Header Overetengesproken.nl
Aspergequiche

Aspergequiche

 |  Geen reacties
135 Shares

Kreeg ik me laatst toch ineens bijna 1½ kilo witte asperges thuisbezorgd. Vers gestoken, verpakt en hoppa bij mij in de keuken. Om het helemaal af te maken had het Nederlands aspergecentrum er ook nog een fles wijn bij gedaan. Wat een feestje! Uiteindelijk hebben we er 6x van zitten smullen. De eerste keer maakte ik een fijne aspergesalade, gevolgd door de aspergequiche van vandaag en een paar dagen later pasta. Dat recept krijg je binnenkort van me, vandaag deel ik mijn recept voor deze knapperige aspergequiche.

Ehhh, je schrijft 6x zitten smullen maar je noemt maar 3 gerechten zullen jullie nu misschien denken? Als ik asperges kook, kook ik altijd de schillen en uiteinden mee. Dit geeft extra smaak aan het kookvocht en dus ook aan de asperges. Van het kookvocht, de schillen en kontjes maak ik vervolgens aspergesoep. Superlekker, no wast en zo geniet je dubbel van 1 portie asperges.

Een fijne begeleider van de quiche is een droge en goed gekoelde Sauvignon Blanc. Bijvoorbeeld de Barefoot Sauvignon Blanc uit California. Fris en fruitig van smaak met een fijne afdronk. Schijnt het zonnetje, neem ‘m dan lekker mee het terras op geniet in het zonnetje van een fijn glas wijn en een stukje quiche. Need I say more? Oké, nog één leuk detail: Barefoot wijnen worden sinds enkele jaren gemaakt door een vrouwelijke wijnmaker. En nu lekker aan de bak om deze aspergequiche te maken…

Aspergequiche - Knapperig bladerdeeg gevuld met een smaakvolle vulling van asperges, ham, ricotta en verse tuinkruiden. Onweerstaanbaar lekker.

Aspergequiche

Knapperig bladerdeeg gevuld met een smaakvolle vulling van asperges, ham, ricotta en verse tuinkruiden. Onweerstaanbaar lekker.
Hoeveelheid 1 aspergequiche ø 24 cm

Ingrediënten

  • 500 gr asperges
  • 100 gr ham, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel fijngehakte dille
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • eetlepel fijngehakte bieslook
  • rasp van ½ citroen
  • 5 plakjes roomboter bladerdeeg, diepvries
  • 4 eieren
  • 100 gr ricotta
  • worcestershire sauce
  • zout, peper

Extra benodigdheden

  • quichevorm ø 24 cm
  • bakpapier, optioneel

Aan de slag

  1. Schil de asperges en kook 5 minuten voor. Neem de asperges uit de pan, laat helemaal uitlekken en dep goed droog.

    Tip: Lees vooral ook mijn aanwijzingen voor het schillen en koken van asperges in het recept voor aspergesoep. Zo geniet je twee keer van dezelfde 500 gr asperges.

  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien totdat ze net flexibel genoeg zijn om de quichevorm te kunnen bekleden. Bekleed de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.

    Tip: Vaak leg ik het het bladerdeeg direct in de vorm. Bekleed je de vorm liever eerst met bakpapier vet de vorm dan op een paar plekken in met wat boter zodat het bakpapier goed blijft plakken.

  3. Snij de asperges in stukken en verdeel samen met de ham over de bodem van de quichevorm. Klop de eieren los met de ricotta, dille, bieslook en peterselie en breng op smaak met zout, peper en worcestershire sauce. Giet het eimengsel in de quichevorm en plaats de vorm in het midden van een op 200ºC hete lucht met onderwarmte voorverwarmde oven. Zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC hete lucht en bak in nog eens 30 minuten tot de quiche gaar en goudbruin is. Open tijdens het bakken 1 of 2 keer de deur op een kier zodat het vocht uit de oven kan ontsnappen.

    Tip: Is het bladerdeegrandje in de vorm iets te hoog? Vouw het dan gewoon losjes over het eimengsel heen. Tijdens het bakken blaast het bladerdeeg op en krijg je een mooi rand.

  4. Neem de quiche uit de oven en serveer direct of laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

    Eet smakelijk!

Tips

Door de quiche de eerste 15 minuten met extra onderwarmte te bakken wordt de bodem bij mij doorgaans mooi gaar. Bij twijfel bak je het bladerdeeg voor met blindbak bonen. Hoe dat werkt lees je in mij recept voor paddestoelenquiche.

Dit recept bevat toegestuurde producten (asperges, wijn).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering