Balsamicostroop - Heel makkelijk zelf te maken en binnen enkele minuten klaar! Lekker bij kaas, vlees en salades.

Balsamicostroop

Heel makkelijk zelf te maken en binnen enkele minuten klaar! Lekker bij kaas, vlees en salades.
Direct naar het recept

Balsamicostroop, -siroop of crème di balsamico is niets anders dan een reductie van balsamicoazijn. Veelal is de stroop tijdens de bereiding op smaak gemaakt met wat suiker, kruiden, specerijen en/of fruit. Super lekker op bijvoorbeeld kaas, salades, vlees en paté. En vanwege de dikte ook heel geschikt om borden en gerechten mee te decoreren.

Zoals met meer producten is balsamicostroop kant en klaar verkrijgbaar in de supermarkt. Vaak is dat makkelijk en scheelt het een hoop werk. Maar vind je het leuk om zelf te kokkerellen dan moet je zeker eens je eigen balsamicostroop maken. Stukken goedkoper en zeker zo lekker. Bovendien is het in een paar minuten klaar en je kan naar hartelust variëren met de smaak. Kies hooguit 2 smaakmakers en voeg die toe tijdens het inkoken van de balsamicoazijn.

Balsamicostroop - Heel makkelijk zelf te maken en binnen enkele minuten klaar! Lekker bij kaas, vlees en salades.

Balsamicostroop

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

  • 100 ml balsamicoazijn
  • 25 gr witte basterdsuiker, of meer naar smaak
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Doe de balsamicoazijn en basterdsuiker in een pannetje en verwarm langzaam. Afhankelijk van hoe zuur de gebruikte azijn is en de gewenste smaak van de stroop voeg je eventueel meer suiker toe.
  • Zodra de vloeistof begint te (ver)dampen is het warm genoeg. Let op: het is niet de bedoeling dat de azijn gaat koken want dan kan de stroop verbranden. Laat de azijn gedurende enkele minuten wat indikken en haal dan van de pit.
    Tip: per azijn kan het verschillen hoe lang het duurt voor het begint in te dikken. Kijk dus goed naar wat er gebeurt. Naar keuze kan je de azijn meer of minder laten indikken.
    Tip: gebruik materiaal dat niet door azijn wordt aangetast en laat roestvrijstalen lepeltjes nooit te lang in de azijn staan.
  • Tijdens het afkoelen zal de vloeistof verder indikken tot een echte stroop. Zodra de balsamicostroop helemaal is afgekoeld giet je het in een flesje, kannetje of schaaltje.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Zorg dat je de keuken goed ventileert tijdens het maken van balsamicostroop. De geur van verdampende azijn is erg indringend. Ga ook niet met je neus boven het pannetje hangen want het slaat je echt op je luchtwegen!
  2. Warm eens een takje tijm of wat geraspte sinaasappelschil mee tijdens het indikken. Zeef de stroop direct nadat je het pannetje van de pit hebt gehaald en laat dan rustig afkoelen.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




6 reacties

  1. Wat een makkelijk recept en veel lekkerder dan uit een gekocht flesje. Dikker ook. Dankjewel

    1. Wat fijn dat je zo’n enthousiaste reactie plaatst. Ik maak ’t recept ook regelmatig. Net wat je schrijft: lekkerder dan gekocht.

  2. Tonny Purnot schreef:

    Hai Mariette, wat leuk dit berichtje over balsamico stroop. Ik heb deze al vaak gemaakt. Ik eet al 10 jaar suiker en glutenvrij en vond de siroop heerlijk over salades of geitenkaas maar ook in gebak. Toentertijd was er geen alternatief voor ongezoete balsamico creme maar had wel een thermomix. Ben zelf aan het experimenteren gegaan en kwam al snel op het inkoken wat perfect gaat in de Tm. Ik gebruik kokos bloesemsuiker ipv gewone suiker. Nu maak ik ook ketjap en meer van dat soort dingen zonder problemen. Gr. Tonny