Bara - Heerlijke snack of borrelhapje van gefrituurd deeg op basis van gele spliterwten. Op smaak gebracht met specerijen en spinazie.

Bara

Heerlijke snack of borrelhapje van gefrituurd deeg op basis van gele spliterwten en op smaak gebracht met specerijen en spinazie.
Direct naar het recept

Een week geleden lanceerde Susan Aretz haar nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd. 80 bites en drinks om van elke borrel een feestje te maken. En een feestje wordt het met dit borrelboek. Ik heb het inmiddels van A tot Z doorgelezen en ben onder de indruk. Lees met me mee en ontdek dat jij Wereldwijd Borreltijd ook op tafel wilt hebben liggen…

Wereldwijd Borreltijd – Susan Aretz

Een culinaire reis rond de wereld vanuit je eigen keuken of woonkamer, dat is wat Susan voor ogen had bij het schrijven van haar boek. Dat is wat mij betreft meer dan gelukt! Begin je reis met haloumi frietjes met harissadip, vervolg je reis met tandoori kipvleugeltjes, gyoza, aardappelkroketjes met Hollandse garnalen, Italiaanse grissini, maismuffins of mini-flammkuchenpizza’s. Ik heb het niet gecheckt maar volgens mij kan je alle continenten aandoen. Met stip bovenaan op mijn to make list staan de lente-uipannenkoekjes, albigondas en spicy linzen.

De foto’s van de borrelhapjes zijn watertandend mooi, de recepten zijn makkelijk te maken en voor iedereen zit er wel wat lekkers tussen. Naast vlees, vis en vega hapjes vind je namelijk ook volop vegan snacks in Wereldwijd Borreltijd. Zo ook met de drinks: of je nou kiest voor alcohol of een alcoholvrije optie, genieten wordt het. Groot of klein, er is echt geen excuus meer om niet aan de borrel(plank) te gaan.

Op zondag combineren wij geregeld de borrel en avondmaaltijd. Naast de borrelhapjes zet ik dan graag glaasjes met soep, wat rauwkost en bakjes salade op tafel. Ook hiervoor vind je volop inspiratie in Wereldwijd Borreltijd. Wat dacht je van garnalenbisque, tom kha kai of koude kervelsoep? Vul je borrelplank aan met schaaltjes Indiaas of Japans tafelzuur, maak verse guacamole en salsa en serveer de borrelhapjes net een maatje groter dan normaal en klaar ben je. Je ziet, met Wereldwijd Borreltijd in de kast wil je alleen nog maar borrelen.

Wereldwijd Borreltijd - Susan AretzWereldwijd Borreltijd - Susan AretzWereldwijd Borreltijd - Susan AretzWereldwijd Borreltijd - Susan AretzWereldwijd Borreltijd - Susan AretzWereldwijd Borreltijd - Susan Aretz

Bara

Zoals altijd als ik over een kookboek schrijf neem ik ook nu weer de proef op de som. Het was voor mij gelijk duidelijk dat ik bara’s zou maken. Ik zag de foto en was verkocht. En wow, wat ben ik blij met mijn keuze. Ze zijn om op te vreten ;-)), echt waanzinnig lekker. Het deeg maak je tevoren zodat ik tijdens de borrel alleen nog maar de bara’s hoefde te vormen en af te bakken. Het koken van de gele spliterwten duurde bij mij alleen wel flink langer dan in het recept staat. Dat had ik ook al gelezen op de verpakking dus zorg dat je goed het kookvoorschrift goed leest en dat volgt. Dat heb ik ook vermeld in onderstaand recept.

Het enige is dat je de gele spliterwten een dag tevoren in de week moet zetten. Op het laatst verzinnen dat je graag bara’s wilt eten bij de borrel gaat ‘m niet worden. Maar ach, dan maak je toch gewoon een gebakken camembert met spicy gekarameliseerde noten?

Twijfel niet en bestel Wereldwijd Borreltijd via onderstaande link en geniet snel van de heerlijkste borrelhapjes.

Bara - Heerlijke snack of borrelhapje van gefrituurd deeg op basis van gele spliterwten. Op smaak gebracht met specerijen en spinazie.

Bara

Geef je waardering
Hoeveelheid: 10 -12 stuks

Ingrediënten: 

  • 50 gr gele spliterwten
  • 1 teentje knoflook, grofgesneden
  • ½ sjalot, fijngesneden
  • ½ rode rawit, grofgesneden
  • ¼ theelepel gemalen komijnzaad
  • ¼ theelepel venkelzaad
  • ¼ theelepel mosterdzaad
  • ¼ theelepel gemalen kurkuma
  • 140 gr zelfrijzend bakmeel
  • ¼ theelepel zout
  • 25 gr spinazie, in dunne reepjes gesneden
  • 125 ml water

Verder nodig

  • blender, (staafmixer)
  • olie om in te frituren

Aan de slag:

  • Week de spliterwten 24 uur tevoren in water.
  • Giet de spliterwten af en kook beetgaar (kijk op de verpakking hoelang je de spliterwten moet koken), giet af en laat afkoelen. Doe de spliterwten, knoflook, sjalot en rawit peper (voor extra pit laat je de zaadjes erin) in een blender of foodprocessor en pureer samen met een beetje van het water tot een soort aardappelpuree. Hou je van structuur pureer het dan niet te fijn.
  • Rooster in een droge koekenpan het komijnzaad, venkelzaad, mosterdzaad en kurkuma tot ze lekker beginnen te ruiken. Neem van de pit en laat afkoelen.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel samen met de specerijen en het zout in een kom en hussel door elkaar. Voeg de gepureerde spliterwten, de gesneden spinazie en de helft van het overgebleven water toe en meng tot een deeg. Voeg stapsgewijs extra water toe tot je een soepel deeg hebt. Laat het deeg 1 tot 2 uur rusten in de koelkast.
    Tip: Voeg het water echt behoedzaam toe, ik hield namelijk best wat water over. Je wilt niet dat het deeg te nat en plakkerig wordt omdat je het dan niet goed meer kunt vormen.
  • Verhit de olie in een frituur of gietijzeren pan. Zet de pit niet te hoog anders worden de bara’s snel bruin maar is de binnenkant nog halfgaar. Een friteuse verwarm je op 160 ̊C.
  • Smeer je handpalmen licht in met olie, neem een bolletje van het deeg in de palm van je hand, druk iets plat, maak een gaatje in het midden en rek een beetje op. Als het goed is lijkt het deeg nu op een (ovale) donut. Leg de bara voorzichtig in de hete olie en bak in ± 5 minuten goudbruin. Houdt de tempertauur van de olie tussen de 155-160ºC. Neem uit de olie, laat even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
    Proost en eet smakelijk!

Tips:

  1. Susan serveert de bara’s graag met auberginechutney. Dat recept staat uiteraard ook in Wereldwijd Borreltijd. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare chutney gebruiken of sweet chili sausen zoals wij deden.
  2. Liefhebbers van gin opgelet: Susan heeft sinds kort haar eigen Holy Unicorn Gin op de markt gebracht…

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat affiliate links en een toegestuurd boek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept