Header Overetengesproken.nl
Banketstaaf

Banketstaaf

 |  Geen reacties
168 Shares

December vind ik misschien wel de lekkerste maand van het jaar. Niet dat we in de rest van het jaar gebrek hebben aan lekkers maar december spant natuurlijk wel de kroon. Het begint met Sinterklaaslekkernijen, daarna de Kerstdagen met gezellig borrelen en lekker lang tafelen en we sluiten af met oliebollen en appelflappen rond Oud & Nieuw. Ja, december is echt mijn maand!


Powered by Adsense


Hoewel alle december feestelijkheden zo hun eigen tradities en lekkernijen hebben, zit je met een banketstaaf de hele maand goed. Met Sinterklaas heeft de banketstaaf geen versieringen. Richting de Kerst en Oud & Nieuw bestaat de versiering doorgaans uit vruchtjes en gekonfijte sinaasappelschilletjes of geschaafde amandelen en bestrooid met poedersuiker. Die laatste variant vind ik de mooiste èn de lekkerste.


Powered by Adsense


Zelf een banketstaaf maken is kinderspel. Zorg dus dat je eind november een flinke hoeveelheid amandelspijs op voorraad maakt en je zet de hele maand in een handomdraai de lekkerste banketstaaf op tafel. Onderstaand recept is voor een banketstaaf met een dakje van amandelschaafsel. Maar het staat je natuurlijk vrij om ‘m niet te versieren of juist met vruchtjes en gekonfijte sinaasappelschilletjes. Wist je trouwens dat een banketstaaf ook wel amandelstaaf wordt genoemd?

Banketstaaf - Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs. Pure verwennerij.

Banketstaaf

Krokant gebakken roomboter bladerdeeg met een vulling van zuivere amandelspijs. Pure verwennerij.
Hoeveelheid 1 staaf, ± 30 cm lang

Ingrediënten

Voor de vulling:

 • 125 gr amandelmeel
 • 100 gr suiker
 • 1 theelepel citroensap
 • ± 1,5 eetlepel water
 • enkel druppels amandel extract
 • of
 • 250 gr amandelspijs

Voor de afwerking:

 • 3 plakjes roomboter bladerdeeg
 • 1 losgeklopt ei
 • amandelschaafsel

Aan de slag

 1. Meng het amandelmeel met de suiker, het citroensap en enkele druppels amandel extract. Voeg beetje bij beetje wat water toe en kneed het geheel tot een brokkelige, licht plakkende massa en laat even rusten in de koelkast. Voor extra lekker spijs maak je het een dag eerder en laat je het goed verpakt in de koelkast rusten tot gebruik. Let op: het duurt even voordat het vocht goed mengt met de amandelen en de suiker en er een massa ontstaat. Kneed dus wat langer door voordat je extra water toevoegt. In plaats van met de hand kneden kan je het spijs ook draaien in een foodprocessor.
 2. Brokkel het amandelspijs in stukjes, voeg 1-2 eetlepels losgeklopt ei toe en kneed het tot een mooi zacht en plakkerig spijs. Laat het in de koelkast rusten terwijl je verder gaat met het bladerdeeg.
 3. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Zodra ze zacht beginnen te worden leg je ze in een rij en plak je de randjes met een klein beetje water op elkaar.
 4. Rol van het amandelspijs een worst die net iets kleiner is dan de aan elkaar geplakte plakjes bladerdeeg. Leg de worst op het bladerdeeg en rol het geheel op tot een mooie worst. Leg de banketstaaf, met de naad naar onderen, op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de uiteinden als een cadeautje netjes dicht. Bestrijk de banketstaaf met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen. Schuif de bakplaat in een op 210ºC hete lucht voorverwarmde oven. Zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 180ºC en bak in nog eens 20 minuten mooi goudbruin af.
 5. Haal de banketstaaf uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen. Bestrooi vlak voor gebruik met wat poedersuiker en serveer.

  Eet smakelijk!

Tips

Voor een amandelkrans neem je het dubbele recept, maak je een 2x zo lange bladerdeeg worst, leg die in een mooie cirkel op de met bakpapier beklede bakplaat, werk de sluiting mooi glad af en bak volgens bovenstaande aanwijzingen goudbruin.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

Geef een reactie

Recept waardering