Header Overetengesproken.nl
Baba ganoush

Baba ganoush

 |  Geen reacties
29 Shares

Baba ganoush: geroosterde auberginepuree met kruiden en tahin (sesampasta). In Egypte maakte ik er voor het eerst kennis mee. Het is heerlijk als dip met wat rauwkost en brood bij de borrel maar ook lekker als begeleider bij een barbecue of avondmaaltijd.

Hummus en baba ganoush worden vaak in een adem genoemd en hebben ook wel iets van elkaar weg. Beide gerechten zijn van mediterrane/Midden-Oosterse afkomst en worden op smaak gebracht met tahin en kruiden. Het belangrijkste verschil is het hoofdingrediënt. Baba ganoush wordt gemaakt van geroosterde aubergine. Hummus is een kikkererwtenpuree.

Voor de puristen onder ons: tahin is heel goed zelf te maken. Af en toe doe ik dat ook wel maar gemak dient de mens en dus ook mij. Daarom heb ik altijd een pot kant en klare tahin van Sebahat in de koelkast staan. En dat kan ook prima vind ik want deze tahin bevat geen toevoegingen maar louter gemalen sesam. Precies zoals ik het zelf ook zou maken. Soms is tahin wat lastig te vinden in de supermarkt. De ene keer staat het in de biologische/reform hoek de andere keer bij de oosterse ingrediënten maar soms ook tussen het broodbeleg.

Ik serveer baba ganoush graag bij een makkelijke maaltijd. Dan maak ik de avond tevoren de baba ganoush klaar en op de avond zelf maak ik een grote schaal salade en vers plat brood. Samen met wat andere smeersels als tapende, gember-kerrieboter, avocadodip, stukjes rauwkost en eventueel wat olijven heb je een gezellige tafel vol. Wil je echt uitpakken maak er dan nog kebab burgers en een heerlijke knoflook dip of aïoli bij.

Baba ganoush - Midden-Oosterse auberginepuree met kruiden en knoflook.

Baba ganoush

Midden-Oosterse auberginepuree met kruiden en knoflook.
Hoeveelheid 1 schaal

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • sap van ½ citroen
  • 2 tenen verse knoflook
  • 3 theelepels (vers) gemalen komijn
  • 3-4 eetlepels tahin
  • zout

Voor de garnering:

  • sesamolie
  • paprikapoeder
  • vers korianderblad

Aan de slag

  1. Was de aubergine, prik er met een vork gaatjes in, smeer in met olijfolie en leg in een braadslede of ovenschaal. Zet de schaal in het midden van een op 200ºC hete lucht voor verwarmde oven. Laat de aubergine gedurende 50 minuten garen. Draai de aubergine zo af en toe een slag zodat het garen gelijkmatig gaat.
  2. Haal de aubergine na de baktijd uit de oven en laat enigszins afkoelen.
  3. Snij de aubergines in de lengte doormidden en schraap het vruchtvlees uit de schil en snij grof. Doe het vruchtvlees in een schaal en roer los.
  4. Voeg citroensap, geperste knoflook, gemalen komijn, tahin en iets zout bij de aubergine en meng goed. Proef en voeg naar smaak extra citroen, komijn, tahin of zout toe.
  5. Schep de baba ganoush in een mooie schaal en garneer met enkele druppels sesamolie, paprikapoeder en korianderblad.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Maak de baba ganoush eens wat pittiger door er een snuf chilipoeder door te roeren.
  2. Meng voor een snelle knoflookdip wat Griekse yoghurt met fijngesneden bieslook, geperste knoflook en zout.

Geef een reactie