Banoffee pie

Banoffee pie

 |  Geen reacties

Gister was ik jarig en daar hoort natuurlijk taart bij. Afgelopen week dus lekker aan de bak geweest. Dit keer maakte ik een banoffee pie. Een makkelijk te maken taart zeker als je de dulce de leche al klaar hebt staan in de koelkast.

Vaak wordt een banoffee pie gemaakt met een taartbodem van gemalen koekjes en roomboter. Ik koos voor een shortbread of kruimelkorst met half-om-half patentbloem en volkorenmeel. Omdat de dulce de leche al flink zoet is heb ik de bodem minder zoet gemaakt. En als extra smaakmaker heb ik juist iets meer zout toegevoegd. Niet dat de bodem daardoor ineens zout is maar je proeft wel af en toe een vleugje zout. Superlekker in combinatie met de zoete karamel. Alles bij elkaar een heerlijke taart: een brosse bodem rijk gevuld met karamel, banaan en slagroom.

Een krokante bodem bedekt met een dikke laag dulce de leche, banaan en afgetopt met slagroom. Banoffee pie in optima forma! Maak ‘m en je bent verkocht.

Ingrediënten

  • 120 gr patentbloem
  • 120 gr volkorenmeel
  • 155 gr roomboter
  • 55 gr fijne kristalsuiker + extra voor in de slagroom
  • 1½ gr zout
  • 1 blikje dulce de leche
  • 375 ml slagroom
  • 25 gr pure chocolade
  • 3-4 rijpe bananen, afhankelijk van de grootte
  • paar druppels vers citroensap

ingevet rechthoekig bakblik 11x35x2½ cm
vel bakpapier
blindbakbonen

Aan de slag

Doe de suiker samen met de bloem, het volkorenmeel en het zout in een kom. Doe de koude boter erbij, snij met twee messen of een deegmenger de boter in kleine stukjes en kneed het geheel met een koele hand tot een mooi deeg. Druk het deeg uit in de taartvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de zijkanten. Dek af met wat plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Leg een vel bakpapier in de taartbodem en vul met blindbakbonen. Zet de taartbodem in het midden van een op 170°C conventioneel voorverwarmde oven en bak 20 minuten, verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier en bak de taartbodem in nog eens 20-25 minuten gaar en lichtbruin. Haal de taartbodem uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat de taartbodem op een taartrooster afkoelen.

Klop de slagroom met een beetje suiker stijf. Voeg naar eigen smaak suiker toe maar hou er rekening mee dat de dulce de leche ook al flink zoet is.

Verdeel de dulce de leche over de bodem van de taart.

Snij 2-3 bananen in plakjes van ongeveer ½ cm en bedek de hele laag dulce de leche ermee. Druk de schijfjes banaan in de dulce de leche en verdeel vervolgens de slagroom erover. Dit kan op verschillende manieren: keurig gladgestreken, met een spuitzak mooie banen of bollen spuiten of lekker los door scheppen/klodders slagroom over de taart te verdelen.

Smelt de helft van de chocolade au bain marie, haal de kom van het pannetje en roer de andere helft chocolade erdoor.

Snij de resterende bananen in plakjes, besprenkel licht met citroensap (zodat ze minder snel bruin worden) en garneer de taart ermee. Tot slot maak je de banoffee pie af met de gesmolten chocolade. Gebruik hierbij een lepel, vork of cornetje.

Eet smakelijk!

Tip: De taartbodem kan je eventueel een dag van te voren maken. Bewaar tot gebruik luchtdicht afgesloten.

Tip: Voor een iets minder brosse bodem kan je eventueel een eetlepel losgeklopt ei door het deeg mengen.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief