Header Overetengesproken.nl
Atjar tjampoer

Atjar tjampoer

 |  Geen reacties
231 Shares

Een rijsttafel is niet compleet zonder een flinke schaal atjar tjampoer (ingemaakt/ingelegd zuur). De frisse, zoetzure smaak van atjar combineert mooi met de gekruide gerechten van de Indonesische keuken. Er zijn atjar’s van komkommer, paprika, taugé of bijvoorbeeld pepertjes (atjar pedis). Bevat een atjar meerdere soorten groenten dan heet het atjar tjampoer (gemengd ingelegd zuur).

Het maken van atjar tjampoer is super simpel. Neem wat groente naar keuze, maak het schoon, snij fijn en kook kort in een azijn-oplossing. Doe de groente in een gesteriliseerde pot en vul af met het kookvocht. Laat de atjar tenminste een paar dagen rijpen op een koele, donkere plaats.

Atjar Tjampoer - Super makkelijk zelf te maken Indonesisch zoet-zuur van gemende groenten. Maak gelijk wat extra zodat je altijd een pot op voorraad hebt.

Atjar Tjampoer

Super makkelijk zelf te maken Indonesisch zoet-zuur van gemende groenten. Maak gelijk wat extra zodat je altijd een pot op voorraad hebt.
Hoeveelheid 2 (jam)potten

Ingrediënten

  • 300 gr fijn geraspte witte kool
  • 150 gr julienne wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 300 ml azijn
  • 300 ml water
  • 40 gr suiker
  • lepeltje (1 ml) koenjit/kurkuma
  • snuf zout
  • 2 gesteriliseerde glazen potten

Aan de slag

  1. Was de paprika, verwijder de steel en de zaadlijsten en snij in dunne reepjes.
  2. Maak de ui schoon, snij doormidden en snij in dunnen slierten.
  3. Doe azijn, water, suiker, koenjit en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook en voeg alle groenten toe. Kook de groenten in ongeveer 10 minuten beetgaar. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de groenten. Proef ondertussen het kookvocht. Liever iets zuurder of juist zoeter? Of misschien juist wel minder zuur? Voeg dan naar smaak extra water, suiker en/of azijn toe.
  4. Als de groenten goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit pan en doet ze in de potten. Vul de potten flink door de groenten licht aan te drukken. Vul de potten af met het hete kookvocht en draai de deksels op de potten. Laat de potten geheel afkoelen en zet daarna koel en donker weg. Laat de atjar tenminste enkele dagen rijpen alvorens te gebruiken.
  5. De potten trekken zich tijdens het afkoelen vacuüm waardoor je ze geruime tijd kunt bewaren. Eenmaal geopend is de atjar in de koelkast beperkt houdbaar.
  6. Heerlijk bij babi ketjap of rendang stoofvlees.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Voeg ook eens bloemkool, sperzieboontjes en/of prei toe.
  2. Geef de atjar je eigen twist door te experimenteren met kruiden/specerijen. Voeg bijvoorbeeld wat knoflook, gember of een pepertje toe. Ook mosterdzaadjes doen het goed in een atjar.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie