rozijnenbrood

Ingrediënten: 

  • 225 gr bloem
  • 125 gr lichte basterdsuiker
  • 200 gr rozijnen
  • 50 gr cranberry’s
  • 300 gr thee of (speciaal) bier
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 citroen, zeste

Extra benodigdheden:

Aan de slag:

  • Was de rozijnen en laat goed uitlekken. Voeg samen met de cranberry's in een kom, schenk de thee of het bier erbij, dek af met plasticfolie en laat gedurende een nacht weken.
    Tip: weinig tijd? Laat de gedroogde vruchten tenminste een uur weken.
  • Voeg ei, basterdsuiker, bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en citroenzeste bij de geweekte vruchten en roer tot een beslag. Giet het beslag in de bakvorm, strijk de bovenzijde glad en plaats de bakvorm in het midden van een op 175ºC boven- en onderwarmte voorverwarmde oven en bak in ruim een uur gaar. Bij mij duurde het 65-70 minuten.
  • Laat de barmbrack 5-10 minuten in de bakvorm afkoelen, neem uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster. Serveer plakjes barmbrack bij koffie of thee, een kop soep, een kaasplankje of geniet ervan als 4-uurtje.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Snij dunne plakjes en droog ze in de koekenpan of oven. Heerlijk bij een kaasplankje.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat toegestuurde producten (bier, bakboek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




2 reacties

  1. Marianne schreef:

    Nou, vanmorgen om 8 uur stond dit brambackbrood met Ierse whisky bereid in de oven en om kwart over 9 op de ontbijttafel. Heerlijk. Echt een aanrader.

    1. Oh wow, je hebt de barmbrack voor het ontbijt gemaakt. Met whisky klinkt zo goed, ga ik ook een keer doen. Brengt me gelijk op het idee om ook eens barmbcack te maken met thee en een lekkere scheut rum erdoor…