Asperges met misoboter en paddestoelen - Weer eens iets heel anders dan traditioneel met ham, ei en hollandaise saus. Dit wil je proeven!

Asperges met misoboter en paddenstoelen

Weer eens iets heel anders dan traditioneel met ham, ei en hollandaise saus. Dit wil je proeven!
Direct naar het recept

Vorige week werden de eerste Hollandse asperges gestoken en kreeg ik ze via vers van het land thuisbezorgd. Om het feest compleet te maken had het Nederlands asperge centrum er ook een fijne fles Barefoot Pinot Grigio bij gedaan. De volgende avond maakte ik deze heerlijke asperges met misoboter en paddenstoelen. Echt weer eens iets anders dan de traditionele asperges met ham, ei en hollandaise saus.

De Barefoot ging direct de koelkast in en de asperges wikkelde ik in een vochtige theedoek. Zo blijven ze een paar dagen houdbaar. Niet dat ik ze lang hoefde te bewaren maar het witte goud verdient nou eenmaal een koninklijke behandeling. Toen mijn oog bij het opentrekken van de koelkast op een potje miso viel was de keuze snel gemaakt. Asperges met een Aziatisch tintje zouden het worden. En lekker dat het was.

Het zoute van de miso met het aardse van de paddenstoelen, het vleugje zoet van de chilisaus en de smeuïge aardappelpuree. Ohhh, echt zo wil je asperges eten… En dat kan, onderstaand deel ik het recept met je. Ga vooral snel aan de slag want voor je het weet (23 juni) is het seizoen alweer voorbij.

Asperges met misoboter en paddestoelen - Weer eens iets heel anders dan traditioneel met ham, ei en hollandaise saus. Dit wil je proeven!

Asperges met misoboter en paddenstoelen

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 6 Hollandse asperges
  • 250 gr kruimige aardappels, geschild
  • 250 gr paddenstoelen of kastanjechampignons
  • 2 eetlepels Kikkoman
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 4 eetlepels roomboter, kamertemperatuur
  • 1-2 eetlepels miso, naar smaak
  • scheutje warme melk
  • handje fijngehakte peterselie + iets extra

Extra benodigdheden:

  • grillpan
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje

Aan de slag:

  • Roer de roomboter met de miso los. Stop in een spuitzak, spuit 2 rozetten op een schaaltje en plaats in de koelkast om ietsjes op te stijven. Bewaar een beetje van de misoboter om te gebruiken bij de champignons.

Voor de aardappelpuree met peterselie:

  • Snij de aardappels in stukken en kook gaar.
  • Stamp samen met wat warme melk tot een fijne puree en schep de peterselie erdoor.

Voor de asperges en paddenstoelen:

  • Schil de asperges en kook een paar minuten voor. De asperges worden nog gegrild en hoeven dus niet gaar te zijn. Neem de asperges uit de pan en laat uitlekken.
    Tip: Asperges kook je het lekkerst in water en melk. Voor extra smaak kook je de schillen en asperge eindjes mee. Nadat je de asperges uit de pan hebt genomen kook je de rest nog een tijdje door en maak je er een lekkere aspergesoep mee.
  • Snij de paddenstoelen of champignons in stukjes. Meng de zoete chilisaus met de Kikkoman en hussel door de paddestoelen.
  • Bak de paddenstoelen in een koekenpan rustig aan en laat slinken. Als de paddenstoelen bijna klaar zijn voeg je een klontje misoboter toe en bak af. Ze hoeven niet krokant te worden maar wel een beetje sticky.
  • Grill de asperges in een hete grillpan gaar.
  • Schep wat aardappelpuree op 2 voorverwarmde borden, leg daar 3 asperges op en verdeel de paddenstoelen erover. Top af met een rozet misoboter en garneer met gehakte peterselie. Serveer direct.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Deze asperges smaken extra lekker met een koel glas Barefoot Pinot Grigio erbij.
  2. Zin in nog meer lekkere gerechten met asperges? Maak dan vooral ook eens:
 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat toegestuurde producten (asperges, wijn).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept