Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.

Bakken met kinderen: chocoladetaart

Bakken met kinderen is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.
Direct naar het recept

Kreeg ik eind juli ineens een appje van mijn nichtje (10 jr) uit Noorwegen: ‘Hallo tante. Ik heb een wens… Ik wil heel graag met jou bakken.’ Nou meid, dat gaan we regelen dacht ik. En dus maakten we een afspraak om te videobellen (via WhatsApp) en maakten samen wortel-noten muffins. Terwijl zij keek deed ik alle stappen voor in Nederland en deed zij alles na in Noorwegen. We vonden het allebei zo leuk dat we een nieuwe afspraak maakten en koekjes bakten. En zo kwam ik op het idee voor deze blogpost over bakken met kinderen.

Nu we door COVID-19 niet zomaar bij iedereen langs kunnen is samen bakken via een videoverbinding een superleuke manier om contact te houden met je (klein)kinderen en/of neefjes en nichtjes. Het kan 1 op 1 maar ook in een grotere groep. Je bent samen bezig, je kletst ondertussen wat en uiteindelijk heb je allebei een heerlijke taart, cake, koekje of wat je ook maar besluit te bakken. Vandaag leg ik uit hoe ik het aanpakte, vertel hoe ik mijn keuken inrichtte voor de videocall en review Het Laura’s Bakery Kinderbakboek van Laura Kieft waar we samen uit bakten. Tot slot deel ik een fijn recept waarmee je direct zelf samen met je neefje, nichtje of (klein)kind aan de slag kunt om chocoladetaart te maken.

Bakken met kinderen

Toen mijn nichtje met het idee kwam dacht ik nog heel even, hoe doen we dat zo’n videoverbinding en bakken tegelijk? Nou, voor de kinderen van tegenwoordig is dat dus echt appeltje eitje. ‘Oh tante, dat is helemaal niet moeilijk, dan zet ik mijn telefoon in een glas of anders pak ik de computer van mama erbij en maak verbinding met WhatsApp.’ Ik had nog een telefoonhouder met flexibele arm en klem liggen dus dat stuk hadden we snel getackeld.

Maar dan de hamvraag: wat gaan we bakken… De eerste keer kwam ik goed weg met mijn wortel-noten muffins, dat is prima te doen voor kinderen. Maar zij had het liefst gelijk een mooi versierde taart gebakken. Ik heb haar uit de droom geholpen en gezegd dat we dan toch eerst met eenvoudige dingen moeten oefenen. En zo kwam ik bij het onlangs verschenen Kinderbakboek van Laura Kieft uit. Al jaren volg ik haar blog Laura’s Bakery. Haar baksels zijn altijd zo lekker dat dit boek mij een perfecte manier leek om mijn nichtje komende maanden klaar te stomen om in januari -als zij jarig is- een mooie regenboogtaart voor zichzelf te laten bakken. Want dat is haar ultieme doel. Met allebei dit boek op het aanrecht kunnen we perfect samen bakken…

Chocoladetaart

Direct nadat het Kinderbakboek in Noorwegen was aangekomen werd er hard gestudeerd op de vraag: wat gaan we als eerste bakken. ‘Iets met chocolade, iets met chocolade was het steeds’. Prima, maar wat dan meisje? En toen kwam de aap uit de mouw. Haar broer zou de week erop jarig zijn en ze moest en zou een verjaardagstaart voor hem bakken. ‘Die staat er niet in tante, jij kan vast wel iets verzinnen’. Ik liet mijn gedachten gaan en had al snel de oplossing: met een deel van het recept voor zebra tulband maken we een chocoladetaart. Ik stelde voor om ‘m te vullen met frambozen jam en af te strijken met chocoladeganache. Klinkt heel stoer om chocoladeganache te maken maar echt, dat kunnen kinderen prima.

Om alle aandacht aan mijn nichtje en het bakken te kunnen geven zorgde ik ervoor dat alles afgewogen klaar stond. Ik hoefde echt alleen nog de ingrediënten samen te voegen. De telefoonhouder klemde ik op een broodplank vast en richte de camera van de telefoon op mijn werkvlak. We belden elkaar via een videogesprek in WhatsApp en ons bakavontuur kon beginnen. Tip: zet tijdens de baksessie de toegang van WhatsApp tot 4G uit. Mijn telefoon verloor op enig moment de verbinding met WiFi en trok bijna mijn hele databundel leeg. Gelukkig was het de ene laatste dag van de maand, pfff, had ik even geluk.

Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.

Ik herrekende de ingrediënten naar een springvorm van 16 cm voor mijzelf en een springvorm van 19 cm voor haar. Vooraf appte ik de lijst met ingrediënten en vroeg het recept goed door te lezen voordat we zouden beginnen. Ook had ik gevraagd het blokje ‘dit heb je nodig’ goed te lezen en alvast alle spullen klaar te zetten. Vlak voordat we de video verbinding maakten appte ze vol trots dat ze daags tevoren al geoefend had met een ander recept uit het boek: vanillecake. Ook was ons volgende baksel al gekozen: Nutella swirl koekjes. Een bakkertje in de dop dus…

We volgenden nauwgezet de stappen zoals beschreven in het boek en bakten allebei een mooie taart. Omdat het inmiddels al behoorlijk laat was geworden maakten we nog snel de ganache en zijn we de volgende dag verder gegaan. Nou ja, we. Ik maakte wat instructies en appte die via WhatsApp waarna zij zelf aan de slag kon. En toen kwam het spannende moment: hoe zagen onze taarten eruit… Ik maakte bovenstaande YouTube video van onze bakervaring, kijk dus gezellig mee.

Het Laura’s Bakery Kinderbakboek – Laura Kieft

Het bakken met mijn nichtje deed ik dus met hulp van het Kinderbakboek. Wat een leuk en verfrissend bakboek is dat! 30 lekkere recepten die door jong en oud met veel plezier kunnen worden gemaakt. En op zo’n manier gepresenteerd dat ook kinderen er prima mee aan de slag kunnen. Door de visuele insteek zijn de recepten heel overzichtelijk en kleurrijk. Voor kinderen is direct duidelijk wat er wordt bedoeld. Als volwassen bakker zie je nadat je het recept één keer hebt doorgelezen direct wat de stappen zijn. Werkt echt heel fijn.

Voordat de kinderen bij de recepten aankomen krijgen ze volop uitleg over de kunst van het bakken. Hoe begin je en wat zijn de (ongeschreven) regels, hoe voorkom je schiften en wat is au bain-marie. Maar ook het verschil tussen kneden, mixen, mengen, roeren, kloppen, spatelen en husselen wordt begrijpelijk uitgelegd. Wanneer is een baksel gaar, hoe bekleed je een bakvorm en hoe pas je een recept aan. Als het gebak af is willen de kids natuurlijk ook graag nog wat toeven spuiten, glazuur maken of het baksel versieren. Stimuleer de kinderen zich in te lezen en het worden volleerde bakkertjes.

Bij het kinderbakboek hoort ook een online omgeving waar de kinderen kunnen inloggen (wachtwoord en adres staan in het boek). Hier vinden ze kleurplaten, puzzels en knutselvellen om zelf cupcake toppers en een vlaggenlijn voor op een taart te knutselen. Kortom, met dit bakboek in huis is eindeloos bakplezier gegarandeerd.

De recepten zijn onderverdeeld in 4 hoofdstukken: Taart & (cup)cakes, Koekjes, Ontbijt & toetjes en Ander lekkers. Ik had graag als eerste de frambozen kwarktaart gemaakt maar de dame wilde persé chocoladetaart en daarna Nutella swirl koekjes. Zelf bakte ze alvast een vanillecake om te laten zien wat ze al kan. De Amerikaanse pancakes lonken nog net als de appeltaart en aardbeien plaatcake. En dan vergeet ik bijna de stroopwafel boterkoek en de smeuïge brownies. Richting de feestdagen lijkt het me ook heel leuk om schuimpjes met m’n nichtje te bakken. Lekker om te snoepen en heel decoratief bij desserts. Wij zullen nog wel de nodige uurtjes videobellen om samen te bakken uit dit boek.

Bakken met kinderen: chocoladetaart - Samen bakken is leuk. Ik leg uit hoe ik dat aanpak en geef tips. Kan ook prima via een videoverbinding.

Chocoladetaart

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 chocoladetaart ø 16cm

Ingrediënten: 

Voor de chocoladetaart:

 • 80 gr (fijne) suiker, voor het papje
 • 60 gr cacaopoeder, voor het papje
 • 50 ml water, voor het papje
 • 170 gr bloem
 • 1 kleine theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 135 gr roomboter, gesmolten
 • 160 gr suiker
 • 2 eieren
 • 50 gr melk

Voor de vulling, ganache en garnering:

 • frambozenjam
 • 50 gr pure chocolade
 • 50 gr slagroom
 • witte chocolade

Benodigdheden:

 • 3 beslagkommen
 • 1 springvorm ø 16cm, ingevet en licht bestoven met bloem
 • mixer, pan, spatels,

Aan de slag:

Maken van de ganache:

 • Breek de chocolade in stukken en leg in een kom.
 • Verwarm in een pannetje de slagroom tot het bijna kookt en giet dan over de chocolade. Roer met een spatel tot de chocolade helemaal is opgelost. Laat tenminste een paar uur opstijven (buiten de koelkast) maar 24 uur is beter.

Bakken van de taart:

 • Meng in kom 1 de suiker, cacaopoeder en water tot een papje. Zeef in de kom 2 de bloem, bakpoeder en zout bij elkaar. Zet beide kommen opzij.
 • Smelt in een pannetje de boter. Het hoeft niet heel warm te worden, slechts te smelten.
 • Weeg in kom 3 de suiker af en schenk daar de boter bij. Voeg dan al mixend één voor één de eieren toe en mix tot een gladde massa. Mix in gedeelten en afwisselend de melk en het bloemmengsel erdoor en mix tot slot het cacaopapje door het beslag.
 • Giet het beslag in de springvorm en plaat in het midden van een op 170ºC conventioneel voorverwarmde oven. Bak de chocoladetaart in 75-90 minuten gaar. Laat de taart 20 minuten in de vorm zitten en plaats dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.
  Tip: controleer met een prikker of de binnenkant van de taart droog is.

Vullen en garneren van de chocoladetaart:

 • Eenmaal afgekoeld snij je de taart horizontaal in 3 lagen, besmeer 2 lagen heel royaal met frambozenjam en bouw de taart weer op. Bij mij was de bovenzijde als een soort vulkaan opengebarsten. Het opengebarste deel besmeerde ik ook royaal met jam. Besmeer de bovenzijde met ganache. Naar keuze kan je de zijkant ook insmeren.
 • Decoreer met witte chocoladerasp en serveer bij de koffie of thee. De chocoladetaart is goed voor 6-8 punten.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Zorg dat je allebei het Kinderbakboek op het aanrecht hebt liggen. Laat de kinderen voorlezen wat de stappen zijn en lees mee. Vertel tijdens het bakken voluit over de tips, trucs en handigheidjes die je zelf in al die jaren hebt geleerd. Zo leren ze het bakken echt van jou. Ik legde bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen basterdsuiker en kristalsuiker en gaf tips over het gebruik van een deegroller. 
 2. N.B: Deze chocoladetaart is gemaakt met een deel van het recept voor zebra tulband op pagina 36/37. In plaats van 2 soort beslag te maken gebruikten wij uitsluitend het chocoladebeslag en bakten een ronde taart in plaats van een tulband. Zo leerde ik haar gelijk hoe ze met een (deel) van een bestaand recept haar eigen recept kan maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Video:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat een affiliate link en toegestuurd product (Kinderbakboek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
2 reacties