Aspergesoep - Gooi de schillen en onderkantjes van je asperges vooral niet weg maar gebruik ze voor deze heerlijke aspergesoep. Zo geniet je dubbel!

Aspergesoep

Deel dit recept/artikel!

Goede Hollandse asperges zijn niet goedkoop en ze zijn er ook maar gedurende een korte periode per jaar. Reden genoeg dus om het maximale uit deze mooie groente te halen. Met onderstaand recept voor aspergesoep gaat dat helemaal lukken. Je koopt één keer asperges en geniet er twee keer van.

Dat je asperges ruim moet schillen weten we allemaal maar als je die mooie dikke asperges tijdens het schillen ziet slinken doet dat soms toch wel een beetje pijn. Maar ja, taaie en draderige asperges zijn geen optie. Schillen dus dat witte goud en gebruik de schillen en onderkantjes om er een mooie aspergesoep van te trekken. Hou tijdens het schillen dus vooral die lekkere aspergesoep voor ogen en je schilt een stuk soepeler.

Aspergesoep - Gooi de schillen en onderkantjes van je asperges vooral niet weg maar gebruik ze voor deze heerlijke aspergesoep. Zo geniet je dubbel!

Aspergesoep

Geef jouw waardering
Gooi de schillen en onderkantjes van je asperges vooral niet weg maar gebruik ze voor deze heerlijke aspergesoep. Zo geniet je dubbel!
Hoeveelheid: 1 liter soep

Ingrediënten: 

  • schillen en onderkanten van 750 gr witte asperges
  • 500 ml water
  • 500 ml volle melk
  • ½ blokje runderbouillon
  • 30 gr roomboter
  • 30 gr bloem
  • 1 eidooier
  • scheutje melk
  • Herbamare

Aan de slag:

  • Asperges schil je het best in 2 etappes: schil eerst dun het buitenste laagje eraf en gooi dat weg omdat ze soms een bittere smaak hebben. Schil dan een tweede laagje, verwijder de kontjes en kook de asperges vervolgens samen met de schillen en kontjes in een ruime pan. Giet daarvoor de melk en het water bij de asperges en zorg dat ze goed onder water staan. Voeg zonodig wat meer water/melk toe en breng dan rustig aan de kook. Zet de pit lager als het water kookt en laat de asperges rustig garen. Neem de asperges uit de pan en bereid verder. Voor de soep laat je de schillen nog 30 minuten rustig doorkoken.
    Tip: heb je 1 of 2 asperges over? Leg die dan vlak voor het pureren van de soep terug in de pan of snijdt ze in stukjes en leg onderin de soepkommen. Geeft de soep extra smaak!
  • Pureer de schillen en kontjes met een staafmixer of blender. Al het goed is heb je nu een gladde massa. Zitten er toch wat draajes of stukje in giet het dan nog even door een passeerzeef. Zelf heb ik die (nog) niet en gebruik ik een zeef en de achterkant van een houten lepel om de soep door de zeef te duwen. De aspergepulp die je overhoudt kan je weggooien.
  • Smelt in een andere pan de boter, voeg de bloem toe zodra de grootste bellen wegtrekken en roer flink zodat de bloem alle boter opneemt. Laat enkele minuten garen. Roer wel zo nu en dan om aanbranden te voorkomen. Voeg in porties het aspergevocht toe en voeg pas weer nieuwe bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen. Blijf steeds goed roeren om klontjes te voorkomen.
  • Proef de soep en breng op smaak met een stukje bouillonblok en wat Herbamare.
  • Roer tot slot de eidooier los met een klein beetje melk, schep er een paar lepels soep bij om het mengsel voor te verwarmen en giet vervolgens al roerende in de soep. Warm de soep nog even flink door om de eidooier en soep te laten binden.
  • Schep de soep in kommen en garneer naar wens met gesneden ham, stukjes asperge en/of verse peterselie.
    Eet smakelijk!

Tips:

Maak de soep rustig 1 of 2 dagen eerder en bewaar tot gebruik in de koelkast. Wordt de smaak alleen maar beter van!

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik op de sterren en waardeer dit recept