Asperges met eierragout en crispy rauwe ham
Begin april waren de eerste asperges weer verkrijgbaar. Ik ging gelijk aan de slag en maakte asperges met eierragout en crispy rauwe ham. Was genieten met hoofdletters! Door de eiersaus en uitgebakken rauwe ham is het een fijne variatie op de klassieke asperges met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker. Ik zou zeggen, haal snel het witte goud in huis en ga aan de slag. Eet smakelijk alvast!
Aspergeteelt
Wist je dat Duitsland en Spanje in Europa de grootste aspergetelers zijn? Nederland staat op de 5e plek. Binnen Nederland vindt de aspergeteelt vooral plaats in Limburg (ruim 60%) en Noord-Brabant (±35%).
Een klein deel van de Nederlandse asperges wordt geëxporteerd, de rest wordt in Nederland op de markt gebracht. Tijdens het aspergeseizoen zijn vrijwel alle verkrijgbare asperges afkomstig van Nederlandse telers, buiten het seizoen worden ze geïmporteerd.
Noord-Limburg
Van oudsher is Noord-Limburg een belangrijk gebied voor de Nederlandse aspergeteelt. De combinatie van losse zandgronden en het zachte klimaat in de omgeving van Venlo, Horst en Peel en Maas blijkt ideaal. Als je in de omgeving bent vallen de percelen vol verhoogde en met zwart-witte folie afgedekte aspergebedden direct op. De folie houdt niet alleen het licht tegen waardoor de asperges mooi wit blijven, het reguleert ook de temperatuur. Bij warm weer ligt de witte kant boven, bij koud weer de zwarte kant. Wit zorgt voor enige verkoeling, zwart houdt juist de warmte vast.
Tijdens het aspergeseizoen kun je bij veel telers verse asperges kopen. VVV Hart van Limburg heeft leuke fietstochten langs de aspergevelden uitgezet. Met de verse asperges maak je dit lekkere recept voor asperges met eierragout en crispy rauwe ham, aspergequiche, asperges met misoboter en paddenstoelen of misschien wel pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta.
Asperges met eierragout en crispy rauwe ham
Ingrediënten:
- 650 gr asperges
- melk
Voor de eierragout en topping:
- 20 gr bloem
- 20 gr roomboter
- 200 ml melk
- 3 eieren, hard gekookt
- scheutje worcestershire sauce
- zout en peper
Voor de topping:
- 75 gr rauwe ham
- verse dille
Aan de slag:
Voor de eierragout en topping:
- Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed door elkaar. Laat enkele minuten garen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Voeg de melk in 3 delen toe. Roer goed en voeg pas nieuwe melk toe als de eerder toegevoegde melk volledig is opgenomen. Breng de bechamelsaus op smaak met een paar druppels worcestershire sauce en een snuf zout en peper.
- Bak de plakjes rauwe ham uit in een koekenpan, laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
- Pel de eieren, snij in kleine blokjes en schep ¾ door de saus. Roer ook een flink deel van de verkruimelde rauwe ham door de saus. De overgebleven ham en eiblokjes bewaar je voor de topping.
Voor de asperges:
- Schil de asperges en breek de droge uiteinden eraf.
- Leg de asperges samen met de schillen en afgebroken uiteinden in een pan, giet er melk en water bij tot alles onder staat en breng rustig aan de kook. Kook gaar, giet af en laat uitlekken.
- Verdeel de asperges over de borden, schep er de eierragout over en top af met ei, uitgebakken rauwe ham en verse dille.Eet smakelijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat toegestuurde producten (asperges).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.