Header Overetengesproken.nl
Banoffee pie

Banoffee pie

met 6 reacties
5K Shares

Gister was ik jarig en daar hoort natuurlijk taart bij. Afgelopen week dus lekker aan de bak geweest. Dit keer maakte ik banoffee pie. Een brosse taartbodem gevuld gevuld met karamel, banaan en slagroom. Klinkt misschien indrukwekkend maar is echt een makkelijk te maken taart. Zeker als je de dulce de leche al klaar hebt staan in de koelkast.

Vaak wordt een banoffee pie gemaakt met een taartbodem van gemalen koekjes en roomboter. Ik koos voor een shortbread of kruimelkorst met half-om-half patentbloem en volkorenmeel. Omdat de dulce de leche al flink zoet is heb ik de bodem minder zoet gemaakt. En als extra smaakmaker heb ik juist iets meer zout toegevoegd. Niet dat de bodem daardoor ineens zout is maar je proeft wel af en toe een vleugje zout. Superlekker in combinatie met de zoete karamel. Alles bij elkaar een heerlijke banoffee pie.

Banoffee pie - Een krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.
Banoffee pie - Een krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.
5 van 1 stem
Print dit recept

Banoffee pie

Krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Maak ‘m één keer en je bent verkocht.

Ingrediënten

  • 120 gr patentbloem
  • 120 gr volkorenmeel
  • 155 gr roomboter
  • 55 gr fijne kristalsuiker + extra voor in de slagroom
  • gr zout
  • 1 blikje dulce de leche
  • 375 ml slagroom
  • 25 gr pure chocolade
  • 3-4 rijpe bananen afhankelijk van de grootte
  • paar druppels vers citroensap

Extra benodigdheden:

  • ingevet rechthoekig bakblik 11x35x2½ cm
  • vel bakpapier
  • blindbakbonen

Aan de slag

  1. Doe de suiker samen met de bloem, het volkorenmeel en het zout in een kom. Doe de koude boter erbij, snij met twee messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes en kneed het geheel met een koele hand tot een mooi deeg. Druk het deeg uit in de taartvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de zijkanten. Dek af met wat plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Leg een vel bakpapier in de taartbodem en vul met blindbakbonen. Zet de taartbodem in het midden van een op 170°C conventioneel voorverwarmde oven en bak 20 minuten, verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak de taartbodem in nog eens 20-25 minuten gaar en lichtbruin. Haal de taartbodem uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat de taartbodem op een taartrooster afkoelen.
  3. Klop de slagroom met een beetje suiker stijf. Voeg naar eigen smaak suiker toe maar hou er rekening mee dat de dulce de leche ook al flink zoet is.
  4. Verdeel de dulce de leche over de bodem van de taart.
  5. Snij 2-3 bananen in plakjes van ongeveer ½ cm en bedek de hele laag dulce de leche ermee. Druk de schijfjes banaan in de dulce de leche en verdeel vervolgens de slagroom erover. Dit kan op verschillende manieren: keurig gladgestreken, met een spuitzak mooie banen of bollen spuiten of lekker los door scheppen/klodders slagroom over de taart te verdelen.
  6. Smelt de helft van de chocolade au bain marie, haal de kom van het pannetje en roer de andere helft chocolade erdoor.
  7. Snij de resterende bananen in plakjes, besprenkel licht met citroensap (zodat ze minder snel bruin worden) en garneer de taart ermee. Tot slot maak je de banoffee pie af met de gesmolten chocolade. Gebruik hierbij een lepel, vork of cornetje.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. De taartbodem kan je eventueel een dag van te voren maken. Bewaar tot gebruik luchtdicht afgesloten.
  2. Voor een iets minder brosse bodem kan je eventueel een eetlepel losgeklopt ei door het deeg mengen.

Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest

Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.

Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!

6 Antwoorden

  1. JanneV.
    | Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept…! We zitten nog na te genieten.
    Smiles…Janne

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Haha, dat herken ik wel. Wij genieten ook altijd volop van de banoffee pie. De combi van slagroom, banaan en karamel blijft super!

  2. Marieke
    | Beantwoorden

    Wat een heerlijk recept!

    Ik heb deze gemaakt maar met aansnijden stroomt de dulce de leche ertussenuit. Wat doe ik verkeerd?

    Groet, Marieke

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Dulce de leche die eruit stroomt is niet fijn en zeker niet de bedoeling. Dat lijkt erop dat de dulce de leche om de een of andere reden niet stevig genoeg is geweest. Toen je de dulce de leche in de taartbodem smeerde, was die toen wel stevig? Als die toen stevig was maar bij het aansnijden niet meer lijkt het erop dat er tijdens het bewaren teveel vocht bij gekomen is. Als de dulce vooraf al vloeibaar was heb je het blikje waarschijnlijk niet lang genoeg laten koken.

  3. Heleen
    | Beantwoorden

    Dit ziet eruit als een heerlijk recept. Hoe lang zal de banaan mooi van kleur blijven?

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Doordat je de schijfjes banaan met citroensap insmeert blijven ze mooi van kleur. Tuurlijk worden ze iets donkerder maar ik heb dat niet als storend ervaren.

Laat een reactie achter

Recept waardering