Asperges met eierragout en crispy rauwe ham - Fijne variatie op de klassieker met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker.

Asperges met eierragout en crispy rauwe ham

Direct naar het recept Bewaren
Fijne variatie op de klassieke asperges met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker.

Zodra de eerste asperges er weer zijn ga er altijd mee aan de slag. Asperges met eierragout en crispy rauwe ham is een grote favoriet. Door de eiersaus en uitgebakken rauwe ham is het een fijne variatie op de klassieke asperges met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker. Ik zou zeggen, haal snel het witte goud in huis en ga aan de slag. Eet smakelijk alvast!

Aspergeteelt

Wist je dat Duitsland en Spanje in Europa de grootste aspergetelers zijn? Nederland staat op de 5e plek. Binnen Nederland vindt de aspergeteelt vooral plaats in Limburg (ruim 60%) en Noord-Brabant (±35%).

Een klein deel van de Nederlandse asperges wordt geëxporteerd, de rest wordt in Nederland op de markt gebracht. Tijdens het aspergeseizoen zijn vrijwel alle verkrijgbare asperges afkomstig van Nederlandse telers, buiten het seizoen worden ze geïmporteerd.

De lekkerste aspergerecepten - Geniet van het Hollandse goud met deze 3 verrassende recepten. Inclusief tip over het invriezen van asperges!

Noord-Limburg

Van oudsher is Noord-Limburg een belangrijk gebied voor de Nederlandse aspergeteelt. De combinatie van losse zandgronden en het zachte klimaat in de omgeving van Venlo, Horst en Peel en Maas blijkt ideaal. Als je in de omgeving bent vallen de percelen vol verhoogde en met zwart-witte folie afgedekte aspergebedden direct op. De folie houdt niet alleen het licht tegen waardoor de asperges mooi wit blijven, het reguleert ook de temperatuur. Bij warm weer ligt de witte kant boven, bij koud weer de zwarte kant. Wit zorgt voor enige verkoeling, zwart houdt juist de warmte vast.

Tijdens het aspergeseizoen kun je bij veel telers verse asperges kopen. VVV Hart van Limburg heeft leuke fietstochten langs de aspergevelden uitgezet. Met de verse asperges maak je dit lekkere recept voor asperges met eierragout en crispy rauwe ham, aspergequiche, asperges met misoboter en paddenstoelen of misschien wel pasta met asperges, gerookte zalm en ricotta.

Asperges met eierragout en crispy rauwe ham - Fijne variatie op de klassieker met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker.

Asperges met eierragout en crispy rauwe ham

Beoordeel dit recept
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 650 gr asperges
  • melk

Voor de eierragout en topping:

  • 20 gr bloem
  • 20 gr roomboter
  • 200 ml melk
  • 3 eieren, hardgekookt
  • scheutje worcestershire sauce
  • zout en peper

Voor de topping:

  • 75 gr rauwe ham
  • verse dille

Aan de slag:

Voor de eierragout en topping:

  • Smelt 20 gr roomboter, voeg 20 gr bloem toe en roer goed door elkaar. Laat enkele minuten garen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg 200 ml melk in 3 delen toe. Roer goed en voeg pas nieuwe melk toe als de eerder toegevoegde melk volledig is opgenomen. Breng de bechamelsaus op smaak met een scheutje worcestershire sauce en een snuf zout en peper.
  • Bak 75 gr rauwe ham uit in een koekenpan, laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
  • Pel 3 eieren, snij in kleine blokjes en schep ¾ door de saus. Roer ook een flink deel van de verkruimelde rauwe ham door de saus. De overgebleven ham en eiblokjes bewaar je voor de topping.

Voor de asperges:

  • Schil 650 gr asperges en breek de droge uiteinden eraf.
  • Leg de asperges samen met de schillen en afgebroken uiteinden in een pan, giet er melk en water bij tot alles onder staat en breng rustig aan de kook. Kook gaar, giet af en laat uitlekken.
  • Verdeel de asperges over de borden, schep er de eierragout over en top af met ei, uitgebakken rauwe ham en verse dille.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

In plaats van koken kan je de asperges ook prima grillen. Bestrijk licht met olijfolie en grill rustig in een grillpan. Zet de pit niet te hoog, je wilt niet dat ze verbranden maar juist mooie strepen krijgen én garen.
Fijne variatie op de klassieker met ei en ham. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg lekker.
 

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Gemaakt door: Mariette

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




2 reacties

  1. Ik ben dol op asperges! Dit recept lijkt me dan ook echt heerlijk. Zelf ook al regelmatig geëxperimenteerd met asperges in pasta, asperge beenham salade, asperges met roerei of met champignons roomsaus. 🙂

    1. Klinkt goed wat je allemaal hebt gemaakt. Dit recept ook zeker maken. Is zo lekker. Check ook even mijn tip over het grillen van asperges. Wij zijn daar echt fan van.