Banoffee pie - Een krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.

Banoffee pie

Krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.
Direct naar het recept

Gister was ik jarig en daar hoort natuurlijk taart bij. Afgelopen week dus lekker aan de bak geweest. Dit keer maakte ik banoffee pie. Een brosse taartbodem gevuld gevuld met karamel, banaan en slagroom. Klinkt misschien indrukwekkend maar is echt een makkelijk te maken taart. Zeker als je de dulce de leche al klaar hebt staan in de koelkast.

Wat is banoffe pie?

Banoffee pie is een taart met bodem van gemalen koekjes en roomboter. De vulling bestaat uit karamel (dulce de leche), banaan en slagroom. De bodem hoef je dus niet te bakken. Het resultaat is een heerlijke no bake taart.

Omdat de dulce de leche van zichzelf flink zoet is heb ik ervoor gekozen om wel een gebakken bodem te maken. Het deeg heb ik minder zoet gemaakt. Een ander aanpassing is dat ik iets meer zout heb gebruikt. Niet dat de bodem daardoor ineens zout is maar je proeft wel af en toe een vleugje zout. Superlekker in combinatie met de zoete karamel. Alles bij elkaar een heerlijke banoffee pie.

Banoffee pie - Een krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.

Banoffee pie

1 stem, stem ook

Ingrediënten: 

  • 120 gr patentbloem
  • 120 gr volkorenmeel
  • 155 gr roomboter
  • 55 gr fijne kristalsuiker + extra voor in de slagroom
  • gr zout
  • 1 blikje dulce de leche
  • 375 ml slagroom
  • 25 gr pure chocolade
  • 3-4 rijpe bananen afhankelijk van de grootte
  • paar druppels vers citroensap

Extra benodigdheden:

  • ingevet rechthoekig bakblik 11x35x2½ cm
  • vel bakpapier
  • blindbakbonen
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Doe de suiker samen met de bloem, het volkorenmeel en het zout in een kom. Doe de koude boter erbij, snij met twee messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes en kneed het geheel met een koele hand tot een mooi deeg. Druk het deeg uit in de taartvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de zijkanten. Dek af met wat plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier in de taartbodem en vul met blindbakbonen. Zet de taartbodem in het midden van een op 170°C conventioneel voorverwarmde oven en bak 20 minuten, verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak de taartbodem in nog eens 20-25 minuten gaar en lichtbruin. Haal de taartbodem uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat de taartbodem op een taartrooster afkoelen.
  • Klop de slagroom met een beetje suiker stijf. Voeg naar eigen smaak suiker toe maar hou er rekening mee dat de dulce de leche ook al flink zoet is.
  • Verdeel de dulce de leche over de bodem van de taart.
  • Snij 2-3 bananen in plakjes van ongeveer ½ cm en bedek de hele laag dulce de leche ermee. Druk de schijfjes banaan in de dulce de leche en verdeel vervolgens de slagroom erover. Dit kan op verschillende manieren: keurig gladgestreken, met een spuitzak mooie banen of bollen spuiten of lekker los door scheppen/klodders slagroom over de taart te verdelen.
  • Smelt de helft van de chocolade au bain marie, haal de kom van het pannetje en roer de andere helft chocolade erdoor.
  • Snij de resterende bananen in plakjes, besprenkel licht met citroensap (zodat ze minder snel bruin worden) en garneer de taart ermee. Tot slot maak je de banoffee pie af met de gesmolten chocolade. Gebruik hierbij een lepel, vork of cornetje.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. De taartbodem kan je eventueel een dag van te voren maken. Bewaar tot gebruik luchtdicht afgesloten.
  2. Voor een iets minder brosse bodem kan je eventueel een eetlepel losgeklopt ei door het deeg mengen.
  3. Vervang het zout vooral ook eens door het iets grover Fleur de Sel. Dan krijg je nog iets uitgesprokener hints van zout in de bodem.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




6 reacties

  1. JanneV. schreef:

    Wat een heerlijk recept…! We zitten nog na te genieten.
    Smiles…Janne

    1. Haha, dat herken ik wel. Wij genieten ook altijd volop van de banoffee pie. De combi van slagroom, banaan en karamel blijft super!

  2. Marieke schreef:

    Wat een heerlijk recept!

    Ik heb deze gemaakt maar met aansnijden stroomt de dulce de leche ertussenuit. Wat doe ik verkeerd?

    Groet, Marieke

    1. Dulce de leche die eruit stroomt is niet fijn en zeker niet de bedoeling. Dat lijkt erop dat de dulce de leche om de een of andere reden niet stevig genoeg is geweest. Toen je de dulce de leche in de taartbodem smeerde, was die toen wel stevig? Als die toen stevig was maar bij het aansnijden niet meer lijkt het erop dat er tijdens het bewaren teveel vocht bij gekomen is. Als de dulce vooraf al vloeibaar was heb je het blikje waarschijnlijk niet lang genoeg laten koken.

  3. Heleen schreef:

    Dit ziet eruit als een heerlijk recept. Hoe lang zal de banaan mooi van kleur blijven?

    1. Doordat je de schijfjes banaan met citroensap insmeert blijven ze mooi van kleur. Tuurlijk worden ze iets donkerder maar ik heb dat niet als storend ervaren.