Atjar tjampoer
Een rijsttafel is niet compleet zonder een flinke schaal atjar tjampoer (ingemaakt/ingelegd zuur). De frisse, zoetzure smaak van atjar combineert mooi met de gekruide gerechten van de Indonesische keuken. Er zijn atjar’s van komkommer, paprika, taugé of bijvoorbeeld pepertjes (atjar pedis). Bevat een atjar meerdere soorten groenten dan heet het atjar tjampoer (gemengd ingelegd zuur).
Het maken van atjar tjampoer is super simpel. Neem wat groente naar keuze, maak het schoon, snij fijn en kook kort in een azijn-oplossing. Doe de groente in een gesteriliseerde pot en vul af met het kookvocht. Laat de atjar tenminste een paar dagen rijpen op een koele, donkere plaats.
Atjar Tjampoer
Ingrediënten:
- 300 gr witte kool, fijn geraspt
- 150 gr julienne wortel
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 300 ml azijn
- 300 ml water
- 40 gr suiker
- lepeltje (1 ml) koenjit/kurkuma
- snuf zout
- 2 glazen potten, gesteriliseerd
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de paprika, verwijder de steel en de zaadlijsten en snij in dunne reepjes.
- Maak de ui schoon, snij doormidden en snij in dunnen slierten.
- Doe azijn, water, suiker, koenjit en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook en voeg alle groenten toe. Kook de groenten in ongeveer 10 minuten beetgaar. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de groenten. Proef ondertussen het kookvocht. Liever iets zuurder of juist zoeter? Of misschien juist wel minder zuur? Voeg dan naar smaak extra water, suiker en/of azijn toe.
- Als de groenten goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit pan en doet ze in de potten. Vul de potten flink door de groenten licht aan te drukken. Vul de potten af met het hete kookvocht en draai de deksels op de potten. Laat de potten geheel afkoelen en zet daarna koel en donker weg. Laat de atjar tenminste enkele dagen rijpen alvorens te gebruiken.
- De potten trekken zich tijdens het afkoelen vacuüm waardoor je ze geruime tijd kunt bewaren. Eenmaal geopend is de atjar in de koelkast beperkt houdbaar.
- Heerlijk bij
babi ketjap of rendang stoofvlees. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Voeg ook eens bloemkool, sperzieboontjes en/of prei toe.
- Geef de atjar je eigen twist door te experimenteren met kruiden/specerijen. Voeg bijvoorbeeld wat knoflook, gember of een pepertje toe. Ook mosterdzaadjes doen het goed in een atjar.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!