Aspergesalade met gebakken eidooier
Het aspergeseizoen is altijd maar kort dus we moeten er volop van genieten. Eet ze traditioneel
met ham, ei en hollandaise saus, in de soep of maak er fijne pasteitjes mee. Dat je nog veel meer gerechten kunt maken met asperges lees je in het boekje Asperges. Het recept van vandaag: aspergesalade met gebakken eidooier komt uit dat boekje. Voordat ik het recept met je deel geef ik je een inkijkje in Asperges… Lees je mee?
Asperges – Jessica Lek
Om eerlijk te zijn vind ik het soms best moeilijk om te variëren met asperges. Al snel grijp ik naar de klassiekers. Als jij daar ook last van hebt is dit boekje echt een uitkomst. Er staan maar liefst 30 makkelijke en zeer smaakvolle recepten in. Door de grote variatie in gerechten zit er altijd wel iets lekkers tussen. Met dit boekje in de kast heb je volop inspiratie voor gerechten met zowel witte als groene asperges. Voor de lunch, als voorgerecht of als hoofdgerecht.
De recepten zijn onderverdeeld in 5 hoofdstukken: klassiekers, koken/stomen/blancheren, van nu, wokken/bakken/grillen/roosteren en uit de oven. Voorafgaand aan de recepten laat Jessica nog even alle ins and outs van asperges de revue passeren. Hoe zit het ook alweer met het seizoen, wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten asperges, waar let je op bij het kopen en hoe bewaar je ze. Uiteraard krijg je ook uitleg over het schoonmaken gevolgd door basisrecepten voor koken, blancheren en het maken van bouillon en hollandaise saus.
Alle recepten zijn voorzien van foto’s die je doen watertanden. Om er enkele te noemen: witte asperges met tuinbonen, garnalen en kervelboter, broodje krabsalade met linten van groene asperge, sandwich met gestoomde asperges en pastrami, warme linzen-roodlofsalade met groene asperges, spek en gepocheerd ei, shakshuka van kwartelei met groene asperges en maïs, lasagne van witte asperges en palmkool en een hartige aspergetaart met courgette, vijg en ricotta.
Het recept
Op de cover staat een foto van de salade die ik ben gaan maken. De dooier op de foto intrigeerde mij. Het leek rauw maar zou dat ook zo zijn? Ik zocht het recept erbij en wat blijkt: de dooier wordt kort gebakken in een koekenpan waardoor de onderzijde stolt. Het ziet er zo mooi uit dat ik dat ook wilde proberen. En wat een super keuze was dit recept. Bij het maken van de dressing loopt het water je al in de mond. Tijdens het inkoken van het sinaasappelsap komt er een heerlijke geur los. Fris en zoet tegelijk! En wat hebben we genoten toen we eenmaal aan tafel zaten. Deze salade met gegrilde asperges en gebakken eidooier gaat hier nog vaak op tafel komen!
De ingrediënten voor de dressing heb ik iets aangepast. In het originele recept worden rijst- of appelciderazijn, grove mosterd en druivenpit olie gebruikt. Ik heb dat vervangen door appelazijn met honing van Tromp en Rueb, grove mosterd met honing van De Wijndragers en walnootolie. Walnootolie combineert super met veldsla en honing en geeft net even wat meer diepte aan de dressing. Op de foto in het boek zie je dop- of tuinerwtjes op het bord liggen maar in de receptuur komt dat niet terug. Ik strooide daarom voor wat extra bite en als finishing touch wat walnoten over de salade.
Aspergesalade met gebakken eidooier
Ingrediënten:
Voor de salade:
- 500 gr dikke witte asperges
- 2 verse eieren
- 100 gr veldsla en gemengde sla
- paar radijsje
- walnoten, licht geroosterd
- zoutvlokken
- koolzaadolie (hoog verhitbaar, oranje etiket)
- melk
- water
Voor de dressing:
- sap van ½ sinaasappel, + wat extra
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 1 eetlepel appelazijn met honing, Tromp & Rueb
- ½-1 eetlepel mosterd met honing, De Wijndragers
- honing, naar smaak
- walnootolie
- Herbamare
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
Voor de dressing:
- Kook het sap van een halve sinaasappel zover in dat je nog ongeveer 1 eetlepel overhoudt. Klop de eetlepel ingekookt sap los met de azijn, de sinaasappelrasp, mosterd, een beetje extra honing en wat herbamare. Giet al kloppend in een dun straaltje de walnootolie erbij tot je een mooi gebonden dressing hebt van ongeveer 100 ml. Proef en breng op smaak met wat extra sinaasappelsap, Herbamare en/of honing.
Voor de salade:
- Schil de asperges. Schil eerst dun het buitenste laagje eraf en gooi dat weg. Schil een tweede laagje van de asperges, verwijder de kontjes en leg de schillen, kontjes en geschilde asperges in een ruime pan. Giet precies zoveel melk en water erbij dat de asperges onder staan en breng rustig aan de kook. Kook de asperges kort voor. Neem de asperges uit de pan, schep in een vergiet en laat uitlekken. Laat de schillen en kontjes rustig doorkoken om een lekkere aspergesoep van te trekken. Laat de asperges verder uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm een grillpan voor. Snij de asperges in de lengte doormidden, bestrijk met wat koolzaadolie en grill rondom in 3-5 minuten tot ze beetgaar zijn. Leg de asperges in een schaal, schep er een paar eetlepels dressing over en dek de schaal af met zilverfolie.
- Verdeel de asperges en de sla over de borden, schep er wat dressing over en rasp er wat dunne plakjes radijs bij. Zet de rest van de dressing in een kannetje op tafel.
- Verhit in een koekenpannetje wat koolzaadolie. Als de olie warm is leg je er voorzichtig de dooiers in. Bak gedurende 30 seconden zodat de onderkanten van de dooiers stollen. Schep de dooiers uit de pan en leg op de salade. Bestrooi met wat zoutvlokken en serveer direct.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Het scheiden van de eiwitten en dooiers gaat het makkelijkst door de eieren voorzichtig boven een kom te breken en dan één voor één -met schonen handen- de dooiers eruit vissen.
- Heb je geen azijn en mosterd met honing erin kies dan een zachte azijn zoals rijstazijn en vervang de mosterd door grove mosterd. Voeg wel iets meer honing toe aan de dressing.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat een affiliate link en ontvangen producten (azijn, mosterd, asperges, boek).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.