Header Overetengesproken.nl
Babi ketjap

Babi ketjap

 |  Geen reacties
8 Shares

Babi ketjap: een fantastische klassieker uit de Indonesische keuken. Wij zijn er allebei gek op dus het staat regelmatig bij ons op tafel. Soms pak ik helemaal uit en maak dan een uitgebreide rijsttafel. Verschillende soorten rijst, babi ketjap, een rendang stoofschotel, kipsaté, gebakken banaan, hete boontjes, … Smullen! En de volgende dag hoef ik dan niet te koken want er blijft altijd wel genoeg over.

Voor babi ketjap kan je elk soort varkensvlees gebruiken. Hamlappen, fricandeau, speklapjes, … Het verschil zit in de tijd die het vlees moet sudderen en de sappigheid. Zelf gebruik ik het liefst speklapjes à la minute. Omdat ik gruw van vet aan mijn vlees zoek ik in de winkel de meest magere speklapjes uit en snij thuis het meeste vet er vanaf. Ja, ik weet het. Speklapjes en mager gaan natuurlijk niet echt samen. Maar ja, speklapjes vind ik wel het lekkerst in de babi ketjap dus dan maar op deze manier. Van 330 gr speklapjes hou ik dan meestal zo’n 220 gr vlees over.

Maak babi ketjap bij voorkeur een dag van tevoren en bewaar in de koelkast. Van een dagje staan wordt het alleen maar lekkerder. En gebruik vooral ook een goede ketjap. Mijn favoriet is Ketjap Medja No.1 van Kaki Tiga. Gewoon verkrijgbaar bij veel supermarkten.

Babi Ketjap - Stukjes vlees in een saus van ketjap, uien, knoflook en gember.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 330 gr (magere) speklapjes à la minute
  • 2 (middel)grote uien
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 2-3 eetlepels vers geraspte gember
  • zoete ketjap
  • citroensap
  • zout

Aan de slag

Verwijder het meeste vet van de speklapjes, snij in kleine blokjes en bestrooi met een klein beetje zout.

Maak de uien schoon en snipper.

Maak de knoflook schoon en pers fijn.

Maak de verse gember schoon. Rasp 2-3 eetlepels, sap dat vrijkomt erbij laten!

Doe een beetje olie in een braadpan en bak de blokjes vlees aan.

Voeg de ui, geperste knoflook en geraspte gember toe. Laat even bakken tot het heerlijk begint te ruiken.

Voeg zoveel ketjap toe dat alles lekker kan sudderen. Doe de deksel op de pan en laat een half uurtje zachtjes sudderen. Kookt de saus teveel in? Voeg dan wat extra ketjap toe.

Voeg vlak voor het einde wat citroensap toe. Proef en breng op smaak met extra citroensap en/of ketjap.

Is de saus te dun? Laat dan nog even sudderen zonder deksel om de saus in te koken.

Eet smakelijk!

Tip: Serveer met notenrijst, frisse salade, kroepoek en atjar.

Tip: Liever een mildere babi ketjap? Gebruik dan minder knoflook en gember en voeg een scheut water toe om de saus te verdunnen.

Geef een reactie