Asperges met ricotta en prosciutto van Donna Hay - Aspergerolletjes met een vleugje citroen en lekker knapperige Parmaham.

Asperges met ricotta en prosciutto

Aspergerolletjes met een vleugje citroen en lekker knapperige Parmaham.
Direct naar het recept

Vorige week schreef ik een artikel over simple dinners van Donna Hay kunnen lezen. Vandaag een recept uit het boek en mijn ervaringen ermee.

Meer dan 140 gerechten en het een oogt nog lekkerder dan het ander. En alles is ook nog eens even makkelijk te maken dus hoe maak je dan een keuze? Als ik vlees of vis op tafel zet, vind ik het altijd lastig om leuke bijgerechten te bedenken. Natuurlijk, een salade is altijd goed maar daar kan ik niet ieder keer mee aankomen. Een bijgerecht moest het dus worden en al snel viel mijn oog op geroosterd brood met asperges, ricotta en prosciutto uit de oven. Omdat ik mooie zalmfilets had liggen en daar een bijgerecht bij zocht, heb ik het brood en de pesto weggelaten.

Het maken van de aspergerolletjes is echt een fluitje van een cent. Het meeste werk zit in het snijden van de peterselie en het raspen van de citroenschil. Binnen het kwartier heb ik de rolletjes al klaar om in de oven te schuiven. En na nog eens een klein kwartiertje in de oven waren ze klaar. Gelukkig hoefden de zalmfilets ook niet lang in de pan dus kon alles toch nog tegelijk op tafel.

En oh, wat hebben we genoten. De aspergerolletjes waren echt heerlijk. De subtiele frisse toon van de citroenrasp en het knapperig zoutje van de Parmaham combineerden echt super met de asperges. Het geroosterde brood van het originele recept hebben we niet gemist. Sterker nog, ik denk dat de pesto net iets teveel van het goede is.

De hoeveelheden in de ingrediëntenlijst heb ik iets aangepast. In het boek staat 200 gr ricotta. Ik hield ongeveer de helft van het ricotta-mengsel over dus heb ik de hoeveelheid ricotta, ei, peterselie en citroenrasp naar beneden bijgesteld. Per rolletje gebruikt Donna Hay 3 asperges, ik heb daar 4 van gemaakt.

Asperges met ricotta en prosciutto van Donna Hay - Aspergerolletjes met een vleugje citroen en lekker knapperige Parmaham.

Asperges met ricotta en prosciutto

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 aspergerolletjes

Ingrediënten: 

  • 100 gr ricotta
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel fijngehakte krulpeterselie
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
  • 32 groene aspergetips
  • 8 plakken Parmaham
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Voeg ei, citroenschil, peterselie en ricotta bij elkaar en meng goed.
  • Snij de onderkanten van de asperges af.
  • Leg 4 asperges op een plakje ham, schep er een eetlepel ricotta op en rol op.
  • Leg de asperge-rolletjes op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en schuif in een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven.
  • Bak de rolletjes in ongeveer 15 minuten gaar en licht knapperig.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.