Babi ketjap - Indonesisch stoofvlees in een saus van ketjap, uien, knoflook en gember. Extra lekker met atjar, kroepoek en tomaten-komkommersalade erbij.

Babi ketjap

Indonesisch stoofvlees in een heerlijke saus van ketjap, uien, knoflook en gember. Je eet je vingers erbij op.
Direct naar het recept

Babi ketjap: een fantastische klassieker uit de Indonesische keuken. Wij zijn er allebei gek op dus het staat regelmatig bij ons op tafel. Soms pak ik helemaal uit en maak dan een uitgebreide rijsttafel. Verschillende soorten rijst, babi ketjap, een rendang stoofschotel, kipsaté, gebakken banaan, hete boontjes, … Smullen! En de volgende dag hoef ik dan niet te koken want er blijft altijd wel genoeg over.

Welk vlees gebruik je voor babi ketjap

Eigenlijk kan je elk soort varkensvlees gebruiken dat je lekker vind. Hamlappen, fricandeau, speklapjes, … Het verschil zit in de tijd die het vlees moet sudderen en de sappigheid. Zelf gebruik ik het liefst speklapjes à la minute. Omdat ik gruw van vet aan mijn vlees zoek ik in de winkel de meest magere speklapjes uit en snij thuis het meeste vet er vanaf. Ja, ik weet het, vet heeft smaak èn speklapjes en mager gaan natuurlijk niet echt samen. Maar ja, speklapjes vind ik wel het lekkerst in de babi ketjap dus dan maar op deze manier. Van 330 gr speklapjes hou ik dan meestal zo’n 220 gr vlees over.

Maak babi ketjap bij voorkeur een dag van tevoren en bewaar in de koelkast. Van een dagje staan wordt het alleen maar lekkerder. En gebruik vooral ook een goede ketjap. Mijn favoriet is Kaki Tiga Ketjap Medja No.1. Je hoeft er overigens niet voor naar de toko. Het staat bij veel supermarkten in de schappen.

Babi ketjap - Indonesisch stoofvlees in een saus van ketjap, uien, knoflook en gember. Extra lekker met atjar, kroepoek en tomaten-komkommersalade erbij.

Babi Ketjap

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 à 3 personen

Ingrediënten: 

 • 330 gr (magere) speklapjes à la minute
 • 2 (middel)grote uien, gesnipperd
 • 4-5 teentjes knoflook
 • 2-3 eetlepels vers geraspte gember, inclusief vrijgekomen sap
 • zoete ketjap
 • citroensap
 • zout

Aan de slag:

 • Verwijder het meeste vet van de speklapjes, snij in kleine blokjes en bestrooi met een klein beetje zout.
 • Maak de knoflook schoon en pers fijn.
 • Doe een beetje olie in een braadpan en bak de blokjes vlees aan. Voeg de ui, geperste knoflook en geraspte gember toe. Laat even bakken tot het heerlijk begint te ruiken en voeg dan zoveel ketjap toe dat alles lekker kan sudderen. Doe de deksel op de pan en laat een half uurtje zachtjes sudderen. Voeg vlak voor het einde wat citroensap toe. Proef en breng op smaak met extra citroensap en/of ketjap.
 • Kookt de saus teveel in? Voeg dan wat extra ketjap toe. Is de saus te dun? Laat dan nog even sudderen zonder deksel om de saus in te koken.
  Eet smakelijk!

Tips:

Lekker met kroepoek, atjar en wat komkommer-tomatensalade erbij.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept