Baked oats met zomerfruit - Warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of bord pap.

Baked oats met zomerfruit

Warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of bord pap.
Direct naar het recept

Baked oats zijn ideaal om mee te ontbijten. Roer de ingrediënten door elkaar, giet in schaaltjes en plaats in de oven. Ondertussen spring je zelf onder de douche en tegen de tijd dat je aangekleed en wel beneden komt is je ontbijt klaar. Voedzaam, simpel om te maken en waanzinnig lekker. Zo wil je ontbijten toch?

Baked oats: wat is dat?

Baked oats is eigenlijk niets anders dan havermout uit de oven en doet erg denken aan mug cake. Mug cake is net als baked oats op basis van havermout. Het verschil zit ‘m in het beslag en de manier van garen. Mug cake maak je met banaan en ei en bereid je in de magnetron. Baked oats is op basis van (plantaardige) melk en wordt gebakken in de oven. Door de langere bereidingstijd in de oven zuigt de havermout zich vol met het vocht en bakt het tot een soort ontbijttaart. Mug cake kan je ook heel goed in de oven bakken, baked oats in de magnetron maken is geen goed idee. Het duurt simpelweg te lang voordat de havermout alle vocht heeft geabsorbeerd.

Baked oats met zomerfruit - Warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of bord pap.

Volop variatie mogelijk

Mijn favoriete smaakmaker is een lepeltje koek & speculaaskruiden. Samen met warm zomerfruit vind ik dat echt heerlijk. In plaats van zomerfruit kan je natuurlijk ook blokjes appel door het beslag roeren. Of maak een carrot cake variant met een handje geraspte wortel en wat rozijnen. Chocolade liefhebber? Gebruik een schepje cacao in plaats van kaneelpoeder of voeg wat stukjes gehakte chocolade toe. Schep ook een wat dotten hazelnootpasta op het beslag nadat je het in de schaal hebt gegoten. Dek af met wat beslag en na het bakken heb je heerlijk warme en zachte hazelnootpasta in je ontbijt.

Experimenteer vooral ook eens met verschillende soorten plantaardige drink. Denk aan cashewdrink, sojadrink of rijstdrink. Geeft heel andere smaken en resultaten. Vervang de drink ook eens door banaan en ei (precies, dan heb je een mug cake die je bakt in de oven) en roer er wat golden latte kruiden door.

Baked oats met zomerfruit - Warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of bord pap.

Feestelijk serveren

Natuurlijk besteed je ook aandacht aan het gezellig opdienen van de baked oats. Ik gebruikte het Stockholm servies van Xenos dat ik combineerde met kleurrijke placemats, een bamboe tray en mokken met gouden stippen. De Baked oats topte ik af met Leev bio noten en zaden mix, kokos en verse granaatappelpitjes.

Op tafel zet ik ook graag schaaltjes vers fruit en jam met chiazaad neer. Zo kan iedereen extra topping naar keuze toevoegen. Ook lekker is bijvoorbeeld pindakaas, chocoladestrooisel, honing, gepofte quinoa of stukjes gebakken appel. Leef je uit en maak het zo feestelijk als je zelf wilt.

Baked oats met zomerfruit - Warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of bord pap.

Baked oats met zomerfruit

Geef je waardering
Hoeveelheid: 3 -4 personen

Ingrediënten: 

  • 160 gr havermout
  • 320 ml melk of haverdrink
  • 225 gr diepvries zomerfruit
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 1 theelepel chiazaad
  • 1 theelepel koek & speculaaskruiden
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • granaatappelpitjes
  • handje kokos
  • granola of Leev noten en zaden mix

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal, 20x25cm

Aan de slag:

  • Vet de ovenschaal licht in met olijfolie en verdeel het diepvriesfruit over de bodem.
  • Meng de havermout met het bakpoeder, de koekkruiden, de zonnebloempitten en het chiazaad. Schenk de melk erbij, roer tot een beslag en giet over het diepvriesfruit in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak gedurende ± 35 minuten. De havermout moet het vocht volledig hebben opgenomen en de bovenzijde droog en goudbruin.
    Tip: roer ook eens wat geraspte appel door het beslag. Je kan dan eventueel iets minder melk gebruiken of ietsje extra chaizaad toevoegen.
  • Neem de havermout uit de oven en bestrooi met granola, kokos en verse granaatappelpitjes. Serveer de baked oats met zomerfruit terwijl het nog lekker warm is.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Baked oats zijn afgekoeld ook erg lekker. Maak dus vooral ook eens wat extra als lunch of voor de volgende dag.
  2. In plaats van 1 grote schaal kan je natuurlijk ook kleine 1-persoons schaaltjes gebruiken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept